DIK nije omogućio CDT-u da izvrši uvid u potpise podrške kandidata za predsjedničke izbore

Papović naglašava da im ta institucija nije omogućila ostvarivanje njihovog prava da posmatraju sve segmente izbornog procesa koje im, kako kaže, garantuju zakon i međunarodni standardi

7328 pregleda 8 komentar(a)
Foto: CDT
Foto: CDT

Državna izborna komisija (DIK) nije mogućila Centru za demokratsku tranziciju (CDT) da izvrše uvid u potpise podrške kandidata za predsjedničke izbore, ni deset dana nakon što su joj uputili zahtjev.

To je saopštila zamjenica izvršnog direktora CDT-a Biljana Papović, naglašavajući da im ta institucija nije omogućila ostvarivanje njihovog prava da posmatraju sve segmente izbornog procesa koje im, kako kaže, garantuju zakon i međunarodni standardi.

"I OSCE/ODIHR misija je uputila sličan zahtjev da im se omogući “pristup posmatranju procesa provjere potpisa podrške kandidata kao i postupka provjere ostalih dokumenata za nominaciju kandidata” koji bi kako je pojašnjeno na sjednici DIK uključivalo i uvid u potpise i lične podatke", kazala je Papović.

Umjesto da DIK omogući nesmetano ostvarivanje prava na posmatranje izbornog procesa za domaće i međunarodne posmatračke misije, onako kako je to rađeno u prethodnim izbornim ciklusima, Papović dodaje da se DIK odlučuje na smanjenje transparentnosti svog rada, kršenje temeljnih pravila posmatranja izbora i odgovornost za ovo prebacuje na Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Iz CDT-a su podsjetili da je, shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, DIK izdala CDT-u službeno ovlašćenje za posmatranje izbora, pojašnjavajući da “službeno ovlašćenje” nije slučajni naziv, već esencijalni opis obima prava i obaveza koja posmatrači izbora imaju u skladu s međunarodnim standardima, i kojima je posmatranje izbora definisano kao integralni dio demokratskog izbornog procesa.

"Takođe, umjesto da povećavanje transparentnosti DIK bude svakodnevna i podrazumijevajuća aktivnost, na šta su se obavezali i u memorandumu o saradnji potpisanim sa našom organizacijom, dio članova ove institucije zagovara smanjenje i onog nivoa transparentnosti rada koji je do sada, uz veliki napor, postignut", piše u saopštenju.

Tako su one političke strukture u DIK koja za sebe znaju reći da su progresivne i proevropske, "postale najglasniji zagovarači uskraćivanja prava na posmatranje izbora, ali i zatvaranje sjednica DIK za javnost, samo nekoliko dana od kada je proklamovano njihovo otvaranje".

CDT je pozvao AZLP da u što skorijem roku ispravi nepravdu koja je nanešena domaćim i međunarodnim pomatračkim misijama i omogući im da opet mogu pratiti tok izbora i rad organa za njihovo sprovođenje onako kako je to bila praksa prije ovih izbora.

Papović objašnjava da je verifikacija potpisa podrške i potvrđivanje kandidatura esencijalni segment rada izborne administracije, i da im se uskraćivanjem uvida u potpise (ne i u ostale lične podatke građana/ki) uskraćuje mogućnost da radimo svoj posao.

"Takođe, dajemo punu podršku AZLP da se odupre bilo kakvim pritiscima u ovom procesu i da donese zakonitu i nepristrasnu odluku, da detaljno i profesionalno provjeri međunarodne standarde posmatranja izbora i domaće zakonodavstvo koje nam pored omogućavanja praćenja svakog segmenta izbornog procesa omogućava i stalni uvid u birački spisak koji sadrži značajno veći nivo pristupa ličnim podacima od onoga kojeg smo tražili DIK", navodi se u njenom saopštenju.

Bonus video: