Bešić: Građanski blok bi trebalo da ima zajedničkog kandidata, Bečić najbolje rješenje

"Nema sumnje da je gospodin Spajić u nemaloj mjeri svojom greškom doveo sebe u ovu neprijatnu situaciju, čini se bespotrebno", kazao je Bešić

20119 pregleda 50 komentar(a)
Bešić, Foto: Boris Pejović
Bešić, Foto: Boris Pejović

Za Pokret Evropa sad bilo bi najmudrije da, sa Demokratskom Crnom Gorom, Građanskim pokretom URA i Demosom, napravi građanski blok koji bi za zajedničkog kanidata imao lidera Demokrata Aleksu Bečića, smatra politički analitičar Miloš Bešić.

Bešić je Televiziji Nova M kazao da je podrška zajedničkom kandidatu građanskog bloka jedini način da Evropa Sad smanji političku štetu nakon obmana lidera tog pokreta Milojka Spajića.

On smatra da je odluka Državne izborne komisije (DIK) da ne utvrdi predsjedničku kandidaturu Spajića više politička nego pravna, kao i da se iza nje krije prećutna igra partija koje su nekad činile jedinstvenu Demokratsku partiju socijalista (DPS).

„Nema sumnje da su politički akteri kojima ne odgovara kandidatura Spajića odigrali ovo na način da se on ne pojavi u političkoj utakmici. I nema sumnje da je Spajić u nemaloj meri svojom greškom bespotrebno doveo sebe u ovu neprijatnu situaciju", smatra Bešić.

On je rekao da, nakon što je Spajić obmanuo svoje glasače i u startu napravio taktičku grešku da odbije saradnju koju su mu ponudile Demokrate, Evropa Sad sad ne bi trebalo da izađe sa drugim kandidatom za šefa države, pošto bi im kampanja bila obilježena posljednjim negativnim dešavanjima.

„Ali ono što se meni čini najpametnijim, najmudrijim, jeste da Evropa sad u ovom trenutku “proguta ovu tešku pilulu” i uradi sve što može da objedini građanske snage i napravi takvu vrstu dogovora, da imaju paket aranžman, predsedničke izbore i parlamentarne izbore”, rekao je Bešić.

On je naveo da tu prije svega misli na Demokrate, Evropu sad, i Građanski pokret URA, Demos, ali i na neke druge partije koje mogu da naprave jedan solidan građanski blok.

“Koji je da kažem ne samo kvalitativna nego i numerički u brojevima glasova i vrlo perspektivna alternativa ovoj tradicionalnoj podeli koju imamo u Crnoj Gori na DPS i Demokratski front”, rekao je Bešić.

Taj blok bi, kako je kazao Bešić, trebao da za zajedničkog kandidata ima Bečića, koji je, kako je Bešić kazao, iz svega izašao kao najveći pobjednik.

„Jer vrlo će malo glasova koje bi Spajić imao, krenuti ka Mandiću. Većina će krenuti ka Bečiću, a od kampanje će zavisiti da će Mandić ili Bečić u ovoj konstelaciji snaga ići u drugi izborni krug“, dodao je Bešić.

On je kazao da je drugi krug izbora neminovan, bez obzira na to da li će se kandidovati lider DPS-a Milo Đukanović.

Bešić je podsjetio da je DPS i ranije u posljednjem trenutku donosio odluke, ali da je sada drugačija politička konstelacija, u kojoj “ni sam Đukanović još nije siguran u svoju odluku”.

„Opet ponavljam, to će biti njegova odluka i ja zaista mislim da je on u dilemi, kalkuliše sve moguće faktore, uključujući (ne)kandidaturu Spajića ali o koncu konca ta odluka će biti njegova“, kazao je Bešić.

Upitan da li je politička šteta po Evropu Sad već sada tolika da se u drugom krugu lako mogu naći predstavnik Mandić i Đukanović, on je odgovorio da je nesumnjivo napravljena šteta za taj pokret.

“Kolika je ona da li je moguće napraviti sanaciju štete, meni se čini da je moguće na način koji sam predložio, odgovor treba da bude snažan, i objedinjavanje svih građanskih snaga i insistiranje na zajedničkom kandidatu, koji bi meni se čini mogao da uđe u drugi izborni krug i pobedi na izborima u odnosu na Mandića”, rekao je Bešić.

Bonus video: