Vujičić: Utvrđivanje liste kandidata bez konačne odluke US po žalbama bila bi gruba zloupotreba službenog položaja

"Istrajavanjem da donesete odluku, o utvrđenju liste kandidata za predsjedničke izbore zakazane za 19. mart 2023. godine, bez konačne odluke Ustavnog suda po žalbama na utvrđenje kandidature pojedinih kandidata, obesmislili biste institut zaštite biračkog prava"

6535 pregleda 3 komentar(a)
Vujičić, Foto: Vuk Lajović
Vujičić, Foto: Vuk Lajović

Predsjednik Građanske akcije Božidar Vujičić saopštio je da bi utvrđivanje liste kandidata za predsjedničke izbore 19. marta bez konačne odluke Ustavnog suda po žalbama bila gruba zloupotreba službenog položaja.

"Jer se u konačnom ne zna da li su vaše odluke o utvrđenju kandidatura pojedinih kandidata donijete uz povredu biračkog prava ili bez povrede biračkog prava", dodao je u saopštenju dostavljenom medijima.

On je naveo da je u zakonom propisanom roku, podnio žalbe zbog povrede biračkog prava Ustavnom sudu na rješenja Državne izborne komisije.

"Istrajavanjem da donesete odluku, o utvrđenju liste kandidata za predsjedničke izbore zakazane za 19. mart 2023. godine, bez konačne odluke Ustavnog suda po žalbama na utvrđenje kandidature pojedinih kandidata, obesmislili biste institut zaštite biračkog prava, određen Poglavljem X – zaštita biračkog prava Zakona o izboru odbornika i poslanika", saopštio je on.

Navodi da je vjeruje da su u DIK-u upoznazi da Ustavni sud ima dovoljno sudija za kvorum neophodan za odlučivanje.

"Vaša odluka o utvrđivanju liste kandidata, prije konačne odluke Ustavnog suda po žalbama, jasno bi ukazala da ne poštujete pravo birača na zaštitu biračkog prava", dodao je.

Predložio je da DIK sačeka odluke Ustavnog suda po podnijetim žalbama, kako bi utvrdili listu kandidata za predsjedničke izbore.

"Kao dokaz da sam podnio sudu žalbe, putem pošte i u zakonom određenom roku, dostavljam kopije žalbi sa potvrdama o prijemu pošiljke", zaključio je.

Građanska akcija učestvovala je na lokalnim izborima u Budvi, održanim 23. oktobra 2022. godine i prema konačnim rezultatima za izbor odbornika u Skupštini opštine Budva ostala ispod cenzusa, osvojivši 99 glasova.

U Budvi je na lokalnim izborima pravo glasa iskoristio 11.391 birač.

Bonus video: