Perović: Određeni procenat odbrambenog budžeta i ove godine će biti izdvojen za pomoć Ukrajini

Državni sekretar Ministarstva odbrane učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO u formatu ministara odbrane koji se, danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu

4638 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović kazao je da rat koji se odvija na istočnim granicama Saveza ukazuje na opravdanost napora koje Alijansa kontinuirano sprovodi u cilju prilagođavanja svog djelovanja globalnim bezbjednosnim kretanjima.

Kako je saopšteno iz Ministarstve odbrane Perović učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta NATO u formatu ministara odbrane koji se, danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu.

On je istakao su u proteklom periodu sve saveznice pokazale visok stepen jedinstva i solidarnosti, kako u dijelu pružanja konkretnih vidova pomoći Ukrajini, tako i na planu jačanja vojnog prisustva u tom dijelu Evrope. “Perović je kazao da je Crna Gora uputila značajna sredstva za pomoć Ukrajini, kao i da će određeni procenat odbrambenog budžeta i ove godine biti izdvojen za tu namjenu”, navodi se u saopštenju. On je naveo da saradnja sa Evrospkom unijom (EU) treba da ostane u fokusu Alijanse kako bi se, kroz zajedničke aktivnosti, unaprijedilo partnerstvo dvije organizacije i udruženim naporima odgovorilo na sve vrste izazova koju mogu ugroziti euroatlantsku bezbjednost.

NATO saveznice nastaviće da podržavaju Ukrajinu kako bi očuvala suverenitet, što će se i u narednom periodu manifestovati kroz konkretne vidove vojne, finansijske i humanitarne pomoći, saopšteno je na sastanku Alijanse u formatu ministara odbrana.

Iz Ministarstva odbrane kazali su da, sastankom, koji se odražava danas i sjutra u Briselu, predsjedava generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Navodi se da su, u kontekstu izmijenjenih bezbjednosnih prilika na evropskom tlu, tokom prvog dana, ministri odbrane razgovarali o aktuelnim dešavanjima u Ukrajini, kao i naporima koje ta zemlja godinu dana sprovodi u cilju odbrane svoje teritorije od ruske agresije.

“Ministri su istakli da će saveznice nastaviti da podržavaju Ukrajinu kako bi očuvala svoj suverenitet, a što će se i u narednom periodu manifestovati kroz konkretne vidove vojne, finansijske i humanitarne pomoći”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, naglašeno je i da je u značajnoj mjeri ojačano prisustvo savezničkih snaga na istočnim granicama, kao i da su raspoređene snage visokog stepena spremnosti odbrambenog karaktera.

S obzirom na to da kompleksnost bezbjednosnih izazova zahtijeva sveubuhavatan pristup međunarodnih aktera, dodaje se da je tokom sastanka razgovarano o intenziviranju saradnje sa EU kako bi se, koordinisano, osiguralastabilnost cjelokupnog evroatlantskog područja.

Navodi se da su ministri pozdravili nedavno potpisivanje treće Deklaracije o saradnji između NATO-a i EU koja za cilj ima unapređenje partnerstva na planu suočavanja sa geostrateškim izazovima, jačanja otpornosti i zaštite kritične infrastrukture.

Iz Ministarstva su kazali da je u sjedištu Alijanse, uoči sastanka ministara odbrane, održan i sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, kojom je predsjedavao američki sekretar za odbranu Lojd Ostin.

Sastanak je, kako se dodaje, bio prilika i da se, na osnovu analize stanja na terenu, sagledaju modaliteti dalje vojne pomoći Ukrajini.

Bonus video: