Đurović i Gargan: Parlamentarnom saradnjom razvijati relacije Crna Gora - Irska

"Napravljen je veliki pomak u procesu izbora sudija Ustavnog suda i nadam se da će na sjednici Skupštine svi predloženi kandidati dobiti potreban broj glasova, kako bi se odblokirala ova važna institucija", kazao je Gargan

2174 pregleda 0 komentar(a)
Sa susreta, Foto: Skupština Crne Gore
Sa susreta, Foto: Skupština Crne Gore

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović sastala se sa Ronanom Garganom, nerezidentnim ambasadorom Irske sa sjedištem u Budimpešti.

"Sa Irskom imamo prijateljske bilateralne odnose i baštinimo osjećaj bliskosti, ne samo u pogledu sličnosti u geografskoj veličini između dvije države, već prvenstveno kroz njegovanje zajedničkih vrijednosti i demokratskog bića", kazala je Đurović.

Kakao se navodi u saopštenju Kabineta predsjednice Skupštine, Đurović očekuje da će doći do jačanja parlamentarne saradnje dvije države kroz "posjete skupštinskih delegacija".

Gargan je kazao da je Irska veliki podržavalac politike proširenja i što bržeg pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

On se osvrnuo i na pitanje sudija Ustavnog suda, kazavši da je napravljen veliki pomak u ovom procesu i izrazio nadu da će na sjednici Skupštine svi predloženi kandidati dobiti potreban broj glasova, kako bi se odblokirala ova važna institucija.

"Potrebno je staviti akcenat na podsticanje parlamentarne saradnje koja otvara mogućnost daljeg razvoja sveukupnih relacija između naših država", kazao je Gargan.

Gargan je podsjetio i da je najznačajniji investitor iz Irske u CG irska državna kompanija Aer Rianta koja je 2018. godine dobila ugovor za poslovanje "duty free" prodavnica na dva aerodroma u CGi, te da je ista "zainteresovana za produženje ugovora na još četiri godine".

Đurović je istakla da na planu saradnje sa Irskom postoji značajan, ali još uvijek "nedovoljno iskorišćen potencijal koji se posebno može ogledati kroz saradnju u procesu evropskih integracija". Ona je čestitala Irskoj i važan jubilej odnosno pedeset godina članstva u EU.

"Irskaova za nas predstavlja dobar primjer kako treba iskoristiti status države članice EU za stvaranje bolje budućnosti za svoje građane", navela je Đurović.

Đurović je kazala da je zainteresovana za "proširenje sadržaja bilateralnih odnosa kroz zaključivanje sporazuma u oblastima finansija, pravosuđa, evropskih integracija, unutrašnjih poslova, informacionih tehnologija, nauke, zdravstva".

Posebno je istakla potrebu pospješivanja saradnje u oblasti turizma kroz uspostavljanje "redovne aviolinije između Podgorice i Dablina".

"Đurović je ukazala i na potrebu izbora vrhovnog državnog tužioca i imenovanje preostalih članova Sudskog savjeta, što su još uvijek otvorena pitanja koja treba rješavati u najskorijem roku", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: