Pepić: Do pobjede u Tuzima po receptu DPS-a

U Tuzima nije bilo samo borbe za birače, već ima indicija i da su “kupovani”, tvrdi aktivista Dževdet Pepić. Nik Đeljošaj nije odgovorio kako komentariše što se izborni trijumf proslavljao uz zastave “velike Albanije” i OVK

43807 pregleda 42 komentar(a)
Još četiri godine na čelu Tuzi, Foto: Luka Zekovic
Još četiri godine na čelu Tuzi, Foto: Luka Zekovic

Albanski forum osvojio je apsolutnu vlast u Tuzima na talasu nacionalnog zanosa, te po sistemu koji je Demokratska partija socijalista (DPS) koristila u predizbornim kampanjama, a koji uključuje i zloupotrebe državnih resursa u stranačke svrhe.

To je za “Vijesti” ocijenio građanski aktivista iz Tuzi Dževdet Pepić, komentarišući trijumf Albanskog foruma na nedjeljnim izborima u toj opštini, na kojima je ta koalicija uzela 18 od 32 mandata u lokalnom parlamentu.

Prema preliminarnim rezultatima, taj savez Albanske alternative (AA), Demokratskog saveza Albanaca, Nacionalne albanske unije i Demokratskog saveza u Crnoj Gori osvojio je pet odsto više glasova nego na izborima 2019. godine, odnosno dva mandata više.

S druge strane, koalicija DPS-a, Bošnjačke stranke (BS), Socijaldemokrata (SD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) - “Pravim putem” “zaradila” je 12 mandata, ili oko hiljadu glasova manje nego prije četiri godine, dok su Demokrate i savez Socijaldemokratske partije (SDP) i Pokreta za Tuzi dobili po mandat.

Navodeći da ubjedljiva pobjeda Albanskog foruma “nije toliko iznenađenje”, Pepić kaže da je aktuelni predsjednik Opštine Tuzi i lider te koalicije Nik Đeljošaj u predizbornoj kampanji upotrijebio “sistem koji je DPS koristio u kampanjama”. Tu, objašnjava, misli i na zloupotrebe državnih resursa.

”Najveća zloupotreba resursa obavljena je preko premijera Dritana Abazovića, koji je dva dana prije izbora otvorio u Tuzima fabriku za preradu voća, koja radi već nekoliko mjeseci. Mislim da se na taj način Abazović otvoreno svrstao na stranu Đeljošaja”, ističe Pepić.

”Abazović otvoreno na strani Đeljošaja”: Pepić
”Abazović otvoreno na strani Đeljošaja”: Pepićfoto: TV Vijesti

Đeljošaj “Vijestima” u petak nije direktno odgovorio na pitanje da li je fabrika otvorena u svrhu kampanje, već je rekao da tri godine rade s investitorom da stvore uslove za otvaranje i da je fabrika “samo jedna u nizu direktno vezanih za poljoprivredu”.

Pepić tvrdi da u Tuzima nije bilo samo borbe za birače, već i da “ima indicija i da su ‘kupovani’”.

”Novac koji je kružio po Tuzima nije, kažu bolji poznavaoci prilika, bio tako mali”, dodaje on.

Sagovornik navodi da se između Albanskog foruma i DPS-a može povući više paralela.

”Kad imamo u vidu poimanje demokratije, korišćenje principa, kao i način pridobijanja birača - da li materijalno, obećanjem ili ponekad i prijetnjama, kao i saradnju s biznismenima sumnjivog kapitala, da se tako izrazim, onda je između Đeljošaja i predsjednika DPS-a Mila Đukanovića jedan potpuni znak jednakosti”, podvlači on.

Pepić ocjenjuje da je pobjeda Albanskog foruma ostvarena i na nacionalnom zanosu “koji je bio veoma naglašen”.

Navodi da je u tome prednjačio predsjednik Nacionalne albanske unije i bivši ambasador Crne Gore na Kosovu Ferhat Dinoša, koji je u kampanji govorio da će Albanski forum biti pobjednik zato što je “glasač shvatio da Malesija treba da bude onakva kakvu ju je Bog stvorio - albanska zemlja, s albanskom većinom, kojom upravljaju albanske partije”.

”Takvim ponašanjem u kampanji, izgubili su praktično svi u Tuzima, i takva kampanja dovela je do još većih podjela... Time se šalje loša poruka ne samo onom dijelu građanskih Tuzi, nego i cijeloj Crnoj Gori”, rekao je Pepić.

Kad je riječ o rezultatu DPS-a, za koaliciju koju je predvodio Elez Niković glasalo je 2.755 građana, odnosno 33,35 odsto. Ta stranka je na izborima 2019, prvim nakon što su Tuzi postale samostalna opština godinu ranije, osvojila 10 mandata, BS četiri, a SD jedan.

Novi poraz DPS-a: Poster koalicije “Pravim putem”
Novi poraz DPS-a: Poster koalicije “Pravim putem”foto: Luka Zeković

Pepić kaže da pad DPS-a nije neočekivan, i da će Đukanovićeva partija nastaviti da knjiži poraze.

”Ovo govori i o jednoj mentalitetskoj pojavi u našem društvu - kad neko počne da gubi, oni koji su ga podržavali iz raznoraznih interesa, počinju da ga napuštaju. To nije ništa čudno. DPS će gubiti sve više i više. Ako ćemo da budemo realni, da su za 30 godina vladavine državom sve pozlatili, a ne radili što znamo da su radili - bilo bi dosta”, navodi Pepić.

Đeljošaj je juče na Fejsbuku napisao da će Albanski forum s Demokratama i bošnjačkim odbornikom Adnanom Pepićem, koji je isključen iz BS-a zbog podrške čelniku Tuzi, predvoditi Malesiju u naredne četiri godine.

Demokrate su i do sada bile dio vlasti u Tuzima.

Đeljošaj se zahvalio građanima na “izuzetnoj podršci” i što su “cijenili razvoj Malesije glasanjem za Albanski forum”, te dijaspori “na velikom zalaganju i učešću da glasaju za razvoj svoje domovine”.

Povezani članci

06. Mart 2023.

Đeljošaj razbio DPS ekipu

Iz BS-a Tuzi navode da su sa četiri osvojena odbornička mandata ponovili rezultat iz 2019, i dodaju da su sigurni da je njihov rezultat dobra uvertira za vanredne parlamentarne izbore.

Iz SD-a Tuzi poručuju da su zadržali isti broj odbornika, ali da “usljed brojnih okolnosti koje su građankama i građanima Tuzi dobro poznate”, njihov rezultat nije bio dovoljan da smijene vlast.

Koalicija SDP-a i Pokreta za Tuzi saopštila je da im podrška koju su dobili daje “snažan vjetar u leđa da sad i kao parlamentarni subjekti nastave snažno da se bore za razvoj Tuzi” u skladu s uvjerenjima koja, kako tvrde, decenijama baštine.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP), koja nije prešla cenzus, navode da su u Tuzima ostvarili “rast od 100 odsto” u odnosu na izbore 2019, i ističi da će “i ubuduće nastaviti da osluškuju potrebe sugrađana”. Za SNP je u nedjelju glasalo 160 građana Tuzi, a prije tri godine 86.

Iz Pokreta Evropa sad (PES), koji nije učestvovao na izborima u Tuzima, ocijenili su da je “serija poraza na lokalnim izborima, počevši od nikšićkih, preko podgoričkih, pa sve do onih u Tuzima”, uvertira u izvjestan neuspjeh DPS-a i na predstojećim predsjedničkim izborima.

”Dok su se funkcioneri DPS-a bogatili, građane su primoravali da preživljavaju od minimalnih plata i penzija, koje godinama nijesu povećavali. DPS i njihov predsjednik su jedino predano radili na uvećanju crnogorske dijaspore. Međutim, sad pozivaju da im ukažu povjerenje oni, koje su zbog teških životnih uslova, već otjerali iz Crne Gore”, ocijenili su iz PES-a.

Osim SNP-a, cenzus u Tuzima nisu prešli ni Albanska koalicija (Demokratska partija i Forca) i Stranka pravde i pomirenja.

Na izbore je izašlo 8.245 birača, ili nešto više od 66 odsto, a pravo glasa imalo je 12.387 građana.

Đeljošaj ćuti o zastavama “velike Albanije” i OVK

Članovi i pristalice Albanskog foruma izbornu pobjedu proslavili su, kako su “Vijesti” objavile, uz zastave “velike Albanije”, Albanije, SAD-a i Crne Gore.

Na slavlju u jednom restoranu u Tuzima, kako se može vidjeti na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama, ali i na pojedinim albanskim televizijskim kanalima, vijorila se i zastava Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Pepić ocjenjuje da takav način slavlje takođe ne predstavlja iznenađenje.

”Organizatori tog slavlja uvijek manipulišu nacionalnim osjećajem Albanaca koji žive na ovom području. Naravno, ti nacionalni osjećaju su pripomognuti dijasporom. Ali, daleko od toga da je to u redu. Ako se u Tuzima maše albanskim zastavama, istim tim ljudima možda smeta mahanje drugim zastavama u drugim opštinama. Kakva je onda razlika?”, pita sagovornik.

Đeljošaj nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o tome kako gleda na to što se izborni trijumf Albanskog foruma proslavljao uz zastave “velike Albanije” i OVK, te da li se ograđuje od toga.

Bonus video: