Vučurović: Poslije 1. oktobra će se znati ko je antirežimska opozicija, a ko podržava DPS

"Glasače koji žele smjenu režima ne interesuju pojedinačne stranačke kalkulacije o brojevima mandata, direktorskim i sekretarskim ambicijama, nego ih interesuje ostvarenje cilja - smjena režima, popravljanje kvaliteta života, obračun sa kriminalom i korupcijom, vladavina prava i sprečavanje brutalne diskriminacije prema najvećem broju opozicionih glasača“
22 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Demokratski front
Jovan Vučurović, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 16.09.2017. 12:11h

Demokratski front (DF) će čekati do 1. oktobra opoziciju da se izjasni o njihovoj platformi, poručio je član predsjedništva Nove srpske demokratije, Jovan Vučurović, navodeći da će se nakon toga znati ko je antirežimska opozicija, a ko podržava Demokratsku partiju socijalista (DPS).

"Mi nećemo da se vratimo u parlament, već želimo da radimo zajedno sa ostalom opozicijom smislen posao - da idemo zajedno na proteste, da imamo zajedničke aktivnosti, zajedničkog kadidata na predsjedničkim izborima, zajedničke liste na lokalnim izborima“, rekao je Vučurović agenciji Mina.

On je naglasio da će poslanici DF-a do 1. oktobra čekati odgovor na njihovu platformu, na osnovu čega će povlačiti sledeće poteze.

"Bilo bi dosta glupo, i DF bi izgledao kao naivna politička organizacija, kada bi odlučili da istrajemo samo na onoj politici od koje sitne koristi može da ima, recimo, jedna ili dvije opozicione stranke kojima su najvažnije stranačke kalkulacije i pozicija onih koji im osmišljavaju i kreiraju politiku podjela u opoziciji“, ocijenio je Vučurović, koji je poslanik DF-a.

On je rekao da je kvalitet DF-a i nešto što ih izdvaja u odnosu na druge političke strukture, između ostalog, u tome što uvijek imaju inicijative, predloge, akciju, kao i spreman odgovor i reakciju na svaku situaciju.

Vučurović je poručio da će tako biti i ovoga puta.

Kako je podsjetio, DF je početkom septembra ostatku opozicije ponudio platformu koja u suštini znači zajedničko djelovanje u nekim važnim segmentima, što je zahtjev najvećeg broja opozicionih glasača.

"Glasače koji žele smjenu režima ne interesuju pojedinačne stranačke kalkulacije o brojevima mandata, direktorskim i sekretarskim ambicijama, nego ih interesuje ostvarenje cilja - smjena režima, popravljanje kvaliteta života, obračun sa kriminalom i korupcijom, vladavina prava i sprečavanje brutalne diskriminacije prema najvećem broju opozicionih glasača“, ocijenio je Vučurović.

"Uloženo mnogo energije i novca da opozicija ne djeluje jedinstveno"

U DF-u, kako je rekao, znaju da su različite adrese, kako međunarodne, tako i neke domaće, uložile mnogo energije i novca da opozicija ne djeluje jedinstveno.

"Upravo je iz te kuhinje, već nakon izbora 16. oktobra, počelo sa podjelama na DF i „građansku" opoziciju. Neko je želio da sabere mnogo neprirodnih različitosti na jednom mjestu, kako bi se doguralo i dobacilo do snage DF-a“, kazao je Vučurović.

Vučuruvić je kazao da u DF-u vjeruju da je njihova inicijativa velika šansa za mnoge u opoziciji koji su krenuli stranputicom da se vrate tamo gdje i pripadaju, u prirodnu opozicionu sredinu i sa DF-om zajedno krenu u "prikladnu političku akciju kojom ćemo oboriti totalitarni režim"

Oni tvrdi da bi prirodnije bilo da one stranke koje su bile zajedno sa DF-om u bloku za zajedničku državu budu pridružene tom političkom savezu, a ne Ranku Krivokapiću i Socijaldemokratkoj partiji.

"Ali, mi znamo šta je pozadina ovoga - u Crnoj Gori je na djelu, od tih adresa, krađa i prevođenje na drugu stranu ne samo cijelih stranaka nego i važnih medija, kako bi se odbranile tekovine Đukanovićevog 21. maja, opravdalo nasilno guranje zemlje u NATO, a izvršio obračun sa organizacijama i pojedincima koji baštine vrijednosti tradicionalne Crne Gore“, naveo je Vučurović.

On je poručio da im to neće proći jer građani odlično prepoznaju o čemu se radi.

Kako je kazao, u DF-u vjeruju da je njihova inicijativa velika šansa za mnoge u opoziciji koji su krenuli stranputicom da se vrate tamo gdje i pripadaju, u prirodnu opozicionu sredinu i sa DF-om zajedno krenu u "prikladnu političku akciju kojom ćemo oboriti totalitarni režim".

"Zato ćemo 1. oktobra svi zajedno vidjeti ko je nepovratno izgubljen na putu opozicionog zajedništva, ko je odlučio da bude sa Duškom Markovićem i DPS-om, a vidjećemo ko je odlučio da bude antirežimska opozicija radeći zajedno sa DF-om", istakao je Vučurović.

"DF najprogonjenija politička struktura u Evropi"

On je najavio lideri DF-a na sastanku naredne sedmice šefa delegacije Evropske unije (EU) upoznati sa njihovom platformom koju su ponudili kolegama iz ostatka opozicije, a pomoću koje treba da dođu do zajedničkog cilja- smjene crnogorskog režima.

"Nijesmo još čuli iz Brisela osudu torture i progona DF-a kao najjače opozicione strukture, ali, ruku na srce, u Crnoj Gori je bilo pozvanijih da osude brutalni napad režima i mafije na DF..."

"Takođe, naši predstavnici na tom sastanku će saopštiti činjenice - da je u Crnoj Gori na sceni otvorena diktatura i da je DF najprogonjenija politička struktura u Evropi, i jedino ko se danas može uporediti sa našim teškim položajem je opozicija u Turskoj", rekao je Vučurović.

On je ponovio da se njihovi ljudi potpuno nevini nalaze u zatvoru, liderima DF se sudi, a režim vrši brutalni progon i pokušava da zaplaši građane koji podržavaju taj politički savez.

Vučurović tvrdi da je EU jedan od glavnih krivaca za ovakvo stanje u Crnoj Gori, jer je godinama nijemo posmatrala, a često i podržavala ili gledala kroz prste poslednjoj diktaturi u Evropi.

"Nijesmo još čuli iz Brisela osudu torture i progona DF-a kao najjače opozicione strukture, ali, ruku na srce, u Crnoj Gori je bilo pozvanijih da osude brutalni napad režima i mafije na DF, ali i dalje kukavički ćute, što je nezabilježen slučaj odsustva solidarnosti", naveo je Vučurović.