Milatović u trku za predsjednika države kreće sa Spajićevom hipotekom

S obzirom na to da je Spajić imao politički imidž čovjeka od akcije, Milatović ili neki drugi članovi Predsjedništva PES-a probaće da marketinški restartuju kampanju, a da epizodu s prvim kandidatom ostave iza sebe, smatra Zenović. PES sjutra na Glavnom odboru odlučuje o tome kako će nastupiti na predstojećim izborima

74702 pregleda 216 komentar(a)
GO PES-a sjutra o izborima: Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic
GO PES-a sjutra o izborima: Spajić i Milatović, Foto: Luka Zekovic

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić poljuljao je povjerenje dijela građana svojim posljednjim potezima, pa je pozicija njegovog zamjenika Jakova Milatovića sad komplikovanija i on bi u trku za predsjednika države išao s hipotekom.

To je za “Vijesti” ocijenio profesor politikologije na humanističkim studijama na Univerzitetu “Donja Gorica” (UDG) Predrag Zenović, komentarišući mogućnost Milatovićeve kandidature za predsjednika, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) u subotu veče odbila Spajićevu.

Kako su “Vijesti” juče objavile, Milatović ima najveće šanse da bude predložen za šefa države, a u PES-u navodno razmatraju mogućnost da to budu i potpredsjednica pokreta Olivera Injac i član Predsjedništva Filip Ivanović.

Povezani članci

20. Februar 2023.

Milatović će na crtu DPS-u i DF-u?

Iako je, kaže Zenović, podrška Spajiću i Milatoviću u biračkom tijelu slična, sigurno je, navodi, da je Milatovićeva pozicija nakon svih okolnosti sa Spajićem složenija i da bi on išao u predsjedničku trku s hipotekom.

”Uvjeren sam da će, s obzirom na to da je Spajić imao politički imidž eksperta, ‘problem solvera’, čovjeka od akcije što sve i ne ide uz ceremonijalnu ulogu predsjednika države, Milatović, ili neki drugi članovi i članice Predsjedništva pokreta probaće da marketinški restartuju kampanju, a da ovu epizodu s prvim kandidatom ostave iza sebe”, ističe on.

Odbijanje Spajićeve kandidature, iz dijela stranaka i NVO nazvali su neustavnim i političkim potezom, ocjenjujući da je DIK postao direktni učesnik predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart.

Odluci DIK-a prethodio je potez te institucije da pošalje zahtjev Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) u Srbiji da provjeri da li Spajić i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi. RIK je početkom prošle sedmice proslijedio odgovor srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje je utvrdilo da Spajić ima prebivalište u Beogradu. Lider PES-a je u petak, iako je to ranije negirao, priznao da ima državljanstvo Srbije i da je zatražio ispis, kao i da je odjavio prebivalište u Beogradu...

Spajić je prekjuče na konferenciji za medije rekao da PES neće odustati od predsjedničkih izbora, i da imaju više opcija, a da je njegov favorit za kandidata Milatović. PES bi konačnu odluku o načinu nastupa na izborima trebalo da donese sjutra, na sjednici Glavnog odbora (GO).

Upitan da li bi prihvatio kandidaturu, Milatović je odgovorio da se situacija promijenila i da će sve razmotriti, iako je njegov stav bio da se posveti Podgorici, gdje je najozbiljniji kandidat za gradonačelnika.

Danilovgradski odbor PES-a jednoglasno je preksinoć odlučio da podnese inicijativu Predsjedništvu i GO-u pokreta da Milatović bude kandidat na predsjedničkim izborima.

Ne ulazeći u ispravnost i zakonitost odluke DIK-a, koji je, kaže, po svemu sudeći izašao iz okvira svojih ovlašćenja, Zenović navodi da je Spajić načinom na koji je slao političke poruke, uz pregršt kontradiktornosti i neistina, poljuljao povjerenje dijela građana i usporio rast pokreta koji je, prema njegovim riječima, po mnogo čemu specifičan fenomen crnogorske politike.

Spajić poljuljao povjerenje dijela građana i usporio rast pokreta: Zenović
Spajić poljuljao povjerenje dijela građana i usporio rast pokreta: Zenovićfoto: Grad teatar

Na pitanje da li je trenutno za PES bolje da ide na izbore s novim kandidatom ili da podrže predstavnika Demokrata, na šta ih ta stranka poziva od sredine januara, Zenović odgovara da je ponuda Demokrata i tada, kad je Spajić važio za favorita izborne trke, bila strateški dobra za PES, ali da je pitanje da li je ona i dalje na stolu.

”Ne bi me začudilo da se ta dinamika odvija kao ona u romanu ‘Evgenije Onjegin’, pa da sad Demokrate ne budu za strateško udruživanje u građanskom bloku, budući da je sad njihova pozicija značajno unaprijeđena i da im nije oportuno da podrže drugog kandidata. S druge strane, podrška Aleksi Bečiću sad, nakon što je odbijena, očitala bi se kao neuspjeh i dovela bi u pitanje političku budućnost pokreta”, napominje sagovornik.

Demokrate su pozivale PES na saradnju, tvrdeći da bi njihov jedinstveni kandidat trijumfovao u prvom krugu izbora. Spajić je ponudu Bečićeve stranke odbio, rekavši da trenutno ne vidi sinergiju s bilo kojim subjektom, dok Milatović nije isključivao mogućnost savezništva.

Demokrate će na sjednici GO u petak ozvaničiti kandidata, a najizglednije šanse za to ima Bečić, koga su, kako je saopšteno iz te partije, članovi stranačkih organa dominantno predlagali na svim do sada održanim sjednicama opštinskih i mjesnih odbora.

Zenović objašnjava šta bi bile prednosti, a šta mane samostalnog izlaska PES-a na predsjedničke izbore, a šta potencijalnog aranžmana s Demokratama.

”Udruživanje bi donijelo prednost u odnosu na druge DPS protivkandidate, u prvom redu u odnosu na kandidata DF-a, budući da bi došlo do koncentracije glasova u prvom krugu, i realno je očekivanje da se ta podrška značajno osnaži eventualnim prolazom u drugi krug, koji bi tada bio nešto izvjesniji. Istovremeno, moguće je da bi takva fuzija strateški koštala partiju bez predsjedničkog kandidata na sljedećim parlamentarnim izborima”, naglašava on.

Na udruživanje su juče pozvali iz Demohrišćanskog pokreta, saopštivši da očekuju da s PES-om, Demokratama, Ujedinjenom Crnom Gori i eventualno drugim partijama, predlože jedinstvenog kandidata.

”S druge strane, očekujemo da, ukoliko DF zaista nije radio u savezništvu s DPS-om ne potvrđujući kandidaturu Spajiću, da podršku tom zajedničkom kandidatu koji će biti prihvatljiv za sve”, istakli su iz DHP-a, dodajući da se ne smije zaboraviti da je “konačni cilj ove političke utakmice - zadavanje konačnog udarca DPS-u”.

U iščekivanju formalizacije odluke o nastupu na izborima, PES je juče objavio da kreće u akciju prikupljanja potpisa. Oni su preko društvenih mreža pozvali članove i simpatizere koji nisu dali podršku nekom od kandidata, računajući i Spajića, da im se jave i pomognu. U akciju je uključena i organizacija Alternativa Crna Gora.

Iz DIK-a su “Vijestima” nezvanično objasnili da PES ne može koristiti potpise koji su dati Spajiću. Izvor lista je rekao da to što Spajićeva kandidatura nije potvrđena, nije od značaja budući da zakon propisuje da se potpis može dati jednom za jedne izbore.

DIK je do sada potvrdio samo kandidaturu Mandića, a učešće na izborima najavili su i poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković i čelnik DHP-a Dejan Vukšić.

Ujedinjena Crna Gora predala je juče DIK-u predlog za kandidaturu svog lidera Gorana Danilovića.

Partije i grupe građana kandidature mogu podnositi do 26. februara.

Prema Zakonu o izboru predsjednika, ako nijedan kandidat ne dobije više od polovine važećih glasova birača, održava se drugi izborni krug za 14 dana. U njemu učestvuju dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

Predsjednik se bira na pet godina.

CeMI: Sporno ako se onima koji su dali potpise Spajiću onemogući da ih daju novom kandidatu

U dijelu javnosti otvoreno je pitanje da li Milatović može biti predsjednički kandidat, s obzirom na to da je Zakonom o izboru predsjednika propisano da partija ili grupa građana može predložiti samo jednog. U istom zakonu piše i da birač može, svojim potpisom, podržati isključivo jednog kandidata.

Kako su “Vijesti” juče objavile, s obzirom na to da je PES kao partija kandidovao Spajića, opcija je da Milatovića predloži grupa građana.

”Vijestima” su iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI) kazali da zakon ne propisuje proceduru u slučaju nepotvrđivanja kandidature, ali da se pretpostavlja da je namjera zakonopisca bila da jedna partija ili grupa građana ne mogu predložiti dva ili više kandidata istovremeno.

”Međutim, kako nije precizno propisano, isto ostaje predmet tumačenja. Shodno tome, a imajući u vidu da je DIK kolektivno političko tijelo koje se u donošenju odluka ne vodi samo i isključivo tumačenjem pravnih normič, što bi bio slučaj da imamo profesionalizovanu Komisiju, to upućuje da ova norma može biti tumačena u odnosu na politički interes većine koja bude glasala”, navodi se u saopštenju CeMI-ja, koje potpisuje direktor pravnog odjeljenja te NVO Ognjen Mitrović.

Iz CeMI-ja ističu i da “Zakon o izboru predsjednika propisuje i proceduru u slučaju odustajanja od kandidature, na način da je, ako se to desi, nužno prikupljanje novih potpisa, jer su prethodni dati za konkretno lice i ne mogu se prenositi na novog kandidata iste stranke”.

”Ako zakon daje ovu mogućnost, tumačimo da se ovim otvara prostor za novog kandidata grupe građana ili druge političke organizacije. Smatrali bismo spornim ukoliko bi se građanima koji su potpisima dali podršku g. Spajiću uskratilo pravo da daju podršku novom kandidatu kroz ponovljenu proceduru potpisivanja. Bila bi greška ovim građanima uskratiti prava da podrže nekog kandidata jer kandidatura g. Spajića nije potvrđena. S tim u vezi, potrebno je da DIK hitno izda mišljenje o ovom pitanju kako potencijalni kandidat usljed nedostatka vremena ne bi bio uskraćen prava da isktakne kandidaturu”, poručuju iz CeMI-ja.

Predsjedništvo Demokrata danas predlaže kandidata

Demokrate će danas održati sjednicu Predsjedništva na kojoj će se taj organ izjasniti o predlogu Centralnog izbornog štaba stranke da Bečić bude predsjednički kandidat.

Utvrđeni predlog odluke Predsjedništva biće upućen GO-u na potvrđivanje na sjednici koja je sazvana za petak.

”Podsjećamo da je Centralni izborni štab Demokrata uputio pomenuti predlog Predsjedništvu nakon sjednica opštinskih i mjesnih odbora širom Crne Gore, na kojima su dominirali predlozi da Bečić bude predsjednički kandidat Demokrata, kao jedan od najpopularnijih političara već duži niz godina, ali i čovjek koji je obavljanjem najodgovornijih državnih funkcija pokazao pomiriteljski i pošten pristup, odgovornost, umjerenost, karakter i posvećenost, odnosno upravo ono što je prijeko potrebno novom predsjedniku Crne Gore”, saopštio je preksinoć poslanik i generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović.

On je naveo da Centralni izborni štab Demokrata, uključujući preko 20 lokalnih izborih štabova, 350 koordinatora, 17 operativnih timova za pojedine segmente kampanje, radi i zasjeda svakodnevno, i da je infrastruktura Demokrata “maksimalno spremna za dalju realizaciju izborne kampanje našeg predsjedničkog kandidata”.

Bonus video: