Kako je prošla konvencija Đukanovića u Pljevljima: manja sala, manje zastava...

"Da bogda nam živio sto godina", kazala je jedna od starijih gospođa, koja je bezuspješno pokušavala da se probije kroz masu do svog omiljenog lidera

27388 pregleda 58 komentar(a)
Đukanović na skupu, Foto: Goran Malidžan
Đukanović na skupu, Foto: Goran Malidžan

Za razliku od prethodnih izbora lider Demokratske partije socijalista i aktuelni predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, svoj predizborni skup u Pljevljima, sinoć je održao Centru za kulturu, u jednoj od manjih sala čiji je kapacitet 336 sjedećih mjesta.

Većinom je svoje predizborne skupove Đukanović do sada održavao u Sportskom centru Ada ili Domu Vojske.

Pedesetak njegovih pristalica, koji nijesu našli svoje mjesto u Sali dočekalo ga je ispred ulaza uzvikujući njegovo ime, dok je on sa osmjehom na licu u društvu aktuelnog gradonačelnika Podgorice i lokalnih čelnika uzdignutom rukom otpozdravljao svoje pristalice.

"Da bogda nam živio sto godina", kazala je jedna od starijih gospođa, koja je bezuspješno pokušavala da se probije kroz masu do svog omiljenog lidera.

Ne zadržavajući se dugo među svojim pristalicama u holu Centra za kulturu, Đukanović je u pratnji svog obezbjeđenja ušao u salu, čija je bina bila ukrašena sa po jednom crnogorskom i zastavom Evropske unije sa obje strane govornice. Balkoni su takođe bili okićeni crnogorskim i zastavama Evropske unije.

Izostalo je učestalo mahanja zastavama na kopljima , koji je bio sastavni dio svakih prethodnih promocija.

Nakon intoniranja crnogorske himne, prisutne je pozdravio predsjednik Opštine Rajko Kovačević, nazvavši s ponosom sebe, i prisutne Milovcima a ostale aktere političke scene u Crnoj Gori petom kolonom, koji vode specijalni rad za rušenje crne Gore.

Još troje govornika iskazalo je brigu za sudbinu Crne Gore, među kojima je bio i predstavnik Udruženja Pljevljaka iz Bosne i Hercegovine.

Đukanović je tokom svog govora više kritikovao dosadašnju vlast u Crnoj Gori, nego svoje protivkandidate. Nijednog imenom nije pomenuo. Nije pomenuo ni Andriju Mandića, ni njegovu titulu četničkog vojvode, sa kojim je na svim prethodnim izborima plašio birače, posebno one koji dolaze iz reda manjinskih naroda. To je umjesto njega uradio Kovačević, ali ne oslovljavajući ga sa vojvoda već zlatousti(krasnorječiv). I za ostale kandidate Kovačević je imao po neki nadimak.

"Pobjeda na predsjedničkim izborima nije konačan cilj već je to prva usputna stanica. Na toj stanici nam treba uspjeh da bi na prvim prijevremenim parlamentarnim izborima koji će uslijediti do kraja prve polovine ove godine, Crna Gora ponovo dobila vladu ozbiljnih i odgovornih ljudi", rekao je Đukanović, tokom svog četrtodesetominutnog govora.

Kazao je da je pobjeda na predsjedničkim izborima moćan inpuls pobjede na parlamentarnim izborima i da je to "jedina garancija opstanka Crne Gore".

Uvjeravao je prisutne da "svojim mrziteljima tokom 30 godina nisam učinio ništa nažao niti njima niti bilo kome njihovom".

"Jedino što sam im nažao učinio i što ne žalim što sam predvodio pokret za obnovu nezuavisnosti Crne Gore. Oni još uvijek ne mogu da nam oproste taj grijeh".

Rekao je i da Crna Gora nikada nije bila antisrpska zemlja i da Srbija danas nema boljeg prijatelja u regionu od Crne Gore.

"Protiv smo velikosrskog nacionalizma i svakog drugog nacionalizma koji atakuje na građansku Crne Gore", rekao je kandidat DPS-a za predsjednika.

Kazao je da Crna Gora nije zemlja kriminala i korupcije, a da to govore ljudi bez zere morala.

"Tokom 2 i po godine do danas nisu uspjeli da dođu do bilo koje optužnice, protiv bilo kog predstavnika, zakonodavne i izvršne vlasti do 2020 godine. Imaju ozbiljan problem da dokažu svoju konstrukciju", rekao je Đukanović.

Sve do dolaska nove vlasti, tvrdi Đukanović Crna Gora je bila uzorna zemlja na Zapadnom Balkanu. Ustvrdio je i da naconalisti svako malo vaskrsavaju i pokušavaju da pokažu da multietnička demokratija nije moguća na Zapadnom Balkanu i da je potrebno pomjeranje granica gdje ćemo se svi svrstati u svoj tor.

"Probali su to ranih devedesetih... Ne vraćajmo se na devedesete vratimo se na 31. avgust 2020 jesu li ovdje bili pokliči da će Pljevlja biti Srebrenica. Ti pokliči upozoravaju da se nacionalisti teško odriču svoje stare ideologije", rekao je Đukanović.

Kazao je da nova Vlada sve mora brzo da popravi Nova vlada mora sve brzo popraviti, a ubjeđen je i da će Crna gora "tokom njegovog narednog mandata postati članica Evropske unije".

"Ovo nije predizborni trik to vam govori čovjek koji je sedam puta vodio Vladu. Ne treba nam duže od dvije i po tri godine da sve to završimo. Uslov svemu tome je da Crna Gora napokon dobije odgovornog domaćina. Ovo je bitka svih nas i ne može je iznijeti bilo koji pojedinac", rekao je Đukanović na promotivnom skupu u Pljevljima.

Bonus video: