Evropa sad: DIK da kaže možemo li predložiti novog kandidata

Iz PES-a traže pojašnjenje da li građani koji su dali podršku Spajiću, kao kandidatu Pokreta Evropa sad, svoju podršku mogu dati nekom drugom kandidatu

20817 pregleda 72 komentar(a)
Foto: Evropa sad
Foto: Evropa sad

Pokret Evropa sad obratio se danas Državnoj izbornoj komisiji (DIK) zahtjevom za davanje mišljenja o svim pravnim nedoumicama povodom odbijanja kandidature lidera tog pokreta Milojka Spajića za predsjedničke izbore.

"S obzirom na to da je DIK odlukom bez presedana i pravnog uporišta odlučio da politički diskvalifikuje Milojka Spajića, DIK je dužan da da odgovor da li Pokret Evropa sad! može predložiti drugog kandidata iz svojih redova, kao i da li oni birači koji su svoju podršku dali Milojku Spajiću, kao kandidatu Pokreta Evropa sad, svoju podršku mogu dati nekom drugom kandidatu", piše u saopštenju.

Poručili su i da kako se radi o kratkim rokovima za predaju kandidature, od DIK-a se očekuje promptno djelovanje i što hitnije davanje mišljenja, "budući da se radi o pitanjima koja su od javnog interesa".

Povezani članci

21. Februar 2023.

DIK u srijedu o zahtjevu Pokreta Evropa sad

U zahtjevu koji potpisuje izvršni direktor PES-a Vasilije Čarapić, zatražili su da im DIK dostavi mišljenje da li Pokret Evropa Sad može da predloži drugog kandidata za predsjednika Cme Gore odmah, odnosno po pravosnažnosti Rješenja kojim se ne utvrđuje kandidatura prethodnog kandidata tog političkog subjekta.

"U vezi sa prethodnim, molimo Vas da nam dostavite mišljenje da li u ovoj fazi postupka gospodin Milojko Spajić može da povuče kandidaturu za Predsjednika Cme Gore i kako bi takva eventualna odluka uticala na pravo Pokreta Evropa Sad da ponovo predloži kandidata za Predsjednika Crne Gore", navodi se u zahtjevu.

Takođe su zatražili mišljenje o tome da li birači koji su dali potpis podrške kandidatu kojem nije utvrđena kandidatura, mogu po pravosnažnosti Rješenja o odbijanju kandidature tog kandidata, ili od momenta odbijanja kandidature, svojim potpisom podržati nekog drugog kandidata.

Bonus video: