Opraštam zavedenima, političarima ne zaboravljam

Jakov Milatović napadnut na Cetinju, policija najavila istragu, partije osudile incident. DPS, čijeg lidera PES optužuje da stoji iza događaja, pozivao nezadovoljne građane da stav saopšte na biralištima a nakon što je njihov aktivista opravdao incident. Iz PES-a poručili kako vjeruju da atak pojedinaca nema veze sa ostalim građanima prijestonice, kojima je dosta tenzija i podjela

60964 pregleda 114 komentar(a)
Milatović, Foto: Boris Pejović
Milatović, Foto: Boris Pejović

Predsjednički kandidat Jakov Milatović (Pokret Evropa sad) napadnut je sinoć na Cetinju, pa će se državno tužilaštvo i policija umiješati u kampanju, koja je do sada bila mirna, istragom u vezi sa tim da li je počinjeno neko krivično ili prekršajno djelo.

Naime, grupa građana, koja se prvobitno okupila ispred Sportskog centra gdje je bila zakazana konvencija Milatovića, najprije je protestovala, a zatim vrijeđala i napala kandidata Pokreta Evropa sad kada je ulazio u zgradu. To se vidi na snimcima sa mjesta događaja koje su prenijeli mediji, ali i onima objavljenim na društvenim mrežama.

Dok su policija i pojedinci pokušali da obezbijede ulaz Milatoviću kroz kordon protestanata, neki od njih su ga gurali i udarali.

"Za mene su simbol Cetinja svi radni i pošteni ljudi, kao i oni koji su me u sali dočekali. Primam poruke podrške od građana Cetinja. Znam da se stide onih koji su učestvovali u napadu na mene, jer taj čin nije bio ni crnogorski, ni cetinjski", rekao je sinoć "Vijestima" Milatović.

Milatović uveden u salu nakon napada
Milatović uveden u salu nakon napadafoto: RTV Cetinje

"Opraštam svim zavedenim ljudima, ali neću zaboraviti da su političari svojim stavovima i dosadašnjim nametnutim podjelama doveli društvo u ovo stanje, da je zbog njih nasilje postalo svakodnevica".

Poručio je da smatra da je za građane Cetinja i Crne Gore uradio više za godinu nego Đukanović za 30 godina.

"Zato sada imaju veće plate, penzije, dječije dodatke, naknade za bebe i besplatne udžbenike. Želim mir Crnoj Gori. Kao predsjednik daću sve od sebe da se ljudi izmire, da nasilje ne bude naša svakodnevica. 19. marta uspjećemo u tome", rekao je sinoć Milatović "Vijestima".

​On je poručio da lider DPS-a, kako je naveo, ne može zaustaviti slobodne građane Crne Gore da zemlja bude istrgnuta iz njegovih ruku i zauvijek trasirana na put pravde, jednakosti i pomirenja.

Iz Uprave policije su sinoć saopštili da je na Cetinju oko 50 okupljenih građana pokušalo da spriječi Milatovića da uđe u objekat u kojem je trebalo da se održi skup.

"Tom prilikom došlo je do guranja mase, a teže posljedice spriječila je policija i omogućila da se skup održi. U odnosu na pomenuto, policija preduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti, izvršiće se uvid u materijal sa video-nadzora. Sa događajem će biti upoznat tužilac. Cijeniće se eventualno postojanje krivične ili prekršajne odgovornosti lica", rekli su iz Uprave policije".

Premijer Dritan Abazović kazao je da očekuje da nadležni organi hitno procesuiraju sve osobe odgovorne za napad na Milatovića na Cetinju. Abazović je na Tviteru napisao da nasilje nije rješenje i da to nije slika istinskog Cetinja.

On je prethodno u Budvi, gdje je održana konvencija nakon cetinjskog događaja, poručio da je put u ljepšu i pravedniju Crnu Goru težak, možda nekad opasan.

"...Ali istrajaćemo na tom putu, budite sigurni. Posebno večeras poručujem odavde iz Budve Milu Đukanoviću i njegovim satelitima da slobodne građane Crne Gore ne možeš zaustaviti u našoj namjeri da zemlju istrgnemo iz tvojih ruku i ta je trasiramo na put oporavka bogatstva jednakosti i pravde", kazao je Milatović.

Incident, kojim je prekinuta do sada mirna predsjednička kampanja, osudila je većina političkih partija i zvaničnici Vlade. Oglasile su se i neke stranke opozicije, među kojima i Demokratska partija socijalista - čiji je zvaničnik prethodno opravdao napad na zamjenika predsjednika PES-a.

Lider PES-a Milojko Spajić napisao je na Tviteru da je napad na Milatovića organizovan "od strane kapetana DPS broda koji tone", aludirajući na protivkandidata i šefa države Mila Đukanovića.

Iz PES-a su izrazili sumnju da su provokacije bile naručene od, kako su naveli, onih političkih subjekata koji su odgovorni za ekonomsku i privrednu devastaciju Cetinja.

"Sigurni smo da ti večerašnji ataci, od strane okupljene grupe, nemaju nikakve veze sa ostalim građanima crnogorske prijestonice, kojima je dosta tenzija i podjela", saopštili su, podsećajući na dosadašnji tok mirne kampanje.

"Relativno mirna kampanja kojom dominiraju ekonomske teme, nije u interesu onima koji su tri decenije vladali zahvaljujući podjelama. Današnji incident je samo jalovi pokušaj da se zaoštre tenzije i naša zemlja vrati u nestabilnost", dodali su.

”Jalovi pokušaj da se zaoštre tenzije i zemlja vrati u nestabilnost”: Milatović sinoć u Budvi
”Jalovi pokušaj da se zaoštre tenzije i zemlja vrati u nestabilnost”: Milatović sinoć u Budvi foto: Vuk Lajović

Milatović je sa stranačkim kolegama, nakon konvencije, napustio Cetinje u pratnji policije.

Napad na njega su sem premijera osudili i Aleksa Bečić, kandidat za predsjednika, koji je u saopštenju naveo da je to izliv netrpeljivosti, odnosno politike prošlosti koja doživljava poraze na svakom koraku. "Budućnost pripada politikama tolerancije, uvažavanja, zajedništva, ekonomskog i moralnog napretka našeg društva. Siguran sam da je to želja građana Cetinja i Crne Gore", naveo je on.

Ministarstvo pravde, nositeljka liste Demokratskog fronta (DF) na lokalnim izborima u Podgorici i bivša Milatovićeva koleginica iz Vlade Jelena Borovinić Bojović, Demos i Prava Crna Gora, takođe su saopštili negativne stavove povodom inicidenta na Cetinju.

Takođe i SDP, Bošnjačka stranka, Socijaldemokrate...

Portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić saopštio je da oštro osuđuju prijetnje predsjedničkim kandidatima i pozvao na smirivanje strasti u predstojećoj kampanji.

"Razumijemo gnjev građana prijestonice, ali ni u jednoj situaciji, nasilje nije rješenje, te pozivamo sve da svoje političke stavove iskazuju nenasilno i tamo gdje to treba raditi - na biralištima 19. marta", naveo je Nikolić u saopštenju.

On je kazao da što se tiče reakcije liera PES-a Milojka Spajića, njegove insinuacije su kako je rekao, "u najmanju ruku sramne".

Međutim, prethodno je predsjednik Savjeta mladih DPS-a Cetinja Stefan Vuletić izrazio razumijevanje za napad grupe demonstranata na Milatovića.

On je na svom Instagram nalogu objavio poruku "Belveder nije pao, Jakov Milatović jeste".

Iz NVO LGBT foruma Progres saopštili su da izražavaju duboku zabrinutost zbog porasta tenzija i pojave ovakve vrste nasilja tokom predizbornog procesa.

I NVO CeMI se sinoć oglasio, osudivši, kako tvrde, fizički napad na Milatovića, kao i prijetnje smrću upućene kandidatima Draginji Vuksanović-Stanković i Milu Đukanoviću. Te prijetnje osudio je i lider SDP-a Raško Konjević, navodeći da treba biti zabrinut zbog radikalizacije društva u kome živimo.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici dalo je nalog da se provjeri ko je sa Tviter naloga prijetio predsjedniku Crne Gore i prvoj dami Lidiji Đukanović. Mediji su juče objavili fotografiju sa Tvitera naloga pod imenom Boris Janković sa kojeg je prijećeno predsjedniku vješanjem.

Sa istog naloga prijećeno je i Draginji Vuksanović Stanković, koja je odnijela prijavu policiji. Ona je juče poručila da je prijetnje neće zaustaviti ni u predsjedničkoj kampanji, ni u svakodnevnom političkom djelovanju.

Okupljeni na Cetinju su juče nosili transparentne na kojima je pisalo i "Šta ako pogine deset Crnogoraca", aludirajući na tvrdnje pojedinih pristalica komitskog pokreta na društvenim mrežama da je to Milatović rekao uoči protesta na Cetinju u septembru 2021. godine.

Član Predsjedništva PES-a Tihomir Dragaš rekao je sinoć da već godinu i po crtaju metu Jakovu Milatoviću tim narativom.

"Kreirali su narativ u vezi sa njegovom navodnom izjavom, a sve bazirano na lažima. Tim lažima su podstakli grupu huligana koja ga je napala na Cetinju", naveo je on.

”Lažni narativ kao povod protesta”: juče na Cetinju
”Lažni narativ kao povod protesta”: juče na Cetinjufoto: RTV Cetinje

Bonus video: