Evropa sad: Vlada da uvaži primjedbe iznesene o Zakonu o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću

"Potreban je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću koji neće imati vremenska ograničenja, niti komplikovane procedure koje će ga učiniti neefikasnim"

9221 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pokret Evropa sad
Ilustracija, Foto: Pokret Evropa sad

Pokret Evropa sad (PES) pozvao je Vladu da uvaži primjedbe iznesene na trenutnu verziju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću.

PES u saopštenju dodaje i da Vlada treba da otvori dodatni dijalog sa stručnom javnošću, međunarodnim i domaćim ekspertima i nevladinim sektorom, radi njegovog poboljšanja i omogućavanja da se utvrđuje porijeklo imovine stečene od devedesetih godina naovamo.

"Kritike stručne javnosti na račun Nacrta ovog zakona, naročito od strane MANS-a, čija je borba protiv korupcije i sumnjivog bogaćenja funkcionera rezultirala stotinama predatih krivičnih prijava i mnogima koje su procesuirane, jeste dobar razlog da se Zakon dodatno poboljša", piše u saopštenju.

Kažu da ispitivanje imovine funkcionera i njihovih porodica, kao i skrivene imovine na povezana lica, predstavlja jedan od glavnih političko-pravnih ciljeva za koje se zalaže Pokret Evropa sad.

"A, da bi to moglo uspješno da se sprovede, potreban je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom djelatnošću koji neće imati vremenska ograničenja, niti komplikovane procedure koje će ga učiniti neefikasnim", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: