AZLP: Radulović nije kršio zakon

”Ako građani putem društvenih mreža dostavljaju svoje lične podatke drugim licima, to čine dobrovoljno, odnosno smatra se da takvim postupkom građani daju saglasnost za obradu njihovih ličnih podataka”, rekli su iz Agencije

19822 pregleda 6 komentar(a)
Upozoreno na mogućnost zloupotrebe podataka: društvene mreže, Foto: Reuters
Upozoreno na mogućnost zloupotrebe podataka: društvene mreže, Foto: Reuters

Ako građani putem društvenih mreža dostavljaju lične podatke drugima smatra se da daju saglasnost za njihovu obradu, rekli su iz Agencije za zaštitu ličnih podataka (AZLP), nakon što je ranije jedan od predsjedničkih kandidata javno tražio da mu pristalice dostave matične brojeve kako bi se prijavio za izbornu trku.

Iz AZLP-a su, odgovarajući na pitanja “Vijesti”, rekli da u vezi sa obradom ličnih podataka na društvenim mrežama, Agencija nema zakonske nadležnosti.

”Vijesti” su pitale da li je podgorički influenser Jovan Jodžir Radulović prekršio Zakon o zaštiti ličnih podataka kada je na društvenim mrežama javno pozvao građane da mu dostave matični broj i ostale lične podatke, kako bi predao kandidaturu za predsjednika, i da li će se Agencija time baviti.

”Ako građani putem društvenih mreža dostavljaju svoje lične podatke drugim licima, to čine dobrovoljno, odnosno smatra se da takvim postupkom građani daju saglasnost za obradu njihovih ličnih podataka”, rekli su iz Agencije.

Oni, međutim, nijesu upozorili predsjedničke kandidate da ne zloupotrebljavaju građane i njihovu eventualnu neobaviještenost o zaštiti svojih podataka, posebno matične brojeve.

Ekspert za zaštitu ličnih podataka i bivči član savjeta AZLP-a Radenko Lacmanović upozorio je nedavno na mogućnost zloupotrebe na taj način datih podataka.

Radulović je u nedjelju uveče podnio Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predlog kandidature za predsjednika, koji treba da upotpuni do danas.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) uputio je u utorak inicijative za pokretanje postupka nadzora u odnosu na sve kandidate za predsjednika čije je kandidature potvrdio DIK.

Bonus video: