Povlastice za glas da ispita Tužilaštvo

Građani prijavljuju pozive anketara koji ih navodno pitaju šta mogu da urade za njih ako podrže kandidata DF-a na predsjedničkim izborima, advokat Veselin Radulović ocjenjuje da je to vrsta nedozvoljenog pokušaja uticaja na slobodnu volju birača

28985 pregleda 68 komentar(a)
Uticaj na slobodnu volju birača ili “najsavremenije tehnologije” (ilustracija), Foto: Shutterstock
Uticaj na slobodnu volju birača ili “najsavremenije tehnologije” (ilustracija), Foto: Shutterstock

Iz Demokratskog fronta (DF) nisu potvrdili ni demantovali, ali su indirektno nagovijestili da je tačno da građane zovu anketari i pitaju šta mogu da urade za njih kako bi na predstojećim predsjedničkim izborima glasali za kandidata tog političkog saveza Andriju Mandića.

Poslanik i portparol DF-a Jovan Vučurović kazao je “Vijestima” da “građani imaju priliku da budu dio testiranja najsavremenije digitalne tehnologije koju koriste predsjednički kandidat Andrija Mandić i njegov tim i gdje će biti anketirani o različitim pitanjima koja su relevantna za budućnost Crne Gore”.

”Mi kao izborni štab iskazujemo zadovoljstvo što su građani u ogromnom procentu prihvatili ovakav način najsavremenije političke komunikacije i što su iskazali želju da i u narednom periodu sarađuju u realizaciji našeg zajedničkog projekta koji je za dobro Crne Gore i svih njenih građana. Dakle, intenziviraćemo ovaj način komunikacije”, istakao je Vučurović.

To je, između ostalog, odgovor na pitanja “Vijesti” da li DF radi anketu u sklopu koje se građanima postavlja pitanje šta mogu da urade za njih kako bi glasali za Mandića, da li smatraju da je takvo pitanje protivpravni uticaj na izbornu volju i da ima elemenata krivičnog djela, kao i koju agenciju su angažovali za sprovođenje te ankete.

Građani su juče prijavljivali pozive u kojima im se navodno nudi davanje povlastica u zamjenu za glas za kandidata DF-a.

Advokat Veselin Radulović kazao je “Vijestima” da bi ovakve navode trebalo da ispita Tužilaštvo.

”To je svakako jedna vrsta nedozvoljenog pokušaja uticaja na slobodnu volju birača. Jedno su ankete koje sprovode partije, mediji i nevladine organizacije, ali druga je stvar ako se ta pitanja postavljaju u tom pravcu da ako se da glas bilo kom kandidatu, obećava nešto ili se postavlja takvo pitanje šta bi moglo da se uradi za lice koje se anketira da bi se dobio njegov glas. Mislim da ima osnova za postupanje Tužilaštva”.

Radulović
Radulovićfoto: Privatna arhiva

Iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) su saopštili da građani prijavljuju pozive u kojima im se nudi davanje povlastica u zamjenu za glas za, navodno, DF kandidata.

”Tužilaštvo mora da provjeri ove navode i zaštiti pravo građana da glasaju slobodno. Ili se neko lažno predstavlja ili je ovo povreda slobode opredjeljenja”, poručili su iz CDT-a.

Iz agencije “DeFacto Consultancy”, koja je specijalizovana za društvena, komercijalna istraživanja, ispitivanje javnog mnjenja, predizborna i postizborna istraživanja, juče su saopštili da ta agencija ne učestvuje u organizovanju poziva u kojima se nude povlastice u zamjenu za glas. Istakli su da oštro osuđuju takvu praksu:

”Ovakav vid ‘istraživanja’ i kontakta sa građanima nije i nikada neće biti praksa naše agencije”.

Iz ove agencije juče su saopštili da su brojevi sa kojih građani dobijaju pozive registrovani na firmu “Defacto Media”, za istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnjenja, što nije demantovano.

Istakli su da pomenuti pozivi, a ni pomenuta firma, nemaju nikakvu povezanost sa agencijom “DeFacto Consultancy”.

”Plašeći se ovakvog scenarija, i potencijalne zabune, pa i zloupotrebe imena i reputacije naše agencije, pokrenuli smo prije više mjeseci postupak pred sudom protiv firme ‘Defacto Media’, koja posluje pod gotovo istim imenom u istoj djelatnosti. Nadamo se da će sud najhitnije naložiti promjenu imena datom pravnom subjektu”, saopšteno je iz agencije “DeFacto Consultancy”.

Vučurović: Očekujemo podmetanja i prljavu kampanju

Vučurović je kazao da je infrastruktura Demokratskog fronta, koja je, kako je istakao, najjača u Crnoj Gori, svakodnevno aktivna i na terenu i razgovara sa građanima u svakom dijelu države, šireći poruku njihovog kandidata, poruku pobjede i pomirenja u Crnoj Gori.

”Znam da su naši ljudi u kampanji učtivi i pristojni, ništa ne radimo na silu, nikoga ne ucjenujemo, kako su to neki radili u prethodnom periodu, već je sve u duhu demokratije i korektnosti, i u tom pravcu će se pobjednička kampanja Andrije Mandića i nastaviti”, istakao je Vučurović.

On je istakao da očekuju “podmetanja, spinovanja, prljavu kampanju”, ali da oni neće ići tim putem i da ih niko ne može spriječiti da, zajedno sa građanima, dođu do pobjede.

Bonus video: