Nastavljen postupak protiv Pomorskog saobraćaja: Spor zbog 50.000 eura

Iz Morskog dobra tvrde da “Pomorski saobraćaj” za period od jula 2020. do maja 2021. godine nije poštovao ugovor

6970 pregleda 0 komentar(a)
Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC
Privredni sud, Foto: BORIS PEJOVIC

Pred Privrednim sudom u Podgorici juče je nastavljen postupak u kojem Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom traži od “Pomorskog saobraćaja” da im isplati dug od 50.784 eura uz kamatu za zakup obale u Lepetanima i Kamenarima od jula 2020. do maja 2021. godine.

Morsko dobro kao osnov za potraživanje navodi sklopljeni ugovor sa “Pomorskim saobraćajem” kojim je definisano da mjesečna naknada za korišćenje trajektne linije Kamenari-Lepetane iznosi četiri odsto od ukupnog mjesečnog prihoda od prodatih karata za prevoz trajektom.

Iz Morskog dobra tvrde da “Pomorski saobraćaj” za period od jula 2020. do maja 2021. godine nije poštovao taj ugovor.

Sa druge strane iz “Pomorskog saobraćaja” smatraju da je ugovorena naknada od četiri odsto mjesečnog prihoda trebalo da bude prepolovljena na osnovu mjera podrške iz jula 2020. godine, koje je tokom pandemije koronovirusa donijela Vlada Duška Markovića.

Advokat “Pomorskog saobraćaja” Darko Hajduković juče je na ročištu istakao da je Morsko dobro bilo dužno da sprovede odluku Markovićeve Vlade prema svim zakupcima, bez ikakvog izuzetka.

Na to je zastupnik “Morskog dobra” advokat Miljan Jović, saopštio da ovo državno preduzeće nije selektivno primjenjivalo mjere Vlade koje se odnose na pomoć privredi, navodeći da je sa svim ostalim zakupcima zaključio anekse ugovora, osim sa “Pomorskim saobraćajem” koji je to i pored poziva odbio da uradi. Umjesto toga, kako tvrdi, ta kompanija je samoinicijativno sama sebi nezakonito umanjivala iznose faktura, pokušavajući da izdejstvuje povoljniju tarifu.

Hajduković je na to odgovorio da primjena Vladinog zaključka nije zasnovana na saglasnošću volja između Morskog dobra i zakupaca, već da je to imperativna obaveza javnog preduzeća zbog čega je Morsko dobro postupilo nezakonito.

On je predložio i da Privredni sud donese eventualnu odluku o prekidu ovog postupka do okončanja drugog predmeta koji je ovaj put “Pomorski saobraćaj” pokrenuo protiv Morskog dobra pred Upravnim sudom.

Sutkinja Radmila Perović je u odnosu na taj zahtjev naložila “Pomorskom saobraćaju” da dostavi broj predmeta koji se vode pred Upravnim sudom, nakon čega će se isto zatražiti od Upravnog suda radi odlučivanja o predlogu za prekid postupka.

Advokat Jović se tome protivio i ukazao da je upravna tužba podnijeta godinu dana u odnosu na postupak pred Privrednim sudom, te da ona nije u vezi sa ovim sporom.

”Pomorski saobraćaj” je od države 2004. godine dobio koncesiju za jedinu trajektnu liniju u državi. Ova firma je u vlasništvu biznismena braće Dejana i Dušana Ban i Željka Mihailovića.

Bonus video: