Predsjednički izbori će uključivati 14 dugoročnih i 100 kratkoročnih posmatrača

Šef posmatračke misije ODIHR-a (EOM) Tomas Meceris je, kako je saopšteno iz DIK-a, izrazio interesovanje za funkcionisanje opštinskih izbornih komisija u kojima izborni proces nije okončan, odnosno nijesu proglašeni konačni rezultati izbora

6899 pregleda 1 komentar(a)
Foto: DIK
Foto: DIK

Posmatračka misija tokom predsjedničkih izbora će uključivati 14 dugoročnih posmatrača i angažovanje 100 kratkoročnih posmatrača u cilju praćenja izbornog procesa i izbornog dana.

To je saopštio šef posmatračke misije ODIHR-a (EOM) Tomas Meceris koji se uz članove Misije sastao sa predsjednikom Državne izborne komisije (DIK) Nikolom Mugošom, sekretarom Nikolom Dedeićem, članom Milisavom Ćorićem i dijelom zaposlenih Službe DIK-a.

Povod njihovog sastanka je održavanje predstojećih predsjedničkih izbora, koji su zakazani za 19. mart 2023. godine.

Mugoša je tom prilikom informisao Mecerisa o aktivnostima DIK-a u susret predsjedničkim izborima, naglašavajući transparentnost rada DIK-a i dosadašnju saradnju sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori, ODIHR-om, kao i civilnim sektorom.

Dodao je i da je DIK potvrdio jednu kandidaturu predsjedničkog kandidata, gospodina Andrije Mandića.

Dedeić i Ćorić su iskazali spremnost za saradnju sa predstavnicima Misije ODIHR-a i upoznali ih sa izazovima i obavezama koje ima DIK i organi za sprovođenje izbora u susret predsjedničkim izborima.

foto: DIK

Maceris je, kako je saopšteno iz DIK-a, izrazio interesovanje za funkcionisanje opštinskih izbornih komisija u kojima izborni proces nije okončan, odnosno nijesu proglašeni konačni rezultati izbora.

"Predsjednik DIK-a dr Nikola Mugoša je obavijestio predstavnike Misije da je DIK donio mišljenje u vezi sa funkcionisanjm izbornih komisija u opštinama u kojima nijesu proglašeni konačni rezultati izbora kao i izbornim komisijama čiji je mandat istekao", navodi se u saopštenju.

Na kraju razgovora zaključeno je da je potrebno da DIK i ODIHR kontinuirano održavaju blisku saradnju i razmjenjuju informacije o funkcionisanju DIK-a i organa za sprovođenje izbora tokom sprovođenja aktivnosti u ovom izbornom procesu.

Bonus video: