Spajić se izjasnio u postupku o dvojnom državljanstvu: Nikad se neću odreći crnogorskog državljanstva

Spajić je portalu "Vijesti" kazao da je preko advokata, kao punomoćnika, saopštio MUP-u da želi da zadrži državljanstvo Crne Gore, te da je već pokrenuo ispis iz državljanstva Srbije i da više nema prebivalište u toj državi

57190 pregleda 184 komentar(a)
Spajić, Foto: Pokret Evropa sad
Spajić, Foto: Pokret Evropa sad

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić izjasnio se u petak u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) na zapisnik u vezi sa činjenicama i okolnostima sticanja državljanstva Srbije.

To je "Vijestima" potvrdio vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance u MUP-u, Radovan Popović.

On je podsjetio da je postupak za gubitak crnogorskog državljanstva po sili zakona Spajiću pokrenut po službenoj dužnosti 15. februara.

Spajić je portalu "Vijesti" kazao da je preko advokata, kao punomoćnika, saopštio MUP-u da želi da zadrži državljanstvo Crne Gore, te da je već pokrenuo ispis iz državljanstva Srbije i da više nema prebivalište u toj državi.

"Za mene je to normalna stvar, nikad se neću odreći crnogorskog državljanstva koje imam od rođenja", rekao je portalu "Vijesti" Spajić.

MUP je 16. februara najavio da će pokrenuti upravni postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva Spajiću, nakon što im Državna izborna komisija (DIK) dostavi dokument iz MUP-a Srbije u kom se navodi da Spajić ima prebivalište u Beogradu.

DIK je 18. februara odbio predlog predsjedničke kandidature Spajića zbog "kontradiktornosti podnesenih isprava".

Odluci DIK-a prethodio je potez te institucije da pošalje zahtjev Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) u Srbiji da provjeri da li Spajić i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić imaju biračko pravo i prebivalište u toj državi. RIK je 14. februara proslijedio odgovor srpskog MUP-a, koji je utvrdio da Spajić ima prebivalište u Beogradu.

Lider PES-a je potom, iako je to ranije negirao, priznao da ima državljanstvo Srbije i da je zatražio ispis, kao i da je odjavio prebivalište u Beogradu.

Nakon odbijanja Spajićeve kandidature, PES je za šefa države kandidovao njihovog zamjenika predsjednika Jakova Milatovića.

Bonus video: