Šehović: Aktuelna vlast ugrozila temeljne vrijednosti države

Prema njegovim riječima, ozbiljno su ugrožene sve vrijednosti na kojima se mukotrpno radilo prethodnih decenija, a koje su predstavljale najveći uspjeh državne politike od obnove nezavisnosti

5587 pregleda 30 komentar(a)
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore
Foto: Socijaldemokrate Crne Gore

Aktuelna vlast u Crnoj Gori za dvije i po godine ozbiljno je ugrozila temeljne vrijednosti države, ocijenio je lider Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović.

Kako je saopšteno iz SD-a, Šehović je to kazao na sjednici ulcinjskog odbora te stranke.

“Aktuelna vlast je, u protekle dvije i po godine, ozbiljno ugrozila sve one temeljne vrijednosti koje smo kao društvo mukotrpno stvarali prethodnih nekoliko decenija”, naveo je Šehović.

On je rekao "da krizu ovolikih razmjera Crna Gora nije imala priliku da gleda od 2006. godine".

“Aktuelna vlast je ostavila iza sebe najveću političku i institucionalnu krizu, koja je bukvalno paralisala sve važnije institucije države", kazao je Šehović.

Kako je naveo, Vlada je u v.d. stanju mjesecima, parlament ne funkcioniše punim kapacitetom, sudska i tužilačka grana vlasti takođe.

Šehović je rekao da je još veći problem to što je iza dvije poslednje vlade ostala najveća vrijednosna kriza.

Prema njegovim riječima, ozbiljno su ugrožene sve vrijednosti na kojima se mukotrpno radilo prethodnih decenija, a koje su predstavljale najveći uspjeh državne politike od obnove nezavisnosti.

“Od građanskog smo se pretvorili gotovo u kleronacionalističko društvo. Danas nas niko ne može ubijediti da smo više sekularna država nego što smo bili prije dvije i po godine, jer nijesmo, budući da smo se od sekularnog pretvorili u klerikalno društvo”, rekao je Šehović.

On je kazao da su na mjestima gdje se donose ozbiljne državne odluke ljudi koji dovode u pitanje antifašističke vrijednosti.

“I danas definitivno nijesmo više evropsko društvo nego što smo bili zato što je proces evropskih integracija blokiran, a naši evropski prijatelji o Crnoj Gori govore kao o rak rani na Zapadnom Balkanu”, naveo je Šehović.

Prema njegovim riječima, konačan cilj njihovih političkih konkurenata je da pobjedom na predsjedničkim izborima u političkom smislu "obezglave" građansku Crnu Goru, kako bi dokrajčili ono što u ove dvije i po godine nijesu stigli.

Potpredsjednik SD-a Boris Mugoša kazao je da Crna Gora jedino može da opstane kao građanska država i da takva Crna Gora nema alternativu.

“Mislim da su podjele koje su uvijek postojale produbljenije nego ikad i da mi od jedne građanske sve više postajemo nacionalna država, a to kao društvo ne smijemo da dozvolimo”, rekao je Mugoša.

On je kazao da je ovogodišnji budžet “predizborni”, ocjenjujući da se često dešavaju populistička povećanja i da je Vlada svjesna da ima “rupe” u budžetu.

“Vlada je odlučila da te rupe popunjava preko leđa građana. Prije par dana su donijete promjene Zakona o akcizama što će vjerovatno dovesti do dodatnog povećanja cijena određenih proizvoda”, dodao je Mugoša.

Predsjednik ulcinjskog odbora SD-a Ćazim Hodžić istakao je da ulcinjske Socijaldemokrate prepoznaju interes države na predstojećim predsjedničkim izborima i da zbog toga svi stoje iza podrške predsjedničkom kandidatu Milu Đukanoviću.

“Mi ne smijemo, nikad nijesmo i nikad nećemo kalkulisati sa državim interesima Crne Gore”, naveo je Hodžić.

On je kazao da žele da u svom gradu i Crnoj Gori žive bez straha od toga šta se može desiti sjutra i od toga da li će, zbog toga kako se zovu i prezivaju, biti šikanirani od bilo koga.

“Ta Crna Gora, u kojoj smo svi jednaki, je Crna Gora u koju duboko vjerujem i Crna Gora za koju ću se, zajedno sa ovim opštinskim odborom, uvijek čvrsto zalagati”, poručio je Hodžić.

Bonus video: