Đukanović: Jedino rješenje za disfunkcionalnost institucija i krizu u Crnoj Gori su parlamentarni izbori

Đukanović je ocijenio da je stanje u regionu "lošije nego prije sedam, osam godina i da su oživjele nacionalističke politike i zaustavljene reforme, što za rezultat ima i usporenu integraciju u Evropsku uniju"

13036 pregleda 16 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je kazao da su parlamentarni izbori jedino rješenje za disfunkcionalnost institucija i krizu, u kojoj se nalazi Crna Gora.

To je poručio tokom susreta sa članovima parlamentarne grupe za saradnju Bundestaga sa zemljama Jugoistočne Evrope, predsjedavajućim Josipom Juratovićem i poslanicima Borisom Mijatovićem i Tomasom Hakerom.

"Đukanović je ocijenio da je stanje u regionu lošije nego prije sedam, osam godina, da su oživjele nacionalističke politike i zaustavljene reforme, što za rezultat ima i usporenu integraciju u Evropsku uniju", navodi se u saopštenju Službe za informisanje predsjednika.

"Region će biti stabilan samo ako se bude vratio reformama i imao otvorena vrata za dalju evropeizaciju, što Njemačka zna i u kontinuitetu podržava", zaključio je Đukanović.

On je poslanike upoznao sa prilikama u Crnoj Gori od promjene vlasti, kazavši da je "realna nada da se iz ove agonije izađe kroz izbor sudija Ustavnog suda do kraja mjeseca, i postigne dogovora o oganizovanju prijevremenih parlamentarnih izbora, nakon čega se Crna Gora može vratiti normalnom životu, stabilnosti i reformskim naporima na evropskom putu".

On je pozdravio interesovanje njemačkih parlamentaraca za Zapadni Balkan i istakao intenziviranu komunikaciju sa tom zemljom posljednjih mjeseci.

Juratović, Mijatović i Haker su se zahvalili za prijem i istakli zabrinutost situacijom.

"U fokusu aktuelne njemačke vlade je demokratizacija i jačanje institucija na Zapadnom Balkanu. Vlada je već donijela konkretne mjere u pogledu Berlinskog procesa koje treba podržati, jer stabilni Balkan pripada Evropskoj uniji", naglasili su sagovornici.

Oni su ocijenili da je Berlinski proces veoma važan okvir za saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana i dobar okvir za "iznalaženje zajedničkih rješenja za prepreke".

Juratović je kazao da je Crna Gora još važnija kao država kandidatkinja jer veliki broj građana podržava evropski put zemlje, "što nije slučaj svuda u regionu".

"Visoko je ocijenjena saradnja sa Crnom Gorom na različitim međunarodnim nivoima i ukazano je na značaj imenovanja sudija Ustavnog suda, kako bi se poslao jasan signal Evropi da država i dalje funkcioniše", navodi se u saopštenju.

Parlamentarci su istakli da su funkcionisanje institucija i vladavina prava, preduslov za bržu integraciju, te da se "povjerenje gradi polako, ali i da se brzo gubi zbog pogrešnih odluka".

Đukanović je kazao da je saglasan da su stabilnost i demokratija ciljevi koji su jedino ostvarivi u integracionom okviru, i da žali što "Crna Gora kasni sa ratifikacijom potpisanih sporazuma u okviru Berlinskog procesa", jer je to imperativ, odnosno okvir za dalje širenje.

"Kada se stabilizuje, Crna Gora će nastaviti da bude pouzdan partner u realizaciji reformi iz evropske agende", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: