Provjerite da li se vaši potpisi podrške nalaze u bazi podataka DIK-a

Aplikacija u funkciji, za provjeru potrebno unijeti jedinstveni matični broj i broj lične karte birača

9338 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Građani Crne Gore od danas mogu provjeriti da li se njihovi potpisi podrške nalaze u bazi podataka podrške kandidatima za predsjednika, na izborima zakazanim za 19. mart.

Aplikaciji se pristupa na sajtu Državne izborne komisije (DIK) klikom na rubriku provjeripotpis.me ili direktno putem veb adrese www.provjeripotpis.me, unosom jedinstvenog matičnog broja (JMB) i broj lične karte birača.

"Na ekranu se zatim ispisuje odgovarajuća poruka. Ukoliko je birač unesen u bazu podataka provjerenih potpisa podrške, na aplikaciji se pojavljuje ime kandidata kojem je dat potpis podrške", pojasnili su ranije iz DIK-a.

Oni su kazali da će, ukoliko podaci o biraču nisu u bazi podataka, poruka sa tim sadržajem biti ispisana na ekranu.

Iz DIK-a su objasnili da su, saglasno Upustvu o načinu i postupku provjere potpisa podrške izbornoj listi za izbor poslanika i kandidatu za predsjednika Crne Gore, u bazu podataka podrške kandidatu unosili dio potpisa koji je bio dovoljan za utvrđivanje da postoji najmanje 8.101 validan potpis.

"Može se desiti da je birač dao potpis podrške, a da se njegovi podaci ne nalaze u bazi provjerenih potpisa imajući u vidu da u bazu podataka nisu unošeni svi potpisi, već dio potpisa dovoljan za utvrđivanje kandidature", naglasili su iz DIK-a.

Kako su napomenuli, prilikom unosa potpisa podrške kandidatima za predsjednika države unošeni su lični podaci sa obrasca.

"DIK nije cijenila autentičnost pojedinačnih potpisa podrške birača kandidatu, imajući u vidu da ova radnja može biti predmet grafoloških tumačenja, što nije u nadležnosti Komisije", naveli su ranije u saopštenju.

Bonus video: