DIK u subotu utvrđuje konačnu listu predsjedničkih kandidata

Razlog što to nije učinio danas je što sjutra u 16.10 časova ističe rok do kad se Nikšićanin Željko Matijašević, kom je odbijen predlog kandidature jer nije ispunio nijedan uslov za nju, može žaliti Ustavnom sudu

12002 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković
Sa sjednice, Foto: Luka Zeković

Državna izborna komisija (DIK) sjutra će utvrditi konačnu listu kandidata za predsjednika Crne Gore.

Razlog što to nije učinila na današnjoj sjednici je što sjutra u 16.10 časova ističe rok do kad se Nikšićanin Željko Matijašević, kom je odbijen predlog kandidature jer nije ispunio nijedan uslov za nju, može žaliti Ustavnom sudu na odluku DIK-a.

Iako se dio članova DIK-a zalagao za to da se lista utvrdi danas, na kraju je postignut kompromis da se sačeka do sjutra. Nova sjednica zakazana je za sjutra u 17 časova.

DIK je potvrdio kandidature aktuelnog šefa države i Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, poslanice Socijaldemokratske partije (SDP) Draginje Vuksanović Stanković, predsjednika Demokrata Alekse Bečića, zamjenika predsjednika Pokreta Evropa sad (PES) Jakova Milatovića, čelnika Ujedinjene Crne Gore Gorana Danilovića i podgoričkog influensera Jovana Radulovića Jodžira.

Predsjednik DIK-a Nikola Mugoša, kazao je na današnjoj sjednici da ih Ustavni sud nije zvanično obavijestio o podnijetim žalbama o kojima su pisali mediji.

Podsjetio je da je DIK, po kalendaru rokova za sprovođenje izbornih radnji, bio obavezan da utvrdi listu najkasnije do 28. februara u ponoć, ali da to nije učinjeno zbog postojanja zaključka o otklanjanju nedostataka kandidature Radulovića.

Član Nikola Angelovski, rekao je da DIK prije utvrđivanja liste treba da se obrati Ustavnom sudu kako bi im ta institucija saopštila da li postoje žalbe.

Član iz reda NVO Damir Suljević, predložio je bio da DIK objavi saopštenje o tome šta ih koči da utvrde listu.

“Najveći problem je neozbiljnost jedne institucije, koja nije postupala u skladu sa svojim nadležnostima i nije obavijestila DIK. Nisam siguran ni da je najbolje rješenje da im se obraćamo i zauzimamo proaktivnu ulogu. Zato sam predložio da se oglasimo saopštenjem”, istakao je.

Članica DIK-a Vera Mijatović, navela je da Zakon o izboru predsjednika definiše tačne rokove za utvrđivanje liste, i pozvala kolege da pristupe tome.

Ona je tvrdila da podnosioci žalbi nemaju “aktivnu legitimaciju za tako nešto”, jer su birači, a ne stranka ili grupa građana.

“Žalbe nam nisu smetnja da nastavimo s izbornim procesom... Nismo dužni da čekamo pravoanažnost i konačnost odluka (Ustavnog suda)”, dodala je Mijatović.

Njena koleginica Nataša Pešić, takođe je ocijenila da je DIK vezan rokom iz Zakona o izboru predsjednika.

“DIK nema saznanje da je bilo ko od kandidata ili grupe građana uložio žalbu na rješenje DIK-a”, podvukla je.

Član Aleksandar Jovićević, ocijenio je da je DIK probio rokove, i da bi čekanje na utvrđivanje lista bilo nepotrebno.

Slično je saopštio je i član Haris Mekić, koji je rekao da DIK-u ne ide u korist “gubljenje vremena”.

Sekretar DIK-a Nikola Dedeić, naveo je da je ta insticucija nakon utvrđivanja liste dužna da donese odluku o sadržini i obliku glasačkih listića, a onda i odluku o štampanju listića i obrazaca koji čine izborni materijal.

“Zakon o predsjedniku je jasan, mislim da nemamo prepreka”, poručio je, dodajući da Ustavni sud DIK-u nije poslao ni poziv za izjašnjenje o žalbama u vezi oktobarskih lokalnih izbora.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

Bonus video: