AEM: Zaštititi maloljetnike tokom izbora

"Izuzetak može da se odnosi na snimke političkih okupljanja ili izbornih konvencija u kojima se u širokim kadrovima prikazuju anonimni pripadnici javnosti, među kojima mogu biti maloljetnici..."

7402 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Agencija za elektronske medije (AEM) saopštila je da je tokom predizborne kampanje i izbora potrebno zaštititi maloljetnike.

"Podsjećamo crnogorske emitere da je članom 21 Pravilnika o programskim standardima zabranjeno korišćenje maloljetnika u političke svrhe", navode u saopštenju.

U cilju efikasne primjene standarda, kako navode, ističu da se navedena zabrana odnosi na oglase, ali i druge sadržaje, a koji mogu sadržati direktno prikazivanje maloljetnika u kontekstu političke promocije.

"Zabrana se odnosi na korišćenje snimaka ili fotografija maloljetnika, nezavisno od toga da li je roditelj ili staratelj dao saglasnost za učešće maloljetnika u sadržaju kojim se vrši politička promocija, kao i u slučajevima kada je riječ o djeci kandidata čija se promocija vrši", piše u saopštenju.

Izuzetak, kako kažu, može se odnositi na snimke političkih okupljanja ili izbornih konvencija u kojima se u širokim kadrovima prikazuju anonimni pripadnici javnosti, među kojima mogu biti maloljetnici, ukoliko navedeni snimci ne sadrže direktna kadriranja maloljetnih lica, i ukoliko prikazivanje maloljetnika nije moguće izbjeći.

"Takođe, podsjećamo da se saglasno Pravilniku o pravima i obavezama emitera tokom kampanje za izbore političko oglašavanje ne smije emitovati 15 minuta prije/nakon ili u toku emitovanja sadržaja namijenjenog maloljetnicima. Agencija apeluje na političke subjekte i potvrđene kandidate, da sadržaje namijenjene političkom predstavljanju i oglašavanju, prilagode na način da navedeni standard bude poštovan", ističu u saopštenju.

Podsjećaju da je navedenim Pravilnikom definisano da je maloljetnik lice do 18 godina starosti.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

Bonus video: