Đukanović: Ne postoje uslovi pune društvene i političke stabilnosti da se na jesen održi popis stanovništva

"Aktuelna Vlada je, vjerovatno želeći da na taj način odgodi izbore do njihovog redovnog termina, zakazala popis u toku ove godine", rekao je Đukanović

16678 pregleda 16 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović, rekao je danas da smatra da u Crnoj Gori ne postoje uslovi "pune društvene i političke stabilnosti" da se na jesen održi popis stanovništva, i da bi ga stoga možda trebalo odgoditi do proljeća naredne godine.

On je na konferenciji za medije u vili Gorica rekao da ne postoji pravna norma koja zabranjuje održavanje popisa i izbora u istoj godini, niti da postoji takva uporedna praksa, ali da je preporuka Ekonomskog komiteta UN-a za Evropu da se u kratkom roku ne održavaju dva važna događaja u funkcionisanju svake države - izbori i popis.

"Aktuelna Vlada je, vjerovatno želeći da na taj način odgodi izbore do njihovog redovnog termina, zakazala popis u toku ove godine. Moguće je da se to tako i obavi, ali čini mi se da bi racionalnije bilo osloboditi ovu godinu od održavanja popisa i završiti izborne procese. Popis svakako nije održan u terminu u kom je trebalo da bude održan - 2021. godine. Da li će biti održan na jesen 2023. ili na proljeće 2024. - nije presudno važno", istakao je Đukanović.

On je naveo da je jedna od preporuka Ekonomskog komiteta UN-a za Evropu i da je neophodno imati uslove pune društvene i političke stabilnosti za organizaciju događaja kakav je popis.

"Popis se na mjestima gdje se vodi ozbiljna državna politika, doživljava kao ozbiljan državni zadatak, a ne onako kako se doživljava na Balkanu - da bi se prebrojale nacije i utvrdilo koja je brojnija. Ne bih rekao da danas u Crnoj Gori imamo uslove pune društvene i političke stabilnosti. To je drugi razlog zbog kog bih preporučivao da se popis odgodi makar do proljeća iduće godine. Kako god, zakazivanjem parlamentarnih izbora stvorićemo uslove da Crna Gora do kraja juna dobije nova vlada, pa ako bude konsenzusa u tadašnjem parlamentu da se popis realizuje u predviđenom terminu, mogli bismo i to", poručio je Đukanović.

Bonus video: