Mandić trči, Spajić konkurisao, ostali vijećaju

DPS juče nije, iako je bio najavio, odredio kandidata, Demokrate će to učiniti 24. februara, dio partija ne saopštava kad će kandidovati svoje predstavnike ili poručuje da će to uraditi sljedeće sedmice, Spajić podnio prijavu kasno sinoć

31423 pregleda 42 komentar(a)
Napadi na Spajića kao početak kampanje: Mandić, Foto: Boris Pejović
Napadi na Spajića kao početak kampanje: Mandić, Foto: Boris Pejović

Iako je za podnošenje predsjedničkih kandidatura ostalo još devet dana, a do izbora malo više od mjesec, i iako je predizborna kampanja počela, u trci za poziciju šefa države zasad je zvanično samo jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Demokratska partija socijalista (DPS) juče nije, iako je bila najavila, odredila kandidata, Demokrate poručuju da će to učiniti 24. februara, dio stranaka koji je objavio imena svojih predstavnika ne saopštava kad će ih kandidovati ili poručuje da će to uraditi sljedeće sedmice, dok neki subjekti još kalkulišu o modelu učešća na izborima zakazanim za 19. mart.

Pokret Evropa sad (PES) sinoć je u 22 sata podnio predlog za kandidaturu svog lidera Milojka Spajića, a do sada su učešće u trci za šefa države najavili još i predsjedinici Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, Demohrišćanskog pokreta (DHP) Dejan Vukšić i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković.

DPS je, kako su “Vijesti” juče objavile, za početak naredne nedjelje odgodio donošenje odluke o kandidatu. Prema informacijama lista, predsjednik DPS-a i države Milo Đukanović i jedan od potpredsjednika te stranke Ivan Vuković, dva su imena koja se zasad razmatraju kao kandidati.

Izvor “Vijesti” rekao je da su na to uticala istraživanja javnog mnjenja. Vuković je prekjuče izjavio da će DPS donijeti odluku u odnosu na njihovu procjenu ko ima najbolje šanse za uspjeh.

Demokrate su saopštile da će kandidata odrediti 24. februara na Glavnom odboru (GO). Poslanik i generalni sekretar te partije Boris Bogdanović, rekao je da su sjednice opštinskih i mjesnih odbora u toku, i da su na svim do sada održanim članovi stranačkih organa dominantno predlagali predsjednika Demokrata Aleksu Bečića.

”Infrastruktura Demokrata prikupila je za samo nekoliko dana više od 10.000 potpisa podrške, i ovaj proces se nastavlja do kraja ove nedjelje”, dodao je Bogdanović.

Iz PES-a, čiji je lider Spajić na udaru kritika dijela javnosti i političkih protivnika, ponajviše DF-a, zbog dvojnog državljanstva a do skora i prebivališta (u Crnoj Gori i Srbiji), poručeno je da on neće odustati od trke za predsjednika. U trenutku kada je juče iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zvanično najavljen postupak provjere njegovog državljanstva, PES je dostavio Državnoj izbornoj komisiji (DIK) njegovu prijavu za izbornu trku.

DIK je do juče potvrdio samo kandidaturu Andrije Mandića.

Povezani članci

07. Februar 2023.

DIK potvrdio kandidaturu Mandića

Zvanični zahtjev za tu poziciju sljedeće sedmice podnijeće čelnik Ujedinjene Danilović. On je “Vijestima” rekao da je taj proces pri kraju.

”Siguran sam da ćemo to učiniti početkom sljedeće sedmice, u odgovarajući lijep dan... To su moja očekivanja na osnovu razgovora s predsjednikom izbornog štaba. Imamo jednoglasnu odluku GO-a, tako da je sve u završnoj fazi”, naveo je.

Danilović
Danilovićfoto: Luka Zeković

Predsjednik DHP-a Vukšić, kazao je “Vijestima” da su u tom pokretu “oduševljeni ogromnim brojem potpisa koje intenzivno svakodnevno prikupljaju” na njihovim pultovima u cijeloj Crnoj Gori, što se, kako je dodao, prati i na društvenim mrežama. Međutim, nije precizirao kad će s potpisima ići ka DIK-u.

Upitan da li eventualno razmatra mogućnost povlačenja iz predsjedničke trke, nakon što je jedan od osnivača DHP-a i bivši premijer Zdravko Krivokapić rekao da napušta politiku, Vukšić je odgovorio da ta mogućnost može biti jedino motivisana odlukom rukovodstva pokreta za podršku nekom zajedničkom kandidatu, tj. procjeni neophodnosti sabiranja glasova.

Vukšić
Vukšićfoto: Boris Pejović

”Kao sto sam rekao i na posljednjem presu, DHP ove predsjedničke izbore doživljava kao priliku da se zada posljednji ‘udarac’ retrogradnom DPS-u i njegovoj politici, te sve partije koje istinski žele promjene u Crnoj Gori moraju se izdići iznad svojih ličnih i partijskih interesa i ne dozvoliti da razvodnjavanjem glasova dođemo u poziciju da kandidat DPS-a pobijedi na izborima”, poručio je.

Kad je riječ o Vuksanović Stanković, čija je kandidatura takođe najavljena, iz SDP-a “Vijestima” nisu odgovorili kad će ona formalno konkurisati za funkciju, kao ni da li su prikupili potpise podrške.

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stankovićfoto: Luka Zeković

Dok DF verbalnim napadima na Spajića otpočinje predizbornu kampanju, a drugi pripremaju svoje kandidate, neke stranke još nisu odlučile da li će na izborima imati svog predstavnika ili će podržati nečijeg.

Predsjednik vladajuće Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, rekao je listu da će ta stranka “na vrijeme” zauzeti stav o načinu nastupa, i nakon toga obavijestiti javnost.

Najavljuje da će konačnu odluku donijeti GO, na sjednici koja bi, kako je naveo, mogla da bude održana naredne sedmice.

Joković nije mogao da kaže kom modelu nastupa je SNP trenutno bliži.

”Vidjećemo. Nemam definitivan odgovor da bi se moglo reći - ‘biće tako’. Ne bi bilo dobro...”, dodao je.

SNP je u više navrata pozivao partije skupštinske većine da istupe sa zajedničkim predstavnikom, dok je Joković prošle sedmice rekao da ne isključuje mogućnost da aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović bude kandidat.

Iz Građanskog pokreta (GP) URA, koji je takođe dio Vlade, “Vijestima” nisu saopštili da li će imati kandidata ili će podržati nekog.

Lider tog pokreta i premijer Dritan Abazović, krajem januara je izjavio da GP URA pruža podršku ne samo Spajiću, “nego bilo kom kandidatu koji ima građansku orijentaciju”.

Odluku o načinu izlaska na izbore još nije donijela ni Bošnjačka stranka (BS), čiji je portparol Adel Omeragić rekao listu da svakodnevno razgovaraju sa članstvom i simpatizerima, kao i dijasporom.

”Definitivnu odluku ćemo donijeti u danima koji su pred nama”, dodao je.

Čelnik BS-a Ervin Ibrahimović, prekjuče je rekao da je podršku dijaspore za kandidaturu nedavno dobila poslanica te stranke Kenana Strujić Harbić, i da ona na osnovu anketa “ima prioritet”.

Kandidature se mogu podnositi najkasnije 26. februara do 24 časa, a DIK će listu onih koji će biti u predsjedničkoj trci objaviti najkasnije do 3. marta.

DF ćuti o Mandićevom državljanstvu

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da pokrene postupak provjere svih predsjedničkih kandidata za koje se sumnja da imaju dvojno državljanstvo.

MUP će pokrenuti upravni postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva Spajiću, nakon što je MUP Srbije u utorak odgovorio DIK-u da lider PES-a ima prebivalište u Beogradu.

Iz srpskog MUP-a saopštili su i da Mandić nema prebivalište u Srbiji. Jedan od prvaka DF-a¸2011. je govorio da se nikad neće odreći srpskog državljanstva, i da poziva sve građane Crne Gore koji imaju srpski pasoš da postupe isto.

Iz DF-a “Vijestima” juče nisu odgovorili na pitanja da li Mandić i dalje ima državljanstvo Srbije, ako ga ima - od kad ga ima i da li ga je stekao prije ili nakon proglašenja nezavisnosti Crne Gore, te ako ga nema - kad ga se odrekao.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u MUP-u Radovan Popović, rekao je sinoć u emisiji “Načisto” na TV “Vijesti” da će MUP razmotriti da li u slučaju Mandića ima dovoljno elemenata, odnosno činjenica koje bi ukazale da se može pokrenuti upravni postupak.

Bonus video: