Abazović: Vraćamo poziciju glavnog pregovarača

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je na dnevnom redu današnje sjednice bilo razmatranje statusa pregovaračke strukture i potreba za unapređenjem koordinacije pregovaračkog procesa

5264 pregleda 7 komentar(a)
Dritan Abazović na sjednici Kolegijuma za pregovore, Foto: Vlada Crne Gore
Dritan Abazović na sjednici Kolegijuma za pregovore, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada će u što skorijem roku unaprijediti mehanizme za koordinaciju procesa pristupanja Evropskoj uniji (EU), vratiti poziciju glavnog pregovarača i zaokružiti formiranje pregovaračke strukture, kazao je premijer Dritan Abazović.

On je, na prvoj sjednici Kolegijuma za pregovore, rekao da je to ključno kako bi se osiguralo efikasno i kvalitetno sprovođenje i praćenje sprovođenja svih reformi koje su dio evropske agende Crne Gore i ubrzalo pristupanje EU.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopštili su da je na dnevnom redu današnje sjednice bilo razmatranje statusa pregovaračke strukture i potreba za unapređenjem koordinacije pregovaračkog procesa.

Kako su naveli, sa ciljem unapređenja rada pregovaračke strukture, dogovoreno je da se u najkraćem roku pristupi izmjeni odluke o pregovaračkoj strukturi i imenuju članovi Pregovaračkog tima i njihovi zamjenici.

Iz Vlade su rekli da je dogovoreno da se donesu odluke o obrazovanju preostalih pregovaračkih radnih grupa, koje će intenzivirati rad na mjesečnom nivou i kvartalno pratiti realizaciju planiranih obaveza.

"Dogovoreno je da se, kroz izmjenu odluke o pregovaračkoj strukturi, pristupi obrazovanju novog koordinacionog tijela koje će biti zaduženo za praćenje izrade i realizacije Programa pristupanja Crne Gore EU i ispunjavanje obaveza koje proističu iz privremenih i završnih mjerila", kaže se u saopštenju.

Navodi se da će to tijelo biti zaduženo i za druga pitanja u vezi sa pravnom tekovinom i ispunjavanjem obaveza koje proističu iz procesa pregovora Crne Gore sa EU.

Iz Vlade su kazali da su članovi Kolegijuma, imajući u vidu značajan odliv kadrova iz pregovaračke strukture, ukazali na potrebu da se u pregovaračkoj strukturi zadrže kvalitetni pojedinci, kao i animiraju svi koji mogu svojim stručnim referencama doprinijeti pregovaračkom procesu.

"U tom dijelu, zaduženi su ministarstva evropskih poslova i finansija da predlože modalitete nagrađivanja onih dijelova pregovaračke strukture koji najviše doprinose procesu pristupanja", kaže se u saopštenju.

Bonus video: