Srpska mornarica kao provokacija

Ovo nije ni 19. ni 20. vijek, pa da važno pitanje za Srbiju treba da bude izlazak na more, pojasnio kopredsjednik opozicione stranke “Zajedno” i poslanik u srpskom parlamentu Nebojša Zelenović

22386 pregleda 64 komentar(a)
Marketinški trik ili ne: Zelenović, Foto: Media centar
Marketinški trik ili ne: Zelenović, Foto: Media centar

To je bila jedna provokacija za javnost, čiji cilj je bio da se otvori debata o preprekama koje imamo u procesu pridruživanja EU, kaže za Vijesti Nebojša Zelenović, kopredsjednik opozicione stranke “Zajedno” i poslanik u srpskom parlamentu, objašnjavajući zašto je predložio da Srbija treba da formira ratnu mornaricu.

Marketinški trik ili ne, Zelenovićeva ideja izazvala je lavinu komentara koji su se kretali od podsmjeha do tvrdnji da iz Srbije ponovo stižu “hegemonističke pretenzije”.

Zelenović tvrdi da mu je to bio i cilj.

”Ovo nije ni 19. ni 20. vijek, pa da važno pitanje za Srbiju treba da bude da izađe na more. Ali, jeste ključno pitanje da izađemo iz besmislene regionalne trke u naoružanju i da nađemo put da uskladimo svoje snage i mogućnosti, da bismo pomogli onima koji treba da pomognu nama, da postanemo dio slobodnog svijeta, koji se temelji na zaštiti ljudskih prava, slobodnim izborima, slobodi medija i pravnoj državi”, objašnjava Zelenović.

Ovaj srpski opozicioni lider se zalaže za međunarodnu konferenciju i uspostavljanje zajedničke odbrambene i bezbjednosne politike svih šest entiteta (Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, BiH, Hrvatska i Slovenija) na Zapadnom Balkanu.

”Predlažem da otvorimo debatu o formiranju Ekonomske zajednice Zapadnog Balkana. Cilj je da više od dvadeset miliona ljudi može da se kreće, nastanjuje, školuje, liječi i posluje bez ikakvih granica. Da bismo do ovoga došli, nužno je da budu riješena sva otvorena pitanja u region”, naglašava koopredsednik “Zajedno”, ističiću da pitanja Kosova, samo po sebi, nije dovoljno za uspostavljanja trajnog mira i stabilnosti.

Bosna je, prema njegovim riječima, veći problem od Kosova, a i Sjeverna Makedonija ima svoje izazove.

”Vjerujem da Srbija treba da sklopi bilateralne odbrambene sporazume sa Crnom Gorom i Sjevernom Makedonijom. Takođe, na predloženoj Medjunarodnoj konferenciji, trebalo bi uspostaviti i čvrsto garantovati demilitarizaciju Kosova i Bosne i Hercegovine. To je put za obezbjeđenje trajne nepromjenjljivosti svih linija razgraničenja u regionu i obezbjeđivanje mira u ovom stoljeću”, naglašava Zelenović.

Živo na Tviteru

Priča o mornarici izazvala je mnogo komentara na društvenim mrežama. Evo nekoliko karakterističnih sa Tvitera:

Ne treba mu mornarica, pješke će na Kosovo.

Prvo leteći automobili, pa onda mornarica. Da se znaju prioriteti, lijepo molim.

Milo daje u zakup i luku i svoje jahte da ofarbamo u vojničko zeleno.

Marširala, marširala mornarica Kraljevića Marka.

Bonus video: