Alternativa: Nadležni u Srbiji da se izjasne o dokumentu, da kažu da li je Mandić imao srpsko državljanstvo...

"Ima li Andrija Mandić državljanstvo Republike Srbije ili nema? Da li je Andrija Mandić lagao 2011. godine da se istog neće odreći?"

2929 pregleda 2 komentar(a)
Alternativa Crna Gora, Foto: Alternativa Crna Gora
Alternativa Crna Gora, Foto: Alternativa Crna Gora

Alternativa Crna Gora pozvala je nadležne organe Srbije da se izjasne o dokumentu koji navodno pokazuje da je predsjednik Nove srpske demokratije (NSD) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić imao državljanstvo Srbije od 2009. godiine.

Taj dokument je ranije danas Alternativa objavila na Fejsbuku.

Alternativa je pozvala i nadležne organe Srbije da se izjasne i o tome da li je Mandić imao srpsko državljanstvo, a ako jeste, da im kažu kada ga je dobio i da li ga je odjavio.

"Ima li Andrija Mandić državljanstvo Republike Srbije ili nema? Da li je Andrija Mandić lagao 2011. godine da se istog neće odreći?", navela je Alternativa na Fejsbuku.

Jovan Vučurović, poslanik DF-a je ranije danas "Vijestima" rekao da je taj dokument "falsifikat i lažna vijest".

"Najbolje neka sa tim "papirom" ode u policiju onaj što ga je objavio", rekao je Vučurović.

"Vijesti" su DF pitale da li Mandić ima državljanstvo Srbije, da li je tačno da ga ima od 2007. godine, da li je tačno da je Mandić upisan u, kako se navodi u dokumentu, "evidenciju državljana kod matičnog područja Stari grad" i da li će Mandić, ako ima državljanstvo Srbije, tražiti ispis iz njega. Iz DF-a nisu odgovorili na ta pitanja.

Mandić je kandidat DF-a za predsjednika Crne Gore.

Lider DF-a je još 2011. potvrdio da ima državljanstvo Srbije i da ga se nikada neće odreći.

Prethodno je 2007. godine, tada kao poslanik i lider Srpske narodne stranke najavio da će tražiti državljanstvo Srbije.

Tada je Srbija usvojila Zakon o državljanstvu kojim se crnogorskim državljanima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi omogućava dobijanje državljanstva Srbije.

Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da je, u slučaju Srbije, dvojno državljanstvo zakonito samo ukoliko je stečeno prije 2006. godine.

Bonus video: