Šehović: Predsjednički izbori civilizacijski ispit

Prema njegovim riječima, ova, najvažnija pobjeda može se ostvariti jedino ako su svi svjesni važnosti trenutka i istorijske odgovornosti koja se nalazi pred ovom generacijom

2378 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Predstojeći predsjednički izbori predstavljaju civilizacijski ispit za sve građane Crne Gore, na kojem se odlučuje kojim putem će se društvo kretati, kazao je predsjednik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz SD-a, on je na sjednici barskog odbora te stranke kazao da se Crna Gora nalazi na važnoj raskrsnici.

Šehović je kazao da predsjednički izbori, odnosno podrška kandidatu Demokratske partije socijalista za predsjednika Crne Gore Milu Đukanoviću, nijesu pitanje podrške bilo kojoj partiji niti pojedincu.

On je naveo da su predsjednički izbori pitanje veoma jednostavnog odabira - da li će se Crna Gora kretati jedinim ispravnim, građanskim i sekularnim putem, putem evropskih i evroatlantskih integracija, ili će nastaviti da ide putem civilizacijskog sunovrata.

“U prethodne dvije i po godine imali smo priliku da vidimo kako na djelu izgleda taj civilizacijski kolaps. Pogledajte gdje se nalazi Crna Gora danas, a gdje je bila prije 30. avgusta, sa svim njenim tadašnjim manama i vrlinama”, rekao je Šehović.

Prema njegovim riječima, svi oni koji sebe nazivaju “oslobodiocima”, zapravo su vazali tuđih država i uništili su skoro sve čega su se dohvatili.

foto: Socijaldemokrate Crne Gore

“Uveli su nas u politički i institucionalni ćorsokak. Obrukali su nas pred domaćom i međunarodnom javnošću”, kazao je Šehović.

Šehović je ocijenio da su oni blokirali evropski put Crne Gore.

“Najgore od svega je to što su ne samo izazvali slom ispravno postavljenog ideološkog okvira, već su se drznuli da dovedu u pitanje ono što nikako nijesu smjeli, građanski, evropski i antifašistički karakter države i društva”, kazao je Šehović.

Kako je rekao, na to su svi, nezavisno od političke, nacionalne, ili bilo koje druge pripadnosti, bili ponosni.

“Baš zato što se nalazimo na vrijednosnoj, odnosno civilizacijskoj prekretnici, ovoga puta nemamo pravo na neuspjeh. Moramo pobijediti, ne zbog bilo koje partije ili pojedinca nego, prije svega, zbog ambijenta u kojem će naša djeca odrastati”, istakao je Šehović.

Prema njegovim riječima, ova, najvažnija pobjeda može se ostvariti jedino ako su svi svjesni važnosti trenutka i istorijske odgovornosti koja se nalazi pred ovom generacijom.

Ta odgovornost, kako je kazao Šehović, nije ništa manja od one sa kojom se suočila generacija koja je obnovila nezavisnost.

On je rekao da bi sve suprotno značilo promjenu karaktera države i skrnavljenje vrijednosti na kojima je Crna Gora vazda počivala i bila primjer svima drugima.

“E vi u Baru to nijeste dozvolili, i baš vi, barske Socijaldemokrate, ste nedavno sjajnim rezultatom na lokalnim izborima spriječili takav scenario u ovom gradu”, naveo je Šehović.

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša rekao je da, osim vrijednosnog posrnuća, Crna Gora prolazi kroz ogromne socioekonomske, zdravstvene, kulturološke i mnoge druge izazove.

“Pogledajte samo šta se dešava sa cijenama. Pogledajte koliko su samo poskupile osnovne životne namirnice i koliko su porasle cijene mnogih drugih dobara i usluga”, kazao je Mugoša.

On je naveo da su troškovi života u regionu najskuplji u Crnoj Gori.

“Pogledajte kako žive naši penzioneri i mnogi građani koji su korisnici socijalnih davanja”, kazao je Mugoša.

On je rekao da je svaki peti građanin, a svako treće dijete u riziku od siromaštva.

“Da ne govorimo o izazovima u zdravstvenom sistemu, gdje svjedočimo nestašicama medicinskih sredstava, određenih ljekova”, dodao je Mugoša.

Predsjednik Opštinskog odbora SD-a Bar, Branislav Nenezić, rekao je da je Bar sačuvan glasovima te partije.

“Mi smo najbolji garant da Bar, za razliku od Crne Gore, neće skrenuti sa evropskog puta i da će Bar, dok god se u njemu bude pitao SD, biti onaj grad koji se prije svega i iznad svega diči time što u njemu skladno žive sve tri vjere i sve nacije”, istakao je Nenezić.

Bonus video: