Abazović: CEDIS ima mrežu preko koje možemo da razvijemo telekomunikacionu kompaniju, a možemo i da je izdamo

"CEDIS ima ponudu postojećih operatera da to izda na 10, 15 ili 20 godina za veliki novac. Odluka je sljedeća - da li da pravimo svog državnog operatera i da vjerovatno zaradimo pet puta više ili da to ustupimo postojećim, da isto nešto zaradimo, ali znatno manje“, rekao je

46895 pregleda 52 komentar(a)
Minut ćutanja za stradale u Turskoj i Siriji, Foto: Vlada Crne Gore
Minut ćutanja za stradale u Turskoj i Siriji, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.02.2023. 16:17h

Vlada je usvojila usmenu informaciju o potrebi osnivanja državnog telekomunikacionog operatera, u cilju pravljenja kost benefit analize koja bi utvrdila isplativost takvog projekta.

Premijer Dritan Abazović kazao je da Crna Gora preko Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) ima već instaliranu mrežu preko koje može da se razvije telekomunikaciona kompanija.

„CEDIS ima ponudu postojećih operatera da to izda na deset, 15 ili 20 godina za veliki novac. Odluka je sljedeća - da li da pravimo svog državnog operatera i da vjerovatno zaradimo pet puta više ili da to ustupimo postojećim, da isto nešto zaradimo ali znatno manje“, rekao je Abazović na sjednici Vlade.

On je za pravljenje kost benefit analize predložio da se za početak formira radna grupa od šest ljudi koji bi bili zaduženi da naprave informaciju o tome šta posjedujemo od infrastrukture, koliko je komplikovano iskoristiti, koliko bi to koštalo državu, dokle bi se doprlo i koji su konačni benefiti.

„Ako vidimo da to ima nekog smisla, možemo da idemo korak dalje, a ako ne, nikom ništa“, rekao je Abazović.

On je kazao da ne vidi kako to ne bi bilo super profitabilno.

„To je super stvar koja će pozitivno da utiče na privatne kompanije u Crnoj Gori jer je to zdrava konkurencija“, naveo je Abazović.

On je kazao da je ta infastruktura već postavljena, odnosno 530 kilometara kabla koji je već stigao u sve krajeve Crne Gore.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović, ocijenio je to dobrom idejom i dodao da postoji kapacitet za tako nešto.

„Ovo je dobra ideja i idemo za time da su u ključnim država EU i šire ove usluge, između ostalog i pod državnim skutima“, dodao je Damjanović.

Današnja sjednica Vlade Crne Gore počela je minutom ćutanja zbog zemljotresa koji su pogodili Tursku i Siriju, a u kojima su stradale hiljade ljudi.

Predsjednik Vlade Dritan Abazović je izrazio osjećaj ponosa što su naši spasioci uspjeli da izvuku živu žensku osobu iz ruševina.

On im je u ime Vlade čestitao na tome.

"Ako smo spasili jedan život, kao da smo spasili cijeli svijet. Izražavam ponos i zahvalnost svim našim ljudima koji su tamo i nadam se da će uspjeti koliko toliko da pomognu našim prijateljima u velikoj nevolji", rekao je Abazović.

Bonus video: