Počelo prikupljanje potpisa podrške kandidaturi Vuksanović Stanković za predsjednicu Crne Gore

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, kandidature se mogu podnositi do 26. februara

15692 pregleda 24 komentar(a)
Foto: Twitter/SDP
Foto: Twitter/SDP

Socijaldemokratska partija (SDP) počela je prikupljanje potpisa podrške kandidaturi Draginje Vuksanović Stanković za predsjednicu Crne Gore.

Lider SDP-a Raško Konjević je u četvrtak, gostujući na TV Vijesti, kazao da će Vuksanović Stanković biti kandidat te partije na predsjedničkim izborima.

"Već prvog dana prikupljanja potpisa, nekoliko stotina građana Podgorice je dalo podršku kandidaturi Draginje Vuksanović Stanković za predsjednicu Crne Gore", navodi se na Tviter nalogu SDP-a.

Na predsjedničkim izborima održanim 15. marta 2018. godine Vuksanović Stanković je osvojila 27.441 glas ili 8,2 odsto.

Na tim izborima pobijedio je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović koji je dobio 180.274 glasova ili 53,9 odsto. Kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić tada je osvojio 111.711 glas ili 33,4 odsto.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

Kandidata za predsjedničke izbore može predložiti stranka ili grupa građana na osnovu potpisa najmanje 1,5 odsto birača od njihovog ukupnog broja - to znači da je potreban najmanje 8.101 potpis.

Državna izborna komisija (DIK) do sada je potvrdila samo kandidaturu jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, a učešće na izborima najavili su predsjednik Pokreta Evropa sad Milojko Spajić i čelnik Demohrišćanskog pokreta Dejan Vukšić.

Glavnog odbora Ujedinjene Crne Gore odlučio je da lider te partije Goran Danilović bude predsjednički kandidat.

Predsjedničkog kandidata takođe su najavile i Demokrate Alekse Bečića.

Kandidature se mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

Bonus video: