CDT: Tužilaštvo hitno da provjeri navode o zloupotrebi ličnih podataka

"Pozivamo ovu instituciju da odlučno i profesionalno obavlja svoju ulogu, odnosno da štiti slobode i prava građana, ustavnost i zakonitost i procesuira krađe i zloupotrebe, kako priliči kredibilnim institucijama", navodi se u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju

5260 pregleda 5 komentar(a)
Milena Gvozdenović, zamjenica programske direktorice CDT-a, Foto: CDT
Milena Gvozdenović, zamjenica programske direktorice CDT-a, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je tužilaštvo da provjeri navode velikog broja građana da su im pokradeni lični podaci i falsifikovani potpisi.

"Pozivamo ovu instituciju da odlučno i profesionalno obavlja svoju ulogu, odnosno da štiti slobode i prava građana, ustavnost i zakonitost i procesuira krađe i zloupotrebe, kako priliči kredibilnim institucijama", navodi se u saopštenju Centra za demokratsku tranziciju.

Iz CDT-a podsjećaju na situaciju iz 2018. godine "kada je tužilaštvo pozivalo građane, uzimalo izjave, sprovodilo grafološka vještačenja koja su nedvosmisleno pokazala falsifikate i zloupotrebe i nakon toga nije uradilo ništa. Tužilaštvo je ovakvim postupanjem omogućilo da se ista zloupotreba ponovi, i da kandidati nastave sa istim nezakonitim praksama uvjereni u nekažnjivost za svoja nedjela."

Iz ove organizacije su pozvali da se njima ili tužilaštvu prijave ove zloupotrebe.

"Suprotstavljanje ovoj krađi i svim sličnim pokušajima tretiranja građana/ki kao nižih bića od strane političara je naša najvažnija građanska dužnost", kazali su u saopštenju.

Dodaju i da "nakon novog skandala postaje jasno zašto nam Državna izborna komisija (DIK) nije dozvolila uvid u potpise na koje smo imali pravo po zakonu. Cilj je bio da se, u sadejstvu za Agencijom za zaštitu ličnih podataka, kroz uskraćivanje domaćim i međunarodnim posmatračima da posmatraju cjelokupan izborni proces, sakriju nezakonite radnje Dodatno, Agencija je izabrala da „štiti“ lične podatke građana od posmatrača, umjesto od onih koji te podatke zloupotrebljavaju i kradu."

Kazali su i da je mogućnost provjere potpisa preko aplikacije došla veoma kasno – onda kad su već sve kandidature bile potvrđene i kad nije imalo prostora za ozbiljniju reakciju DIK.

"Na kraju, dobili smo još jednu potvrdu da sistem verifikacije kandidatura nije dobar, i da je potrebno mijenjati zakone. No, za to je potrebna politička volja da se sprovede izborna reforma, a te volje trenutno nema ni na jednoj strani političkog spektra" kazala je Milena Gvozdenović, zamjenica programske direktorice CDT-a.

Bonus video: