SDP: Jasna, direktna i bezuslovna osuda agresije nad Ukrajinom

Iz SDP-a navode da se navršava godina dana od početka brutalne vojne agresije Rusije nad Ukrajinom tokom koje su, kako navode, "primijenjene najbezobzirnije metode sa ciljem uništenja suvereniteta jedne nezavisne i slobodne zemlje".

2157 pregleda 7 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Vojna agresija Rusije nad Ukrajinom je jedna od najsramnijih epizoda još od Drugog svjetskog rata, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Iz te partije su, na godišnjicu od početka vojne agresije Rusije nad Ukrajinom naveli da su primijenjene najbezobzirnije metode sa ciljem uništenja suvereniteta jedne nezavisne i slobodne zemlje.

"U pitanju je jedna od najsramnijih epizoda još od Drugog svjetskog rata, u čijoj osnovi je politika negiranja drugih nacija i država i njihovog prava na slobodan izbor u skladu sa sopstvenim a ne tuđim nacionalnim interesima. Jasna, direktna i bezuslovna osuda ovog agresorskog čina tokom kojeg i dan danas svjedočimo razaranjiu gradova, ubijanju nedužnih ljudi i uništavanju društvene i ekonomske supstance jedne zemlje je obaveza svih pravdoljubivih i progresivnih snaga", navodi se u saopštenju.

Podsjetili su da je SDP nedugo nakon početka invazije predložila Rezoluciju o osudi ruske agresije u Skupštini Crne Gore.

"Odnos prema tom dokumentu je bio i svojevrsna vododjelnica koja je pokazala, jasnije nego bilo što drugo, vrjednosne i civilizacijske orjentire svih aktera na javnoj sceni. Prava građanska Crna Gora, a na sreću i naši međunarodni partneri i prijatelji, veoma dobro razumiju i neke analogije i sličnosti imperijalnih i velikodržavnih politika- onih kojima je danas izložena Ukrajina i onih koje se nakon neuspjeha 90-ih prošlog vijeka ponovo pokušavaju aktuelizovati u našem regionu, a upravo na krilima još uvijek trajuće ruske agresije. Zato je obaveza svih odgovornih, progresivnih i istinski proevropski snaga da nikada i ne pomisle da slijede politike i ideologije onih koji bi od Crne Gore da prave “malu Ukrajinu” ili da grade politička savezništva sa takvima", saopšteno je.

Iz SDP-a dodaju i da građanska i evropska Crna Gora ima obavezu da snažno istraje u podršci Ukrajini i njenom narodu, težeći miru i pravednm rješenju.

Bonus video: