CDT: Dozvoliti ovlašćenim posmatračima uvid u izborni proces

"Ovo je već drugi veoma sporan slučaj u vezi sa potvrđivanjem kandidatura u ovom izbornom procesu, zato pozivamo sve članove DIK da svojim glasovima omoguće najveći stepen transparentnosti procesa" navode iz CDT

2838 pregleda 0 komentar(a)
Milena Gvozdenović, Foto: CDT
Milena Gvozdenović, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je Državnu izbornu komisiju (DIK) da promijeni svoju odluku i dozvoli ovlašćenim posmatračima uvid u sve segmente izbornog procesa.

Poziv je upućen povodom novog, kako iz CDT-a smatraju, skandala sa potvrđivanjem kandidatura, odnosno potpisa podrške Gorana Danilovića.

"Situacija da potencijalni predsjednički kandidat tvrdi jedno, a oni koji trebaju zakonito sprovoditi izborni proces tvrde drugo, nam govori o neophodnosti postojanja “treće strane” odnosno postojanju izbornih posmatrača u svakom segmentu izbornog procesa", navela je zamjenica programske direktorice CDT-a Milena Gvozdenović.

Iz CDT dodaju da je DIK, u sadejstvu sa Agencijom za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), postupanjem suprotnom Zakonu o izboru odbornika i poslanika i međunarodnim standardima otvorila vrata novim aferama koje utiču na smanjenje i onako niskog povjerenja u izborni proces.

"Ovo je već drugi veoma sporan slučaj u vezi sa potvrđivanjem kandidatura u ovom izbornom procesu, zato pozivamo sve članove DIK da svojim glasovima omoguće najveći stepen transparentnosti procesa, kako odagnali sumnje da, favorizujući neke kandidate, utiču na krajnji ishod izbora", zaključila je Gvozdenović.

Bonus video: