SNP pokušava da sačuva Kovača

Danijela Đurović najvjerovatnije ostaje na čelu Skupštine, ali bi partija na čijem čelu je Vladimir Joković vjerovatno morala da se odrekne bar jednog ministarskog mjesta

46968 pregleda 83 komentar(a)
Kovač, Foto: BORIS PEJOVIC
Kovač, Foto: BORIS PEJOVIC

Socijalistička narodna partija (SNP) spremna je da ustupi jedno ministarsko mjesto u rekonstruisanoj Vladi, kako bi sačuvala poziciju šefa parlamenta, saznaju “Vijesti”.

Izvori “Vijesti” navode da SNP želi da sačuva predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović, a da je to pozicija koju je u pregovorima tražio Demokratski front. Međutim, pošto je šef parlamenta po funkciji i član Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koji ima pristup podacima NATO, dio parlamentarne većine je smatrao da DF u ovom trenutku nema tu vrstu povjerenja zapadnih partnera i da je bolje da Đurović ostane na toj poziciji.

Međutim, to vjerovatno znači da će SNP morati da “žrtvuje” jednu poziciju u Vladi. I dok kako sada stvari stoje, u rekonstruisanoj vladi teško da ima mjesta za sadašnjeg ministra prosvjete Miomira Vojinovića, ostaje da se vidi da li će SNP morati da i poziciju ministra pravde prepusti nekom drugom. Ta partija, prema izvorima “Vijesti” pokušava da izdejstvuje da Marko Kovač ostane ministar, a tu poziciju žele i Demokrate za svog poslanika Moma Koprivicu.

Demokrate su pristale da podrže rekonstrukciju Vlade Dritana Abazovića, kojoj je izglasano nepovjerenje u avgustu, a očekuju da URA da podršku njihovom predsjedničkom kandidatu Aleksi Bečiću, dok se ostaje da vidi da li će pregovori rezultirati i dogovorom o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. Demokrate su u avgustu glasale za obaranje Abazovićeve Vlade.

O rekonstrukciji Vlade u tehničkom mandatu za sada niko ne želi zvanično da govori, ali više izvora kaže da su partije postavgustovske većine vrlo blizu dogovora.

Stara - nova vlada je varijanta ako mandatar Miodrag Lekić ne uspije da sastavi svoj kabinet, shodno izmjenama Zakona o predsjedniku, kako bi se izbjegla mogućnost da predsjednik države Milo Đukanović raspusti parlament. Na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku, Lekić je od Skupštine dobio mandat za sastav Vlade i rok za to je 16. mart.

Đukanović je više puta rekao da neće postupati “po neustavnom zakonu”, ali je nedavno novinarima rekao da “ne bi trčao s tim”.

”Razne su kontroverze u vezi sa Zakonom o predsjedniku. Treba vidjeti šta su ustavne odredbe, a šta odredbe kontroverznog Zakona o predsjedniku. Ostavljam sebi još malo vremena da pogledam kompatibilnost ustavnih i zakonskih rješenja. Moja je obaveza da beskompromisno poštujem Ustav”, kazao je.

U rekonstruisanu Vladu očekuje se ulazak Demokratskog fronta, dok je planirano da bude smijenjen ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS). Pored toga što je Bošnjačka stranka, čiji je on lider, glasala za smjenu Vlade u Skupštini, Ibrahimoviću smetnju predstavlja i činjenica što će u predsjedničkoj kampanji najvjerovatnije agitovati za lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Prema navodima jednog izvora, Ibrahimovićevo mjesto planirano je za jednog zvaničnika DF-a, vjerovatno Slavena Radunovića. Takođe, u njoj bi kao vicepremijer mogao da se nađe i lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević, koji je u početku bio protiv rekonstrukcije, ali je, navode izvore, blizu toga da pristane.

DF traži pozicije koje bi imao i u novoj vladi Miodraga Lekića. Problem je i što Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića, kako navode izvori, ne podržava rekonstrukciju, ali će je vjerovatno podržati Genci Nimanbegu (Forca).

Ostala je dilema da li novu vladu treba formirati na osnovu izmjena Zakona o predsjedniku li ne. Ako se primjenjuje izmijenjeni Zakon, Miodrag Lekić će morati da vrati mandat Skupštini, koja će ga zatim dati Dritanu Abazoviću.

Međutim, s obzirom na to da je Ustavnom sudu podnijeta inicijativa za ocjenu ustavnosti tog zakona, postoji opasnost da će sud taj zakon poništiti.

Druga varijanta je da Skupština samo izabere nove ministre, s obzirom na to da ne postoji zakon o vladi i ovlašćenja vlade u tehničkom mandatu nijesu ograničena.

Iako nema podršku Skupštine, premijer smatra da nema ničeg nezakonitog u tome da rekonstruiše kabinet. O tome su i on i njegovi ministri iz SNP-a i javno govorili.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović (SNP) rekao je krajem januara da je pristalica ideje da se aktuelna Vlada rekonstruiše od stranaka pobjednica na izborima 2020.

On je kazao i da na horizontu ne vidi vanredne parlamentarne izbore i da sadašnja Vlada bez obzira na gubitak povjerenja u parlamentu, radi u punom kapacitetu, da sve ustavne obaveze redovno izvršava.

Bonus video: