Delegacija Skupštine učestvovala u radu Interparlamentarne konferencije

Poslanik Andrija Nikolić kazao da je crnogorski parlament stao u red čitavog demokratskog svijeta i najoštrije osudio agresiju Rusije na Ukrajinu

2592 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Skupština Crne Gore
Foto: Skupština Crne Gore

Zamjenik predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić i član tog tijela Slaven Radunović, kao i član Odbora za bezbjednost i odbranu Ivan Brajović učestvovali su u radu Interparlamentarne konferencije za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku, koja je 2. i 3. marta održana u Stokholmu, u sklopu parlamentarnih aktivnosti švedskog predsjedavanja Savjetu EU.

Konferencija je okupila poslanike iz nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije i država kandidatkinja za članstvo u EU, poslanike Evropskog parlamenta, predstavnike Evropske komisije kao i zvaničnike Evropske službe za vanjsko djelovanje.

Iz Skupštine je saopšteno da je na konferenciji bilo riječi o ruskoj agresiji na Ukrajinu, izazovima i šansama za Strateški kompas, te pitanjima Arktika, kao i prioritetima i aktuelnim pitanjima Zajedničke vanjske i bezbjednosne politike i Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike.

Konferenciju je otvorio predsjednik švedskog parlamena Andreas Norlen, a uvodni govor održao je i predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, kao i predsjedavajući Odbora za vanjske poslove švedskog parlamenta Aron Emilson.

Učesnicima skupa u okviru sesije posvećene ruskoj agresiji na Ukrajinu obratio se i zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Nikolić je kazao da je Rusija napala sadašnji međunarodni poredak i okrenula cijeli demokratski svijet protiv sebe brutalnom agresijom na suverenu državu i njeno stanovništvo dok se, prema njegovim riječima, Ukrajina bori za slobodu, što je čini istorijski dominantnom.

On je iznio stav da je današnja Rusija narušila svoj istorijski ugled i apostrofirao da je Skupština Crne Gore stala u red čitavog demokratskog svijeta i najoštrije osudila agresiju Rusije na Ukrajinu.

Nikolić je istakao da se, tehnički i istorijski gledano, svaki rat završava diplomatskim rješenjem i da je, po njegovom mišljenju, za očekivati da će tako biti i ovoga puta.

"Zato sve globalne progresivne politike treba da se ujedine i svojim inicijativama i apelima pomognu da se uspostavi mir", zaključio je Nikolić, kako je saopšteno iz parlamenta.

Na kraju konferencije usvojena je i Zajednička izjava i najavljeno je da će se sljedeća Interparlamentarma konferencija održati u Madridu.

Interparlamentarna konferencija o Zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj i Zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici EU održava se svakih šest mjeseci u zemlji koja predsjedava Savjetu EU i predstavlja platformu za razmjenu mišljenja, informacija i dobrih praksi među nacionalnim parlamentima država članica EU i zemalja koje su u statusu kandidata za članstvo u Uniji, u području vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike.

Bonus video: