Milatović za "Vijesti": Opet ću pobijediti Đukanovića

Optimizam šefa države utemeljen taman koliko i prije podgoričkih izbora na kojima je ubjedljivo izgubio. Uz uvažavanje dugogodišnjeg kredibiliteta Demokratske Crne Gore, očekivali smo podršku na predsjedničkim izborima. Svakako vjerujem da samo zajedno možemo graditi bolju, pravedniju i bogatiju Crnu Goru

31755 pregleda 108 komentar(a)
Neće biti problema za konstituisanje vlasti u glavnom gradu: Jakov Milatović, Foto: Pokret Evropa sad
Neće biti problema za konstituisanje vlasti u glavnom gradu: Jakov Milatović, Foto: Pokret Evropa sad

Predsjednički kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović smatra da nema dileme o tome da će on ući u drugi krug predsjedničkih izbora i da lider Demokratske partije socijalista Milo Đukanović širi “neiskreni optimizam širom Crne Gore” čiji je cilj da spriječi ogromno rasipanje članstva i eroziju podrške.

U predsjedničku trku ulazite nakon što Državna izborna komisija (DIK) u nju zbog afere s dvojnim državljanstvom, nije htjela da pusti lidera PES-a g. Milojka Spajića, iako je formalno-pravno ispunjavao uslove za kandidaturu. Koliku je štetu slučaj g. Spajića, koji je prvobitno tvrdio da nema dvojno državljanstvo i dvojno prebivalište, nanio PES-u i vama kao kandidatu?

Nakon odluke DIK-a, preuzeo sam odgovornost koju je od mene očekivala demokratska javnost i građani, zbog zabrinutosti da bi se Đukanović mogao politički konsolidovati i eventualno pobijediti na predsjedničkim izborima. Iako posvećen preuzimanju vlasti u Podgorici, nisam bježao od nove odgovornosti nakon odluke organa Pokreta da nastupimo na raspisanim izborima sa novim kandidatom.

Na osnovu takvog stava, dobili smo veliku podršku građana Crne Gore, te za četiri dana skupili preko 22.000 potpisa, što nas je dodatno obavezalo. Kao što su istraživanja već tada ukazivala da jedino kandidat Pokreta Evropa sad sigurno pobjeđuje Mila Đukanovića i danas to potvrđuju sve relevantne sondaže.

Priče o “VAR sobi” su opasne podvale orkestrirane od strane kriminalnih struktura: Milatović na konvenciji
Priče o “VAR sobi” su opasne podvale orkestrirane od strane kriminalnih struktura: Milatović na konvencijifoto: Pokret Evropa sad

Na koji procenat podrške građana računate u prvom krugu, s obzirom na to da tvrdite da ćete se plasirati u drugi i u njemu pobijediti Đukanovića?

Ubijeđen sam u pobjedu. To mi ne ukazuju samo ankete, već i vjerodostojan utisak nakon obilaska svake opštine u Crnoj Gori.

Takođe, ponašanje pojedinaca koji su instruisani od strane gospodina Đukanovića, govori da je ovaj prevaziđeni političar iz devedesetih svjestan trenutnog raspoloženja građana i procenata podrške, pa se očito ne može pomiriti sa demokratskom i većinskom voljom naroda. Ali, misiju slobodne i demokratske Crne Gore za koju se zalažem, ne može više zaustaviti niko, pogotovo ne Milo Đukanović - kao simbol prošlosti, podjela i siromaštva u našoj zemlji.

Pošto ste do sada odbijali da se direktno odredite o ovome - hoćete li, u slučaju da se umjesto vas u drugom krugu nađe jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) g. Andrija Mandić, podržati njegovu kandidaturu i pozvati pristalice da ga glasaju, kao što on obećava da će uraditi ako vi budete prošli dalje? Da li ćete ostale kandidate, izuzev Đukanovića, podržati ako ne budete u drugom krugu?

Već sam nekoliko puta javno saopštio da u drugom krugu sigurno neću podržati kandidata DPS-a. Uvjeren sam da prolazim u drugi krug i uopšte ne razmišljam o kondicionalu. Uspjećemo jer je Crna Gora uspjeh konačno i zaslužila.

Hoćete li se smatrati odgovornim, i šta ćete u tom smislu eventualno preduzeti ako šef DPS-a osvoji novi mandat na čelu države?

Ubijeđen sam da šef DPS-a nema nikakve šanse za pobjedu. Neiskreni optimizam koji plasira širom Crne Gore, ima za cilj samo da spriječi ogromno rasipanje članstva i eroziju podrške koja se samo produbljuje od 30. avgusta 2020. godine.

Đukanovićev optimizam je utemeljen taman koliko i prije podgoričkih izbora na kojima je ubjedljivo izgubio.

Sličan epilog očekujem i na predsjedničkim izborima. Đukanovića sam pobijedio jednom u Podgorici, pobijediću ga opet i to sada u cijeloj Crnoj Gori.

Pošto, za razliku od g. Spajića, niste bili zatvorili vrata Demokratama nakon njihove januarske ponude za objedinjavanje snaga na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, mislite li da je PES pogriješio što nije postigao dogovor sa tom strankom o zajedničkom kandidatu?

Niko zvanično iz PES-a nije odbio saradnju sa kolegama iz Demokratske Crne Gore na parlamentarnim izborima, jer oni još nisu ni raspisani, niti su poslanici glasali za raspuštanje Skupštine.

Primijetili smo da je bila aktuelna priča u vezi sa 44. Vladom, a zatim oko rekonstrukcije 43. Vlade, što je značilo da se izbori za novi saziv Skupštine planiraju za 2024. godinu. Sve je ovo bilo podržano od strane Demokrata. Ponudu koju smo dobili putem medija, razmatrali smo i imali u vidu da sa Demokratama imamo u brojnim gradovima i raznim nivoima korektnu političku saradnju.

Jakov Milatović
foto: Pokret Evropa sad

Međutim, ta ponuda nije predvidjela izvjesnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, već smo imali samo raspisane predsjedničke izbore.

U takvim okolnostima, a na osnovu konsultacija sa našim članovima i organima partije, odlučili smo da nastupimo sa kandidatom Pokreta Evropa sad - koji je tada, kao i danas imao najveće šanse da bez većeg rizika pobijedi kandidata DPS-a.

Takođe, uz uvažavanje dugogodišnjeg kredibiliteta Demokratske Crne Gore, očekivali smo podršku na predsjedničkim izborima.

Svakako, vjerujem da samo zajedno možemo graditi bolju, pravedniju i bogatiju Crnu Goru.

Nedavno ste saopštili da ne stavljate znak jednakosti između DF-a i DPS-a, i da DF vidite kao relevatnog saveznika i konstituenta nove vlade. Da li vidite mogućnost saradnje s DPS-om ako g. Đukanović više ne bude čelnik te partije?

Sa DPS-om i njenim predsjednikom koji i dalje ne mijenja čak ni deklarativno retoriku, Pokret Evropa sad, a ni moja malenkost u saradnji nemaju šta da traže. Đukanovića retorika je, da vas podsjetim, i prije par dana organizovala fizički napad na mene.

Đukanović je na čelu DPS-a odgovoran za podijeljenu zemlju od socijalnog do etničkog momenta, loš standard, raseljavanja, endemsku korupciju, loš imidž u svijetu, organizovani kriminal, te za brojne druge deformitete.

To je sve ono protiv čega se zalaže i bori Pokret Evropa sad!

PES se sa DF-om, Demokratama i Građanskim pokretom URA dogovorio o formiranju vlasti u Podgorici, na čijem čelu je trebalo da kao gradonačelnik budete vi. Nakon odluka Ustavnog suda po izbornim žalbama, ubrzo će se steći i formalni uslovi za promjenu vlasti. Vaši partneri očekuju skori nastavak koalicionih pregovora i, kako kažu, moguće i novih konsulatacija o gradonačelniku. Hoće li ta pozicija i dalje biti rezervisana za PES, i ako hoće, ko je, u slučaju da postanete predsjednik, potencijalni novi kandidat za prvog čovjeka Podgorice?

Građani Podgorice su dali jasan odgovor na održanim lokalnim izborima. Jako sam ponosan na rezultat odborničke liste koju sam predvodio, a koja je imala presudnu ulogu u rušenju dugogodišnje vlasti DPS-a u Podgorici. Optimista sam i ubijeđen da neće biti problema za konstituisanje nove lokalne vlasti sa pomenutim partijama, a uvažavajući izbornu volju građana.

Pokret Evropa sad ima široku i kvalitetnu kadrovsku bazu i sigiran sam jako dobrog kandidata za gradonačelnika ili gradonačelnicu Podgorice.

Građani Podgorice očekuju odgovornost i brz dogovor. Tako će i biti! A ja ću se i sa pozicije predsjednika Crne Gore postarati da u narednom periodu Podgorica konačno postane evropski glavni grad posvećen lijepom životu građana.

Prije nekoliko dana napadnuti ste na Cetinju prilikom dolaska na predizbornu konvenciju, tokom protesta grupe građana. Povod za okupljanje bila je Vaša navodna izjava iz septembra 2021. godine, iz tzv. “VAR sobe” u Vladi, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru - “Pa šta ako na Cetinju pogine dest Crnogoraca”, koju ste više puta demantovali. Šta se u noći između 4. i 5. septembra 2021. dešavalo u tzv. “VAR sobi”, na čiji poziv ste bili tu i da li ste imali ikakvu ulogu prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog?

Taj nakaradni spin i konstrukciju sam demantovao više puta. Prvo se manipulisalo javnošću da je svjedok te izmišljene priče bio tadašnji ministar unutrašnjih poslova gospodin Sergej Sekulović, što je on i kategorički demantovao.

Hoće li ko za tu neistinu snositi odgovornost, nakon svega? Ili će se ići u dalje optužbe i montaže ne bi li se opravdao propali pokušaj moje diskreditacije.

Apsolutno sam spreman da branim istinu i predočim sve metode ovih opasnih podvala orkestriranih od strane kriminalnih struktura Mila Đukanovića ako budu nastavili da rade u tom pravcu.

Na Cetinju policija reagovala neadekvatno, dozvolila da me napadnu

Kako gledate na to što je policija utvrdila identitet napadača na njene službenike tokom incidenta u prijestonici na Cetinju, ali ne i na Vas?

Smatram da policija nije adekvatno reagovala onog dana na Cetinju i da je dozvolila fizički napad na mene organizovan zbog Đukanovićeve retorike. Svakako se borim da svi nadležni organi rade svoj posao na profesionalan i odgovoran način.

Uostalom, crnogorska javnost je mogla sve da vidi, tako da ostavljam i građanima prostora za prosuđivanje.

Bez odgovora da li je Spajić ispao fer prema građanima

Milatović nije odgovorio na pitanje “smatrate li da je fer prema građanima to što je g. Spajić, umjesto da iskreno prizna svoje greške i izvini se za obmanjivanje javnosti, krivicu za aferu čiji je bio akter prabacio na “advokata koji je odugovlačio” da ga ispiše iz državljanstva Srbije?”

Bonus video: