Bečić ima najveću podršku partija, podržao ga i potpredsjednik Opštine iz Ne damo Mojkovac

Palević želi da bude na istoj strani sa kolegama iz Grupe građana Ne damo Nikšić, čiji su funkcioneri podržali Bečića

77925 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Demokratska Crna Gora
Foto: Demokratska Crna Gora

Prema svim relevantnim istraživanjima prvi krug predsjedničkih izbora biće samo prvo poluvrijeme izborne utakmice, koje će odrediti kandidata koji će se u drugom krugu ogledati sa aktuelnim predsjednikom Crne Gore i liderom snaga poraženh 30. avgusta, Milom Đukanovićem.

Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

Iako autsajder na ovim izborima, Đukanović uporno potencira državničko iskustvo kao svoju prednost u odnosu na konkurenciju. Izuzev u odnosu na jednog.

To je Aleksa Bečić.

Odlazeći predsjednik se zbog toga nada da će u 2. krugu uspjeti da izbjegne Bečića, kako bi kandidata bez državničkog iskustva i partijske infrastrukture rutinski pobijedio. Ova strategija Đukanovića potpuno je opravdana, jer on odlično zna da šanse za pobjedu radikalno padaju ukoliko u drugom krugu bude naspram Alekse Bečića, zato je i krenuo u frontalni napad na ovog kandidata.

Aleksa Bečić - ima podršku najvećeg broja političkih subjekata, od Građanskog pokreta Ura, predsjednika Vlade, Grupe građana “Novi pobjeđuje”, do predsjednice najbrojnijeg Kluba odbornika u SO Nikšić i funkcionera Grupe građana “Ne damo Nikšić”. U međuvremenu, podršku je dao i potpredsjednik opštine Mojkovac, Goran Palević, izabran sa izborne liste Grupa građana Ne damo Mojkovac, koji je kazao da dajen nesebičnu podršku Bečiću u trci za mjesto predsjednika Crne Gore. I istakao da i u ovom trenutku želi da bude na istoj strani sa kolegama iz Grupe građana Ne damo Nikšić, čiji su funkcioneri podržali Bečića.

Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

Aleksa Bečić - po nepodijeljenoj ocjeni javnosti najbolji predsjednik Skupštine Crne Gore – je dokazao zbog čega je i na polju iskustva favorit protiv Đukanovića, jer iskustvo nije dugo trajanje u politici već konkretni učinci u korist države i zajednice, što je u Bečićevom slučaju poznato i prepoznato i u domaćoj i u međunarodnoj javnosti, dočim je Đukanović simbol zloupotreba ustavnih ovlašćenja i prepoznati kočničar demokratizacije, što je rezultiralo skorim institucionalnim kolapsom iz kojeg Crna Gora izlazi na jedvite jade.

Poređenja radi, pod Bečićevim rukovođenjem Skupština Crne Gore postala je neuporedivo transparentnija, efikasnija i funkcionalnija. Građani su dobili mogućnost praćenja događaja na plenumu i odborima u realnom vremenu putem Parlamentarnog kanala, a crnogorski Parlament je, prvi put, počeo da bude u toku sa globalnim trendovima, poput onog da državne institucije budu prisutne i građanima dostupne na savremenim internet platformama. Sve to je doprinijelo da Skupština Crne Gore bude ocijenjena kao najtransparentnija u regionu, ali i jedna od najtransparentnijih u Evropi.

Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

Bečić je dobrim rukovođenjem Skupštinom unapijedio i demokratičnost unutar najvišeg zakonodavnog tijela time što je omogućio veću kontrolu izvršne od strane zakonodavne vlasti kroz unapređenje instituta poslaničkog pitanja i uvođenje ministarskog sata. Njegov demokratski senzibilitet dodatno podcrtava i činjenica da su oko njegove privrženosti kulturi dijaloga unutar Parlamenta bez izuzetka bili saglasni svi poslanici.

Brojni rezultati ostvareni u kratkom vremenskom periodu garantuju da će pobjeda Bečića na predsjedničkim izborima i funkciju Predsjednika Crne Gore učiniti ne samo transparentnijom, već i mnogo funkcionalnijom u korist društva, i najvažnije – neuporedivo dostupnijom svakom građaninu Crne Gore.

Međutim, ako Bečić jasno pobjeđuje i na polju državničkih rezultata, na ostalim poljima Đukanović prosto nema čime da parira!

Za razliku od svih drugih kandidata, što Đukanović odlično shvata, Aleksa Bečić među građanima različitih ideoloških, partijskih, vjerskih ili nacionalnih pripadnosti slovi za političara koji zaista jeste u stanju da gradi mostove povjerenja i pomirenja. Bečićeva pružena ruka nije politički marketing, već njegovo istinsko i duboko životno opredjeljenje koje mu je bilo motiv za ulazak u politiku. Dok je Đukanović – ne sam! - trideset godina dijelio i svađao.

Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

Bečićeva pomiriteljska retorika nije lažna, niti juče smišljena za potrebe kampanje, već je plod vizije boljeg crnogorskog društva koje mora doći. Zato je Aleksa Bečić predsjednički kandidat koji ima najviše izgleda da pobijedi u drugom krugu jer simbolizuje stabilnost, viziju zajedničke budućnosti, pomirenja unutar crnogorskog društva, časti, odgovornosti, državničkog iskustva i odličnih rezultata.

Ko se drugi može pohvaliti time?

Demokratska Crna Gora
foto: Demokratska Crna Gora

Novi predsjednik Crne Gore, društva podijeljenog, umornog od turbulencija, kriza i laži, mora imati neupitnu etiku i moralna načela kako bi vodio primjerom, a to može samo osoba od ličnog i profesionalnog integriteta; osoba kojoj su čast i pravednost na prvom mjestu i koja nikada neće ni pomisliti da povjerenje građana zloupotrijebi na bilo koji način.

To je Aleksa Bečić mnogo puta dokazao i primjerom pokazao.