BS: Institucije nisu učinile dovoljno da se procesuiraju izvršioci i nalogodavci zločina u Štrpcima

"Porazna je činjenica da tužilaštvo nije uspjelo da napravi bilo kakav pomak", kazali su iz Bošnjačke stranke

3365 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka
Foto: Bošnjačka stranka

Tri decenije od zločina u Štrpcima pokazatelj su da institucije nisu učinile dovoljno da se procesuiraju izvršioci i nalogodavci zločina u Štrpcima, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

"I danas, 30 godina nakon zločina u Štrpcima, dijelimo bol i tugu sa porodicama ubijenih putnika iz voza 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar", naveli su iz te stranke, povodom obilježavanja godišnjice od otmice i ubistva 19 putnika, koje su, podsjećaju, "srpske paravojne snage počinile nad Bošnjacima" otetim iz voza na stanici Štrpci.

“Institucije nijesu učinile dovoljno da se procesuiraju svi akteri ovog zločina. Porazna je činjenica da tužilaštvo nije uspjelo da napravi bilo kakav pomak ka rješavanju ovog zločina i procesuiranja odgovornih, kako izvršilaca, tako i nalogodavaca, shodno Strategiji o istraživanju ratnih zločina. Više puta smo upozoravali da je iluzorno govoriti o bilo kakvom napretku u poglavljima 23 i 24, sve dok se kao društvo ne suočimo s prošlošću, zajednički osudimo sve zločine, a odgovorni budu privedeni pravdi.

"Porodice žrtava do danas nisu uspjele da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživjeli, pa će Bošnjačka stranka u tom dijelu pokrenuti inicijativu pred državnim organima, kako bi se bar na ovaj način ublažio bol onima koji su izgubili svoje najbliže”, saopšteno je iz BS.

Bonus video: