CIVIS: Brodolomom Spajića narušena ideja građanskog, centrističkog bloka

"Moramo napraviti odlučne korake. Pravo na grešku nemamo, vrijeme je na isteku - pričajmo odmah i sada, pokušajmo da spasimo što se spasiti da", navodi se u saopštenju

15835 pregleda 82 komentar(a)
Foto: CIVIS
Foto: CIVIS

Brodolomom Milojka Spajića prilično je narušena ideja građanskog, centrističkog bloka, a Demokratskoj partiji socijalista (DPS) su se otvorili nebo i putevi, saopštili su iz Saveza građana CIVIS.

Poručili su da je neophodno odmah dijalogom pokušati da se "spasi što se spasiti da".

"U istorijskom momentu, kada su se kockice konačno posložile poslije više decenija, došli smo u situaciju da je kumulacija građanskih snaga centra nadjačala 'monumente' tradicionalne crnogorske politike. Političke gigante podjela, sukoba, konfrotacija, koji su zaglavljeni u politici kraja prošlog i početka ovog vijeka, postepeno ali sigurno, probijajući steteotipe zakržljale, ali opstajuće politike prošlog vremena, nadrasle su snage kojima je nacionalna pripadnost pitanje emocionalnog i strogo privatnog života - kojima je pitanje pomirenja, razumijevanja i komunikacije dokaz kulturološkog i civilizacijskog neophodnog nivoa - kojima je opšte dobrostanje imperativ političkog i društvenog postojanja - kojima je potpuno jasno da prosperitet direktno zavisi od znanja i obrazovanja - koji nemaju zazora ni osjećaja inferiornosti prema spoljnjem svijetu. Zbližili su se oni Crnogorci i crnogorski Srbi, kojima nisu ideali u politici ni Vučića ni Đukanovica, a njima takvima su počeli očigledno da vjeruju pripadnici manje brojnih naroda, kojima centrale nisu ni u Sarajevu ni Tirani ni Zagrebu, nego u svojoj kući u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

U CIVIS-u smatraju da je sada otvorena mogućnost "povratka DPS-a".

"Taman kad je zamirisalo moguće i dugo očekivano crnogorsko proljeće, desio se on - Milojko Spajić. Dobili smo kandidata, koji je zaboravio da je državljanin druge države sa prebivalištem i porodicom u njoj, koji neće da nosi 'hipoteke loših i promašenih politika'. Svi apeli, razgovori i molbe ostali su uzaludne. Spajić nije želio, potpomognut većinom kolega iz PES-a, da vidi i čuje ranije napisano. Nije htio, ili nije mogao, ko će ga znati. Brodolomom Milojka Spajića je prilično narušena ideja građanskog centrističkog bloka, ali ništa strašno, ni prva ni posljednja u državi, koja ne poznaje institut ODGOVORNOSTI!

"Ali kome su se otvorili i nebo i putevi? Pa DPS-u naravno. Otvorena je mogućnost povratka DPS-a. Falange nereformisanog DPS-a stoje kao prijetnja nad cijelom državom. Da se to ne bi desilo, moramo napraviti odlučne korake. Pravo na grešku nemamo, vrijeme je na isteku - pričajmo odmah i sada, pokušajmo da spasimo što se spasiti da", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: