Kovačević: Diskriminisan sam po nacionalnoj osnovi, ugrožavanje prava naroda kojem pripadam

Kovačević je kazao i da je tema za njegovu smjenu bila aktuelna sredinom prošlog mjeseca, "oko nekog događaja koji je bio u prethodnoj godini", te da je to "naknadno konstruisana tema"

29231 pregleda 77 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević tvrdi da je diskriminisan po nacionalnoj osnovi.

Kovačević je to kazao nakon današnje sjednice Skupštine Opštine Nikšić, na kojoj je trebalo da se glasa o njegovoj smjeni, što se nije desilo, jer je odbornik kolacije "Za budućnost Nikšića" Ivan Zečević predložio da se danas o tome ne glasa.

Zečević je zatražio je da se sa dnenog reda ukloni tačka o razrješenju Kovačevića, koju je podnijela lista Za evropski Nikšić, jer, kako je kazao trenutno u Nikšiću ima mnogo drugih važnijih tema o kojima SO treba da raspravlja i donosi odluke.

"Ovo je osnovno ugrožavanje prava naroda kojem ja pripadam i naravno da zbog toga što neko nas ugrožava, ja se neću nikome izvinjavati. Naprotiv, vrlo ću se usprotiviti tome i ubuduće i naravno da nećemo dozvoliti ni da srpski narod ni bilo koji drugi u Nikšiću i Crnoj Gori bude diskriminsan na ovakav način. Svako ima svoja prava koja mu po tom osnovu pripadaju, ima svoja građanska prava kao državljanin Crne Gore i kome god ona budu uskraćena ja ću se tome oštro usprotiviti", kazao je Kovačević.

Kovačević je kazao i da je tema za njegovu smjenu bila aktuelna sredinom prošlog mjeseca, "oko nekog događaja koji je bio u prethodnoj godini", te da je to "naknadno konstruisana tema".

Povezani članci

10. Februar 2023.

Bez glasanja o smjeni Kovačevića

Prema njegovim riječima, odbornici tog parlamenta su imali priliku da o tome govore na sjednici koja je bila krajem godine, a poslije dešavanja koja su bila tema ove hajke i propagande, pa to nisu učinili.

Kovačević kaže i da je negdje jasno da je "to kampanja i propaganda iz drugih izvora, čiji su oni morali da budu izvršioci, voljno ili nevoljno".

"Vidim da nije postojala neka jaka tenzija kod nnjih za ovim pitanjima, tako da negdje mislim da je ovo naznaka kraja Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori, pogotovo zbog toga što sada idu u predsjednički izbori na kojima će oni definitivno izgubiti svaku polugu vlasti. Zbog toga vlada nervoza u nekim krovnim strukturama njihove stranke, pa onda na ovakve stvari primoravaju svoje lokalne organizacije i odbornike", rekao je Kovačević.

Dodao je i da oni nastavljaju putem razvoja Nikšića, te da mu je drago da su njihove kolege prihvatile taj princip i da nema potrebe da lokalni parlament raspravlja o ovim temama.

"Izabrali smo danas opštinsku izbornu komisiju, bili odgovorni pema državi, jer idu predsjednički izbori i tako ćemo se u budućnosti ponašati", poručio je on.

Šef odborničkog kluba Za evropski Nikšić Boris Miratović kazao je nakon sjednice da su naslućivali da konstituenti vlasti u Nikšiću neće imati hrabrosti da razgovaraju o temama koje su pokrenute u prethodnom periodu.

"Jer se čekao posljednji rok za zakazivanje te sjednice ne bi li ta tema izgubila aktuelnost, ne bi li se to stavilo pod tepih", rekao je on nakon sjednice.

Muratović
Muratovićfoto: Svetlana Mandić

"Isto tako, prethodnih dana smo mogli vidjeti što iz medija, što sa zvaničnih opštinskih profila da baš ne cvjetaju ruže u lokalnoj vlasti u Nikšiću. Neki prijavljuju inicijative koje su podnijeli, tu konkretno mislim na Demokrate, a svega par sati nakon toga ih demantuje lično predsjednik Opštine iz Demokratskog fronta. Moguće da oni nisu imali povjerenja jedni u druge danas da uopšte izađu i glasaju o ovoj temi", kazao je Muratović.

Naglasio je da ga raduje činjenica da odbornica Ure nije bila na današnjoj sjednici.

"Ja sam uvijek za to da se principijelnost pokaže na taj način, da se dođe na sjednicu i iskaže se svoj stav, ma kakav god on bio, čak i kada se ne slaže sa onim što su stavovi vaših političkih partnera. Ali i ovaj čin dovoljno govori da jednostavno ta odbornica nije željela učestvovati u ovoj šaradi koja je danas pripremljena i prikazana na sjednici skupštine Opštine Nikšić", kazao je Muratović.

Bonus video: