Vujović: Spajića ne minira SDP, već DF

SDP objasnio zašto je otvoren za saradnju sa Pokretom Evropa sad, iz koga poručuju da ne vide bliskost ni sličnost “sa saveznicima politike podjela i dokazanih korumpiranih klasa”

37692 pregleda 140 komentar(a)
Prema istraživanjima DPS-a, Spajić i Andrija Mandić su favoriti za drugi krug predsjedničkih izbora, Foto: Savo Prelević
Prema istraživanjima DPS-a, Spajić i Andrija Mandić su favoriti za drugi krug predsjedničkih izbora, Foto: Savo Prelević

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije(SDP) Ivan Vujović rekao je da je predsjednik te partije Raško Konjević naznačio mogućnost saradnje sa Pokretom Evropa sad, jer su javno saopštili da podržavaju procese integracija, članstvo Crne Gore u NATO, dosljedno usaglašavanje spoljne politike sa EU.

On je odbacio sumnje da je Konjević, govoreći prije dva dana o sličnim ciljevima SDP-a i PES-a, namjeravao da podmetne klipove u kandidaturu lidera Pokreta Milojka Spajića.

”Gospodina Spajića najviše ‘miniraju’ lideri Demokratskog fronta, koji ga optužuju za korupciju i kriminal”, rekao je Vujović “Vijestima” odgovarajući na pitanje da li je stav predsjednika SDP-a o mogućoj postizbornoj saradnji sa PES usmjeren u pravcu “miniranja” predsjedničkog kandidata te partije na predstojećim izborima.

Prema istraživanjima javnog mnjenja kandidat DPS-a, Spajić i Mandić su favoriti za drugi krug predsjedničkih izbora, jer je malo izvjesno da će neko dobiti 51 odsto podrške građana 19. marta.

Lideri opozicije u srijedu nisu dogovorili zajednički nastup na izborima, nakon što su zaključili da će se više glasova za drugi krug izbora skupiti ako se bude išlo u nekoliko kolona. SDP će na predsjedničkim izborima imati kandidatkinju - poslanicu i profesoricu Draginju Vuksanović Stanković.

Objašnjavajući da cilj SDP nije da naškodi lideru PES-a u izbornoj trci, Ivan Vujović kaže: “Da bi gospodin Spajić uopšte bio kandidat na predsjedničkim izborima dužan je da se odgovorno ponese i crnogorskoj javnosti dokaže da nema državljanstvo, prebivalište i biračko pravo u susjednoj Srbiji. Sumnja javnosti je visoka i opravdana i on je dužan da je demantuje zvaničnim dokumentima. Time bi dokazao da ne krši zakone Crne Gore. Teške optužbe koje dolaze na njegov račun mora razjasniti jer ima obavezu prema zakonima Crne Gore”.

Lider PES-a dužan da demantuje sumnje zvaničnim dokumentima: Vujović i Vuksanović Stanković
Lider PES-a dužan da demantuje sumnje zvaničnim dokumentima: Vujović i Vuksanović Stankovićfoto: Boris Pejović

Konjević je u četvrtak uveče u emisiji “Načisto” Televizije Vijesti rekao da je Pokret Evropa sad mlada politička struktura, tek osnovana. ...”Ono što su njene političke poruke, javne koje možemo da čujemo, one jesu na fonu one politike koju ima SDP. Dakle orijentacija o građanskoj, evropskoj Crnoj Gori...Nijesam primijetio, izuzev nekih njihovih uvaženih članova u Predsjedništvu, da su protiv članstva Crne Gore u NATO. Tako da ostaje taj prostor, da ne samo SDP, nego na tom programskom principu i DPS i druge partije iz opozicije, mogu sarađivati sa Evropom sad”, rekao je Konjević.

On je kazao da ostaje da se vidi ako će izgledati predsjednička trka i kako će Spajić izaći iz problema koji ima, odnosno dokazati da nema prebivalište, državljanstvo i izborno pravo u Srbiji, a što je smetnja njegovoj kandidaturi.

Državna izborna komisija tražila je od kolega iz Srbije informacije u vezi sa ovim dilemama za Spajića, ali i za Andriju Mandića - čija je kandidatura jedina potvrđena. Prije toga, nakon što je lider PES-a objavio kandidaturu, jedan od vođa DF-a Nebojša Medojević objavio da je Spajić donedavno imao prebivalište u Srbiji i nekretninu u elitnom naselju Beograd na vodi, koju je prepisao na bivšu partnerku neposredno prije ulaska u izbornu trku.

Spajić je to objasnio navodima da je stan bio u izgradnji i da nije imao upotrebnu dozvolu do 2022, zbog čega, kako tvrdi, tada je i upisan na njegovo ime. “Kada je dobio upotrebnu dozvolu upisan je na moje ime - znači upisan je tek 2022. godine, jer je tada dobio tu dozvolu. Tada je upisan u katastar i odmah poslije toga prebačen na kupca koji je od mene kupio taj stan. Sticajem okolnosti taj stan je kupila moja bivša djevojka”, naveo je Spajić.

Ne navodeći razlog reagovanja, Pokret Evropa sad saopštio je juče kako “ne vidi bliskost niti sličnu orijentaciju sa saveznicima politike podjela i dokazanih korumpiranih klasa”, aludirajući na nekadašnje učešće SDP-a u vlasti sa DPS-om.

PES tvrdi da su za razliku “od njih” usmjereni ka budućnosti zemlje u kojoj će svi građani živjeti dostojanstveno od svoga rada, kako ne bi bolji život tražili van granica Crne Gore.

”To je za nas suštinska mjera patriotizma”, kažu iz PES-a.

Spajić je u Vladi Zdravka Krivokapića bio ministar finansija. Konjević je u emisiji “Načisto” kazao da je u tom periodu imao niz čudnih odluka... “Ali pripisao bih to političkom nesnalaženju na samom početku i da nije imao dovoljno političkog iskustva”, dodao je lider SDP-a.

On je ranije, kao poslanik Skupštine, kritikovao Spajića između ostalog zbog zaduživanja države, odnosno izdavanja obveznica.

PES bliža opredjeljenjima opozicije, saradnja sa DF vodi državu u izolaciju

”Predsjednik SDP je saradnju naznačio kao moguću jer Evropa sad je valjda, kako sami kažu, građanska partija, euroatlantske orijentacije. Javno su saopštili da podržavaju procese integracija, članstvo Crne Gore u NATO, dosljedno usaglašavanje spoljne politike sa EU. Ovi stavovi koje saopštavaju programski su bliži opredjeljenjima opozicionih partija”, objasnio je Ivan Vujović.

On dodaje da su ta načela, ako su politički iskrena, kako kaže, u suprotnosti sa stavovima DF-a.

”Time bi bilo logično da se saradnja može graditi na programskim principima sa onima koji dijele te vrijednosti. Ne može se euroatlantska Crna Gora graditi sa DF i Mandićem, koji su dokazani promoteri velikosrpske i proruske politike na Balkanu, što je zapisano i u međunarodnim izvještajima. Vidimo kako je, u ove dvije godine, vlast kojom je suštinski upravljao DF Crnu Goru pretvorila u evropski problem sa najlošijim ocjenama o našoj državi. Saradnja sa DF vodi državu u dalju izolaciju i nepovjerenje ključnih partnera. Na ove principe PES podsjećaju i međunarodni partneri ukazujući na važnost stabilnosti, EU i NATO orijentacije, posebno u uslovima starih, a i novijih izazova na Zapadnom Balkanu. Posebno imajući u vidu da upravo lideri DF-a optužuju predsjednika PES za korupciju i kriminal”, naveo je generalni sekretar SDP za “Vijesti”.

Bonus video: