Šta poručuje Mandić sa pomirljivog, predizbornog spota: Novim ruhom do novih glasača

"Ne bih se baš pouzdala u to da neko preko noći promijeni politički profil, ključne ideje, i zaspi kao jastreb a probudi se kao golub mira", kaže Mališić. "Mandićeve izjave i nastupi nisu mnogo različiti od narativa Demokrata i PES-a, imaju ambiciju da izvedu DF izvan “političkog sanitarnog koridora", poručuje Pantelić

57490 pregleda 141 komentar(a)
Mandićev predizborni bilbord iz Podgorice, Foto: Nikola Dragaš
Mandićev predizborni bilbord iz Podgorice, Foto: Nikola Dragaš

Predizborni spot predsjedničkog kandidata i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, u kom tvrdi da žali zbog podjela u kojima je učestvovao, namijenjen je građanima koji ne pripadaju biračkom tijelu DF-a, a cilja i na glasače Pokreta Evropa sad (PES) nakon što je njihovom čelniku i prvobitnom izboru za šefa države Milojku Spajiću odbijena kandidatura.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” komentarišući poruke iz Mandićevog predizbornog spota, u kom, njemu nesvojstveno govori da “smo predugo bili vođeni našim podjelama” i da će uraditi “sve da se pomirimo”.

Zamjenica glavnog i odgovornog urednika beogradskog nedjeljnika NIN Vesna Mališić, kazala je da pretpostavlja da Mandić želi da prikupi glasove koji su “otpali” od Spajića i od “trećih opcija”, i da zato misli da je njegov marketinški tim procijenio da je možda trenutak da postane tzv. catch all kandidat.

”Da ima prosrpske nacionaliste, ali i da pruži ruku onima koji su na drugoj strani. Pretpostavljam da je motiv izborni rezultat, ali bojim se da tu nikad nema previše istinskih uvjerenja, a ima jako puno kalkulacija”, istakla je za “Vijesti”.

Puno kalkulacija, ne previše istinskih uvjerenja: Vesna Mališić
Puno kalkulacija, ne previše istinskih uvjerenja: Vesna Mališićfoto: Ivan Dinić/Nova S

Novinar Željko Pantelić, rekao je da je Mandićeva retorika uperena ka onima koji nisu dio biračkog tijela DF-a, pošto je, navodi, uvjeren da će ono disciplinovano glasati za njega u svakom slučaju, “jer nema konkurenta na desnom boku”.

Zato, prema njegovim riječima, Mandićeve izjave i nastupi u kampanji nisu mnogo različiti od narativa Demokrata i PES-a.

”I imaju ambiciju da izvedu DF izvan ‘političkog sanitarnog koridora’, to jest da postane prihvatljiv većini građana Crne Gore, a zatim i da se akredituje u evroatlantskim strukturama kao kredibilni partner”, objašnjava Pantelić za “Vijesti”.

Mandić u spotu objavljenom u nedjelju, u kome gleda snimke svojih ranijih političkih nastupa, kaže i da je “branio svoju zajednicu”, ali da se ne ponosi nekim stvarima koje je rekao, a da zbog nekih čak i žali.

Trnovit je put do novih glasača: Mandić
Trnovit je put do novih glasača: Mandićfoto: facebook/Andrija Mandic

”Ako hoćemo da imamo bolji život, moramo da prestanemo da radimo stvari koje unose razdor u naše društvo. Sada moramo da ujedinimo našu zemlju”, poručuje on.

Pantelić ocjenjuje da Mandićeva predizborna kampanja neodoljivo podseća na taktiku koju je primijenio bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić na izborima u Srbiji 2012. godine, i dodaje da je po prošlosti, karakteru i političkom bekgraundu Mandić mnogo bliži Nikoliću nego aktuelnom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

”Tako da je logično i više isplativo da Mandić kopira Nikolića, a ne Vučića. Tim prije što u DF-u nema politčke figure kao što je Vučić u Srbiji”, navodi on.

Sagovornik ističe da je Mandićev spot dokaz da u DF-u vjeruju da njihov kandidat može da pobijedi na izborima zakazanim za 19. mart, to jest da su prilično sigurni da će da prođe prvi krug i da su zato u startu “kalibrirali” kampanju za drugi.

”U tom kontekstu je bilo važno za DF da Spajić ispadne iz trke za predsjednika, jer je bio viđen kao jedini rival koji je mogao da ugrozi Mandićevu poziciju u, uslovno rečeno, anti-DPS bloku”, kaže Pantelić.

Spot dokaz da u DF-u vjeruju da Mandić može pobijediti: Pantelić
Spot dokaz da u DF-u vjeruju da Mandić može pobijediti: Pantelić foto: Youtube

Mandić je preksinoć izjavio da zna da je njegov spot “dosta neobičan”, ali da “postoji samo jedan čovjek koji je bezgrešan a koji je šetao zemljom”.

”Ovaj spot predstavlja ono što smo počeli da radimo 2020. godine. Možemo poslati poruku ohrabrenja, nade, kako bi Crna Gora krenula naprijed. Siguran sam da se ova poruka neće pogršeno razumjeti kao da smo slabi i nejaki, već da smo tradicionalni ljudi, koji vode računa o Crnoj Gori, koji žele da pronađu formulu koju nudimo na predsjedničkim izborima”, rekao je.

Mandić, koji je zasad zvanično jedini kandidat, saopštio je da je imao oštru retoriku kad je branio svoju nacionalnu i vjersku zajednicu, ali da nikoga nije povrijedio.

”Nijednu majku, ni bošnjačku, ni hrvatsku, ni albansku, ja nisam zaplakao, za razliku od nekih iz bivšeg režima koji su to uradili, a onda upirali prst u mene”, naglasio je u razgovoru za TV Prva.

Vesna Mališić kaže da se ne bi baš pouzdala u to da neko preko noći promijeni svoj politički profil, ključne ideje, i da “zaspi kao jastreb a probudi se kao golub mira”. To, navodi, naprosto ne ide tako.

”Političari jesu vrlo često bez ideologije i rade samo ono što im je dobro za prikupljanje glasova i političkih poena. Kod većine nema ideja za kojima bi išli... Ne znam previše profil Mandića, ali ono što znam - ovo bi bilo neko iznenađenje. Mi smo to iznenađenje imali s Vučićem. On je iz radikalske opcije odjednom htio da bude privrženik ideja Zorana Đinđića, Maksa Vebera, evropskih integracija... Međutim, taj put prelaska iz jedne forme u drugu je dosta trnovit”, podvlači sagovornica.

Retoriku nalik onoj iz predizbornog spota, Mandić koristi najmanje pola godine, poručujući, između ostalog, “da u politici nikad nije dovoljno širine i praštanja” i da “treba imati razumijevanja za tuđe i vlastite mane”.

Navodeći da ga iznenađuju Mandićev “realni pristup” i predstavljanje predsjedničke funkcije, Pantelić kaže da je jedan od lidera DF-a prvi kandidat koji “realno doživljava skromni opseg predsjedničkih nadležnosti” i “unaprijed obećava da neće kršiti Ustav, odnosno miješati se u rad drugih grana vlasti”, o čemu je takođe govorio preksinoć u intervjuu.

”Indikativno je i insistiranje na pomirenju i članstvu u EU, odnosno da gotovo svi birači DF-a žele da vide Crnu Goru u EU. To je još jedan detelj koji je prekopiran iz Nikolićeve kampanje iz 2012, čiji je cilj da se izbrišu granice između političkih konkurenata u očima birača. Ahilova peta Mandića, i to se vidi u kampanji, jesu NATO i ruska agresija na Ukrajini. Upadljivo je da izbjegava da se izjasni jasno po tim pitanjima, i krije se iza opštih mjesta... To je i jedini pokazatelj koji daje kredit teoriji da je Mandić ‘vuk koji je navukao jagnjeću kožu’”, kaže Pantelić.

Pantelić: Đukanovićeva kandidatura zavisi od šansi Mandića za ulazak u drugi krug

Pantelić kaže da je kuriozitet da je lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović vjerovatno jedini predsjednički kandidat DPS-a protiv koga bi Mandić imao šanse, “istina male”, da pobijedi, kao što je Mandić jedini protivnik protiv koga bi Đukanović ušao kao favorit u drugi krug izbora.

”Jedan od motiva zbog kojeg DPS oklijeva tako dugo da izađe s predsjedničkim kandidatom, jeste vaganje svih scenarija na temu kako bi mogao da se završi prvi krug. Od procjene DPS-a koliko su velike šanse da Mandić prođe u drugi krug, zavisiće odluka da li da kandiduju Đukanovića ili ne”, navodi on.

Bonus video: