Đukanović na završnoj konvenciji: Dvije pobjede kako bi utihnule gluposti o velikoj pobjedi 30. avgusta

"Prema Eurostatu u prvoj godini nakon promjene vlasti u Crnoj Gori došlo je do pada životnog standarda sa 50 na 48% evropskog prosjeka. To je učinak 'oslobodioca'"

33427 pregleda 64 komentar(a)
Sa završne konvencije DPS-a, Foto: DPS
Sa završne konvencije DPS-a, Foto: DPS
Ažurirano: 17.03.2023. 23:06h

Predsjednički kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) na nedjeljnim izborima Milo Đukanović na završnoj konvenciji u Podgorici poručio je da neće dozvoliti da Crnu Goru zatvore u "srpski i ruski svet", da će uvesti Crnu Goru u Evropsku uniju, dinamizirati ekonomski razvoj i unaprijediti kvalitet života svih građana.

"Nalazimo se pred još jednom velikom pobjedom na predsjedničkim izborima u nedjelju 19. marta", dodao je Đikanović, a navodi se u saopštenju DPS-a-

On je podsjetio da će se vanredni parlamentarni izbori održati 11. juna.

"Zato nam trebaju dvije pobjede građanske i evropske Crne Gore. I na predsjedničkim, i na parlamentarnim izborima. Da obnovimo političku normalnost Crne Gore. Da konačno utihnu gluposti o velikoj i ubjedljivoj pobjedi 30. avgusta 2020, koja je, tobože, oslobodila kako kažu do tada utamničenu Crnu Goru", kaže Đukanović.

Dodaje da iz tog miljea u predsjedničkoj kampanji imaju četiri kandidata koji i dalje, kako kaže. besramno ponavljaju istu priču - mi smo protiv DPS, protiv Mila i ništa u Crnoj Gori prije 30. avgusta nije valjalo.

"Po njima, nije nam valjao ni sačuvani mir, ni učvršćeni međunacionalni, međuvjerski sklad, ni uspostavljena ekonomska samoodrživost, ni sačuvani životi i imovina tokom NATO bombardovanja, ni demokratski obnovljena nezavisnost, ni ulazak u NATO, ni više milijardi investicija, ni dolazak u predvorje EU – za njih su sve to tragični neuspjesi Crne Gore. Ne, gubitnici to su istorijska dostignuća savremene Crne Gore, ali i razumna opomena baš vama koji ste u svim tim iskušenjima bili obavezno suprotstavljeni nacionalnim interesima naše države", rekao je Đukanović.

On navodi da se oni danas hrabre da će uspjeti na predsjedničkim izborima, da bi dovršili započeti posao.

"Ne kažu, a i ne moraju da je ono što žele da dovrše rušenje države. Neće. Mi im to nećemo dozvoliti. Nećemo im dozvoliti da šarenim lažama o Otvorenom Balkanu zatvore Crnu Goru u srpski i u ruski svet", istakao je..

Kaže i da je plan za narednih pet godina je jasan i realan.

"Nastavićemo beskompromisno da branimo i afirmišemo građansku državu Crnu Goru. Nema ko drugi, osim građanske koalicije koju mi predvodimo, koja danas ponosno i hrabro čini državotvornu opoziciju, nema ko očuvati tu slavnu tradiciju iz vremena Petrovića i perioda socijalističke izgradnje, kao i nakon obnove nezavisnosti, sve do dolaska nove vlasti. Da ponovim i dodatno iznerviram nacionaliste: Naša zemlja nema perspektivu osim kao građanska država i multietnička demokratija", rekao je Đukanović.

Drugi prioritet djelovanja, kako kaže, mora biti dinamiziranje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje kvaliteta života svih građana.

"Do prije nepune tri godine imali smo ozbiljnu i efektivnu ekonomsku i razvojnu politiku. Rezime uspjeha ogledao se u tome da je od 2005. do 2019. godine Crna Gora uspjela da poveća BDP po stanovniku sa 33 na 50% evropskog prosjeka. Ima li važnijeg zadatka odgovorne vlasti bilo gdje na planeti? I ima li ubjedljivijeg pokazatelja njene uspješnosti? Prema Eurostatu u prvoj godini nakon promjene vlasti u Crnoj Gori došlo je do pada životnog standarda sa 50 na 48% evropskog prosjeka. To je učinak 'oslobodioca', rekao je.

Dodaje i da ne želimo da daje lažnu nadu i lažna obećanja.

"Godine iskustva upravljanja državom naučile su nas da izvučemo pouke i ispravljamo svoje greške. Ja ih prihvatam kao dio svoje objektivne odgovornosti. No, ja sam ne samo spreman, nego i sposoban da ih otklonim, i to činim svakodnevno. I činiću kroz reforme naše politike koje ćemo nastaviti. Slabosti su neizbježan pratilac svakog čovjeka i svake politike. Ali ipak, slabost koja je kod nas tako odomaćena posljednjih godina, nikada nije bila svojstvena politici kojom smo mi upravljali Crnom Gorom. Mi ne trgujemo interesima Crne Gore, oni su za nas svetinja", navodi Đukanović.

Navodi i da je počeo proces pridruživanja Evropskoj uniji i da će ga dovršiti okom mog narednog mandata.

"Crna Gora će, siguran sam, kroz pet godina biti spremna za punopravno članstvo u Evropskoj uniji", naveo je.

Građanima je poručio da ne dozvole da ih bilo ko iz pozicije građana glavnog grada jedne prosperitetne države vodi u status provincije "srpskog sveta".

"Upravo vas u to guraju moji politički konkurenti. Jednom smo u ne manje teškom vremenu odbili da budemo dvadesetsedma izborna jedinica Srbije. Još odlučnije to moramo odbiti danas. Hoćemo li to uspjeti, u velikoj mjeri zavisi od vas. Vaš glas o tome odlučuje. Pozivam vas da o tome razmislite kada 19. marta izađete na birališta", rekao je između ostalog Đukanović.

Šehović: Borimo se za spas elementarnih civilizacijskih vrijednost

Predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Damir Šehović je poručio da "pobjeda na predsjedničkim izborima ne znači kraj naše zajedničke borbe za odbranu Crne Gore i njeniih temeljnih vrijednosti".

"Ali definitivno znači početak njihovog kraja. Početak kraja šarlatanske sluganske vlasti, koja je dijelila umjesto da okuplja, rušila umjesto da gradi, gazila umjesto da čuva dostojanstvo države i svih njenih građana", kazao je Šehović na konvenciji.

Šehović
Šehovićfoto: SD

Ovi izbori, kako je kazao Šehović, nijesu pitanje partija, niti puke borbe za vlast, nego borba za očuvanje karaktera države i društva u kojem živimo.

"Borimo se za spas elementarnih civilizacijskih vrijednosti. Ili da budem još precizniji, za otklon od šovinizma, kleirkalizma, vjerskog i svakog drugog fanatizma. Pristojna ili ekstremna. Građanska ili nacionalistička. Sekularna ili klerikalna. Evropska ili epska. Crna Gora ili Ravna Gora. To su u suštini ono o čemu odlučujemo 19. marta, i dvije neđelje nakon toga", kazao je Šehović.

Šehović je dalje dodao smo na kraju prvog poluvremena predsjedničke kampanje, koja je mnogo više od toga.

"Na ovim izborima ne biramo samo čovjeka koji će predstavljati ovu državu u Crnoj Gori i van nje, nego odlučujemo hoćemo li, nakon dvoipogodišnjeg tumaranja, opet krenuti naprijed i ponovo postati emancipovano društvo političke, nacionalne i vjerske tolerancije, koje je kadro da odbrani dostojanstvo naše zajedničke državne kuće - multietničke Crne Gore. Ili ćemo revidirati referendumske vrijednosti i vratiti se nazad, u vrijeme propadanja, utapanja u mržnji i ćeranja svih koji ne koračaju u pravovjernom stroju", istakao je Šehović.

Naši glavni politički konkurenti se, kako je saopštio lider SD-a, razlikuju samo u imenu, jer su dometi njihove zajedničke dvoipogodišnje politike poražavajući.

"I jedan, i drugi i treći su umjesto u obećanu slobodu, državu uveli u tihu okupaciju. Odgovorni su za ambijent u kojem su osuđeni ratni zločinci moralni uzori, a negatori genocida u Srebrenici ministri i poslanici. Svi skupa se jednako stravljuju od slavnog ustaničkog gesla: Za pravo, čast i slobodu Crne Gore", naveo je Šehović.

Zato, po riječima Šehovića, nije vrijeme za avanturizam, nego za odgovornost, jer je, kako je naglasio, Crna Gora po ko zna koji put na vratima istorije.

“Svi mi koji smo sebe ugradili u njene temelje, svi mi sa svim svojim manama i vrlinama, svi mi sa svojim različitostima, te političkim, nacionalnim i vjerskim opredjeljenjima, moramo sada kada je muka na Crnu Goru, pokazati da smo dostojni istorijske odgovornosti koju nijesmo tražili, ali nam je pripala. Položimo ispit zrelosti. Okupimo se kao i 2006. godine. Visoko podignimo crnogorski barjak! I još jednom svijetu pokažimo da Crna Gora zbog ovih ili onih razloga s vremena na vrijeme možda može da kleca, ali da nikad i ni pred kim neće klečati.

Šehović je na kraju zaključio da je večerašnji veličanstveni skup potvrda da je i nova generacija spremna da se legitimiše pred istorijom, na način što će, baš kao i referendumska, odbraniti a ne srušiti građanski karakter države.

Bonus video: