CGO: AZLP da utvrdi da li su predsjednički kandidati na zakonit način prikupili potpise

Imajući u vidu navedeno CGO traži od AZLP da utvrdi da li su svi koji su dali potpis podrške potpisali i saglasnost da se njihovi potpisi mogu koristiti, kao i da li ih je ovaj politički subjekat prikupljao i obrađivao u skladu sa zakonom

1715 pregleda 2 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) inicijativu za pokretanje postupka nadzora Demokratskog fronta (DF), odnosno kod podnosioca kandidature predsjedničkog kandidata Andrije Mandića, zbog osnovane sumnje da je prilikom prikupljanja potpisa podrške neophodnih za kandidaturu došlo do povrede odredbi Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Postupak nadzora je iniciran kod podnosioca kandidature predsjedničkog kandidata Andrije Mandića, navodi se u saopštenju.

CGO podsjeća da je podnosilac kandidature, shodno Zakonu o izboru predsjednika i Uputstvu o sadržini i obliku obrasca za podnošenje prijedloga kandidata za predsjednika Crne Gore i obrasca za davanje potpisa birača za podršku kandidatu za predsjednika Crne Gore, dostavio Državnoj izbornoj komisiji (DIK) tražene potpise podrške. DIK je izvršio provjeru i potvrdio kandidaturu ovog kandidata.

U inicijativi je ukazano na član 9 stav 1 tačka 7 Zakona o zaštiti podataka ličnosti koji posebne kategorije ličnih podataka definiše kao lične podatke koji se odnose na rasno ili etničko porijeklo, političko mišljenje, vjersko ili filozofsko uvjerenje, članstvo u sindikalnim organizacijama, kao i podatke koji se odnose na zdravstveno stanje ili seksualni život.

Dodatno, u članu 13 ovog Zakona se navodi da se posebne kategorije ličnih podataka mogu obrađivati samo uz izričitu saglasnost lica, kao i da se posebno označavaju i štite radi sprječavanja neovlašćenog pristupa tim podacima, što u ovom slučaju nije ispoštovano i što ukazuje na moguću povredu zakonskih odredbi.

Imajući u vidu navedeno CGO traži od AZLP da utvrdi da li su svi koji su dali potpis podrške potpisali i saglasnost da se njihovi potpisi mogu koristiti, kao i da li ih je ovaj politički subjekat prikupljao i obrađivao u skladu sa Zakonom.

Kandidatura Mandića je, za sada jedina potvrđena, a CGO će uputiti iste inicijative AZLP-a i za ostale subjekte, a nakon potvrđivanja njihovih kandidatura od strane DIK-a. CGO očekuje i proaktivnije djelovanje AZLP u primjeni nadležnosti ove institucije.

Bonus video: