Opozicija danas prelama oko kandidata?

Zakazan sastanak koji je trebalo da bude održan u nedjelju. Đukanović kazao juče da će se brzo izaći sa imenom kandidata za predsjedničke izbore i da se o tome da li će on biti stranački ili nadstranački razgovara ne samo unutar DPS-a, nego i opozicione koalicije

28781 pregleda 55 komentar(a)
Da vidimo kolika je Abazovićeva težina na crnogorskom tržištu: Đukanović, Foto: Boris Pejović
Da vidimo kolika je Abazovićeva težina na crnogorskom tržištu: Đukanović, Foto: Boris Pejović

Opozicione partije danas bi trebalo da razgovaraju o mogućnosti da na predsjedničkim izborima nastupe sa zajedničkim kandidatom, saznaju “Vijesti”.

To je nastavak sastanka koji se očekivao u nedjelju, ali je prolongiran jer svi lideri opozicije nijesu bili u državi.

Predsjednik Crne Gore i šef najveće opozicione stranke DPS-a Milo Đukanović kazao je juče da će se brzo izaći sa imenom kandidata za predsjedničke izbore. Rekao je da se o tome da li će on biti stranački ili nadstranački razgovara ne samo unutar DPS-a, nego i opozicione koalicije.

On je tokom zajedničke konferencije sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani Sadriu, rekao da najprije žele da sagledaju sve aspekte, ne samo domaće, nego i regionalne i šire političke scene i nakon toga izađu sa kandidatom za kojeg imaju uvjerenje da može pobijediti na izborima:

”I koji će, uz promjenu koja će uslijediti nakon parlamentarnih izbora, doprinijeti konsolidaciji državne politike i izvršne vlasti”, rekao je Đukanović.

Prema podacima koje su centrali DPS-a dostavili njeni aktivisti navodno je maksimalan broj glasova na koje se može računati 160.000. To nije dovoljno za pobjedu u prvom krugu, ukoliko izlaznost bude kao na predsjedničkim izborima 2018. godine (340.462 birača), kada su bila 334.462 važeća glasačka listića.

U tom slučaju DPS-u bi nedostajalo oko 10.000 glasova. Đukanović je 2018. osvojio 180.272 glasa.

Komentarišući izjave premijera u tehničkom mandatu i predsjednika GP URA Dritana Abazovića da je važno samo da predsjednik Crne Gore ne bude Đukanović, on je rekao da Abazović nije ni prvi ni posljednji koji ima te želje.

”Ne bih želio da se vodim njihovim moralnim nazorima i političkom vizijom, jer bih onda sigurno imao razloga da vas zaintrigiram kontrapitanjem: Kome u Crnoj Gori može biti tako važno i najvažnije očekivanje od bilo kojih izbora, u ovom slučaju predsjedničkih, da eliminiše nekoga ko je - dopadalo se to nekome ili ne, ipak personifikacija i očuvanog mira i unaprijeđenog multietničkog sklada, i zaštićene Crne Gore od bombardovanja i obnovljene nezavisnosti, ulaska NATO i dolaska u predvorje EU? Onome ko želi da poništi ta postignuća”, kazao je Đukanović.

Istakao je da nije prvi put da prisustvuje demonstraciji jednog provincijalnog političkog nazora: “Treba očistiti teren. Kada očistite teren, onda se manje vidi vaša politička marginalnost... Ne govorim sada o tome ko će biti predstavnik DPS-a, ali bih se radovao da na političkoj sceni imamo sve one koji smatraju da imaju šta da ponude Crnoj Gori, uključujući i Abazovića - da na kraju vidimo kolika je njegova specifična težina na crnogorskom političkom tržištu”, rekao je Đukanović

Sem Andrije Mandića, čiju je kandidaturu potvrdila Državna izborna komisija, još nekoliko partijskih zvaničnika najavilo je da će biti dio izborne trke za šefa države, koja je 19. marta.

Predsjedničke kandidature mogu se podnijeti do 26. februara.

Bonus video: