Ibrahimović: Članstvo u EU je krajnje opredjeljenje Crne Gore, iako su evropske integracije u zastoju

"Evropski put Crne Gore nema alternativu i siguran sam da će, nakon stabilizacije političkih prilika, naredna, proevropska Vlada, završiti proces pregovora sa EU, na zadovoljstvo građana Crne Gore", kazao je Ibrahimović

3238 pregleda 5 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Bošnjačka stranka
Sa sastanka, Foto: Bošnjačka stranka

Potpredsjednik Vlade i lider Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović je saopštio da je članstvo u Evropskoj uniji krajnje opredjeljenje Crne Gore, iako su evropske integracije u zastoju.

To je saopšteno na sastanku Ibrahimovića sa šeficom kluba poslanika BS u Skupštini Kenanom Strujić-Harbić i člana Predsjedništva te partije Admira Šahmanovića, sa poslanikom CDU u njemačkom parlamentu, Peterom Bajerom.

"Sagovornici su razgovarali o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, izboru sudija Ustavnog suda, predsjedničkim izborima, kao i o prijevremenim parlamentarnim izborima", navodi se u saopštenju Bošnjačke stranke.

Ibrahimović se zahvalio na pomoći koju Njemačka pruža Crnoj Gori, posebno na planu demokratizacije društva i usvajanja evropskih vrijednosti.

"To je jedan od prioriteta Bošnjačke stranke. Evropski put Crne Gore nema alternativu i siguran sam da će, nakon stabilizacije političkih prilika, naredna, proevropska Vlada, završiti proces pregovora sa EU, na zadovoljstvo građana Crne Gore", kazao je Ibrahimović.

Ibrahimović je Bajeru istakao i činjenicu da manje brojni narodi čine skoro četvrtinu stanovništva Crne Gore, ali da njihova zastupljenost u institucijama nije na srazmjernom nivou.

Strujić-Harbić je naglasila da BS i CDU imaju dobru saradnju, kazavši da je dobro što će Ustavni sud biti odblokiran 27. februara.

"Ipak, došli smo u situaciju da Bošnjaci kao narod neće imati zastupnika među sudijama US. To nije bio dogovor kada smo sjeli da razgovaramo o izboru sudija US. Stranke manje brojnih naroda treba da između sebe dogovaraju četvrtog sudiju", kazala je Strujić-Harbić.

Šahmanović je kazao da BS posebno vodi računa političkim odlukama koje mogu unaprijediti proces integracija.

"Zato moramo voditi računa o svakom narednom koraku, uvažavajući sve aspekte izlaska iz institucionalne krize, s posebnim akcentom na zastupljenost Bošnjaka u institucijama sistema", zaključio je Šahmanović.

Bonus video: