Zašto je Đukanović odlučio da se nakon mnogo godina sučeli s protivnicima: Svjestan slabosti i okolnosti

Očigledno da Milo sada nije toliki svevišnji koliki je bio sve ove godine, pa je shvatio da povratak na poziciju vodi preko trnja, kaže Draža Petrović. Svjestan je da prvi put ulazi u izbornu trku a da nema apsolutnu kontrolu nad državnim resursima, ocjenjuje Milena Perović Korać

78367 pregleda 117 komentar(a)
Predsjednički kandidati: detalj iz studija RTCG-a, Foto: Screenshoot
Predsjednički kandidati: detalj iz studija RTCG-a, Foto: Screenshoot

To što je predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović odlučio da nakon 17 godina ponovo učestvuje u TV debati s političkim protivnicima, znak je da on nema moć koju je imao i da je svjestan toga.

Tako sagovornici “Vijesti” tumače Đukanovićevo pojavljivanje u preksinoć, na RTCG emitovanoj diskusiji s ostalim kandidatima za šefa države na predstojećim izborima.

U posljednjoj TV debati s političkim suparnicima, Đukanović je, prema dostupnim informacijama, učestvovao 2006. godine, uoči referenduma o nezavisnosti Crne Gore, kao vođa suverenističkog bloka.

Od tada je, kao kandidat za premijera i predsjednika, imao više prilika da bude akter predizbornih sučeljavanja, ali ga ni na jednom nije bilo, što su mu rivali spočitavali, podsjećajući ga da je svojevremeno tvrdio da “kukavice i bjegunci” ne dolaze na TV debate.

Nakon prozivki rivala zbog nedolaska na debatu RTCG uoči predsjedničkih izbora 2018, na kojima je osvojio drugi mandat, iz DPS-a su odgovorili da je odluka da Đukanović ne učestvuje bila ispravna jer je emisija bila “neprofesionalno i propagandno napravljena”, i da ta stranka “daje prednost susretu s građanima”.

Direktorka i novinarka nedjeljnika “Monitor” Milena Perović Korać, navodi da Đukanovićevo pojavljivanje u TV diskusiji poslije mnogo godina i “simuliranje demokratske prakse koju do sada nije prikazivao”, pokazuje da je svjestan svoje slabosti i činjenice da su političke okolnosti drugačije nego prethodnih godina.

Perović
Perovićfoto: Screenshot/TV Vijesti

”On, nakon što je DPS u avgustu 2020. izgubio vlast, prvi put ulazi u izbornu trku, a da nema apsolutnu kontrolu nad državnim resursima. Svjestan je, takođe, da su ovo prvi izbori od ko zna kad, možda od 1997, na kojima postoji neizvjesnost i koji će biti istinska trka”, ističe ona “Vijestima”.

Glavni i odgovorni urednik beogradskog lista “Danas” Dragoljub Draža Petrović je, komentarišući Đukanovićev potez, ocijenio da šef DPS-a očigledno nije toliko moćan koliko je bio.

”Kad neko pomisli da je svevišnji, rijetko izlazi na TV duele, jer ostale smatra nižim bićima. Ni svevišnji nikad nije izlazio na TV duele, bar od kada postoji vjera u boga i druge vrste svevišnjih stvorenja, pa tako i Milo. Ali, očigledno da Milo sad nije toliki svevišnji koliki je bio sve ove godine, pa je shvatio da povratak na tu poziciju vodi preko trnja, odnosno TV duela. I mi u Srbiji imamo jednog takvog...”, rekao je “Vijestima”.

Draža Petrović
Draža Petrović foto: Privatna arhiva

Iz DPS-a listu nisu odgovorili na pitanje zašto je Đukanović nakon godina neučestvovanja u TV debatama, odlučio da se pojavi na RTCG -u.

Uoči referenduma 2006. održane su dvije debate na RTCG. U prvoj su se, u formatu “dva na dva”, Đukanović i Ranko Krivokapić, kao lideri independentističkog bloka, suočili sa čelnicima unionista Predragom Bulatovićem i Predragom Popovićem. U drugoj, pet dana prije referenduma (održanog 21. maja), “snage” su odmjerili Đukanović i Bulatović.

Prije toga, čelnik DPS-a učestvovao je u debatama uoči parlamentarnih izbora održanih u aprilu 2001. Bilo ih je planirano pet, ali su realizovane tri, u kojima su učestvovali predsjednici stranaka, među kojima i Đukanović.

Najvatrenije TV sučeljavanje u kom je sudjelovao, bilo je s Momirom Bulatovićem 1997, u kampanji za predsjedničke izbore. Dotadašnji partijski saborci međusobno su se optuživali za šverc banana, nafte, kriminalizaciju društva... Đukanović je trijumfovao na izborima (prvi predsjednički mandat) i preuzeo kontrolu nad strankom, dok je Bulatović formirao Socijalističku narodnu partiju (SNP).

Perović Korać vjeruje, kako je rekla, da je promjena koju Đukanović sad pokazuje, trebalo da bude praksa prethodnih godina, jer bi, prema njenim riječima, za društvo bilo bolje da je imalo “nekoga ko suštinski razumije demokratske prakse”.

”Ovo, dakle, govori o njegovoj slabosti i jednoj promjeni koja će se najvjerovatnije desiti i nakon izbora 19. marta”, dodaje sagovornica.

”Vijesti” su pisale da su Đukanovićeve poruke u borbi za treći mandat, zasad, uz izuzetke, odmjerenije nego one koje je slao posljednjih nekoliko godina, a posebno nakon smjene trodecenijskog režima DPS-a 2020.

Tako je bilo i u preksinoćnjoj debati, u kojoj je, između ostalog, pozdravio riječi kandidata i jednog od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrije Mandića, koji je saopštio da Đukanović nije njegov “lični neprijatelj”. Čelnik DPS-a je odgovorio da ni on nije Mandićev neprijatelj. To ne bi bilo iznenađenje da dvojica kandidata godinama ne razmjenjuju najteže optužbe.

Na pitanje kako objašnjava to što Đukanoviću, makar u dosadašnjem dijelu kampanje, “lov na izdajnike” nije u prvom planu, Petrović odgovara da je “možda Đukanoviću istekla lovačka dozvola” za to.

”Ili je Lovački savez Crne Gore proglasio lovostaj na izdajnike. A možda Milo zna Vučićevo (predsjednik Srbije Aleksandar Vučić) iskustvo - onaj ko u karijeri najviše lovi izdajnike, na kraju i sam postane meta onih koji love izdajnike. Pa ako je Vučić mnogo naučio od Đukanovića o opstanku na vlasti, vjerovatno je i Đukanović ovo naučio od Vučića”, zaključuje on.

Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart, i Đukanović će na njima, osim Mandića, imati još pet suparnika - Jakova Milatovića (Pokret Evropa sad), Aleksu Bečića (Demokrate), Draginju Vuksanović Stanković (Socijaldemokratska partija), Gorana Danilovića (Ujedinjena Crna Gora) i Jovana Radulovića Jodžira.

Najmanje osam prilika za duele

Od referenduma, parlamentarni izbori održani su pet puta, a predsjednički tri, pa je Đukanović, kao kandidat za predsjednika vlade ili države, imao priliku za nastup na makar osam debata.

Parlamentarni izbori održani su 2006, 2009, 2012, 2016 i 2020. godine, dok su predsjednički bili 2008, 2013. i 2018.

Na izborima 2008. i 2013. trijumfovao je kandidat DPS-a Filip Vujanović, koji je učestvovao u debate oba puta.

Bonus video: