Vuksanović Stanković: Članstvo u NATO jedna od najvažnijih odluka koju je Crna Gora donijela

Kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) na predsjedničkim izborima govorila na otvaranju Balkanskog okruglog stola Međunarodne unije mladih socijalista (IUSY)

9326 pregleda 15 komentar(a)
Foto: SDP
Foto: SDP

Partija kojoj pripadam zalagala se za članstvo u NATO otkako je osnovana - više od tri decenije. I to je jedna od najvažnijih odluka koju je Crna Gora donijela što najbolje potvrđuje i sve ono tragično što se dešava povodom ruske agresije na Ukrajinu, rekla je Draginja Vuksanović Stanković, kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) na predsjedničkim izborima 19. marta.

Kako SDP navodi u saopštenju, ona je to poručila na otvaranju Balkanskog okruglog stola Međunarodne unije mladih socijalista (IUSY), čiji je organizator Forum mladih SDP-a.

"Da nije bilo odluke o NATO danas bismo imali ko zna kakve okolnosti i neuporedivo veće bezbjednosne izazove. Ako znamo da smo uprkos svemu tome i dalje na meti snažnog malignog i destabilizirajučeg uticaja od strane zvanične Moskve, to samo po sebi govori dovoljno", dodala je Vuksanović Stanković.

Navodi se da istakla su ponosni, jer su takvom odgovornom politikom omogućili građanima Crne Gore najviši nivo bezbjednosti i sigurnosti u veoma turbulentnom okruženju i u uslovima sve većih širih bezbjednosnih poremećaja.

"Vi koji pripadate novim generacijama političara regiona morate da učinite sve da ovaj prostor jednom za svagda raskrsti sa retrogradnim i opasnim politikama nacionalizma i velikodržavlja koje su mnogo puta skupo koštale sve naše zemlje i narode", rekla je Vuksanović Stanković.

Ona je naglasila, kažu iz SDP-a, da su progresivne politike i snažan građanski aktivizam najbolji instrument za preveniranje novih ciklusa nazadnih i opasnih ideologija.

"Time će se dati i najveći doprinos bezbjednosti i stabilnosti što je preduslov ukupnog prosperiteta i ekonomskog i demokratskog razvoja regiona, što mora biti temeljna obaveza svake odgovorne politike", kaže ona.

Iz SDP-a, dodaju i da je tema ovogodišnjeg sastanka bila "Izazovi bezbjednosti u regionu zapadnog Balkana", što je prilika da lideri omladinskih organizacija socijaldemokratske orijentacije iz regiona i Evrope, razmijene mišljenja i viđenja bezbjednosnih izazova tokom prethodnih godina, a naročito u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu.

Bonus video: