Mašković: URA i SNP bježe od vanrednih parlamentarnih izbora, popis će dodatno polarizovati društvo

"Mimo volje građana i parlamenta vlada u tehničkom mandatu u godini kada se očekuju vanredni parlamentarni izbori donosi odluku o održavanju popisa stanovništva što je praksa koja nije zabilježena ni u državama sa mnogo manje demokratskih kapaciteta u odnosu na našu", navodi se u saopštenju

2397 pregleda 12 komentar(a)
Mašković, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Mašković, Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Član Izvršnog odbora Socijaldemokrata Miloš Mašković saopštio je da je koalicija URA - SNP zarobila državu i da pokušavaju na svaki mogući način pobjegnu od vanrednih parlamentarnih izbora.

"Ti izbori su preduslov da se prevaziđe društveno-politička kriza koju su kreirale 42. i 43. Vlada", navodi se u saopštenju SD -a.

Mašković dodaje da "određivanje datuma popisa nije ništa drugo nego još jedna u nizu nelegitimnih odluka vlade u tehničkom mandatu koja sebi pokušava da produži politički život i nastavi sa svojim retrogradnim politikama koje bi dodatno produbile već postojeću krizu".

Naglašava da se "te retrogradne politike ogledaju se u činjenici da se od pitanja popisa, koje je čisto statističko pitanje, pravi parekselsans političko pitanje iako ono to nije".

"Prikupljanje podataka o vjeri, naciji i jeziku samo će još brutalnije polarizovati naše društvo zato što se to građanima predstavlja kao pitanje života i smrti, kazao je Mašković.

On podsjeća da se podaci o ovim pitanjima ne prikupljaju u gotovo dvije trećine zemalja članica Evropske unije.

Mašković tvrdi da su "Socijaldemokrate Skupštini predložile da se ta pitanja izuzmu iz popisa, ali za nešto tako nije bilo sluha kod parlamentarne većine, što će, sada već izvjestan popis stanovništva pretvoriti u teren za političko nadgornjavanje".

"Mimo volje građana i parlamenta vlada u tehničkom mandatu u godini kada se očekuju vanredni parlamentarni izbori donosi odluku o održavanju popisa stanovništva što je praksa koja nije zabilježena ni u državama sa mnogo manje demokratskih kapaciteta u odnosu na našu", zaključio je Mašković.

Bonus video: