Za budućnost Šavnika: Poraz Đukanovića u našoj opštini ubjedljiv, na spisku i dalje preko 100 "izbornih turista"

"I pored svih ovih zloupotreba biračkog prava, na osnovu lažnih prijava prebivališta podrška političko-interesnoj skupini u Šavniku je svakim danom sve manja"

5222 pregleda 4 komentar(a)
Šavnik (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Šavnik (ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Iz koalicije „Za budućnost Šavnika“ istakli su da je prvi krug predsjedničkih izbora „razotkrio sve manipulacije i ogolio retoriku odlazeće DPS vlasti” u toj opštini.

"Od strane nadležnih državnih organa crnogorska javnost je nedavno upoznata da je skoro 200 ‘izbornih turista’ odselilo iz Šavnika, što je manje od pola od ukupnog broja doseljenih. Još preko 100 ‘glasača’ se vodi u biračkom spisku, iako oni namaju nikakve veze sa Šavnikom, a isti su ostvarili biračko pravo u prvom krugu izbora. I pored svih ovih zloupotreba biračkog prava, na osnovu lažnih prijava prebivališta podrška političko-interesnoj skupini u Šavniku je svakim danom sve manja”, stoji u saopštenju za javnost koalicije “Za budućnost Šavnika”.

Kako se navodi u saopštenju, rezultat prvog kruga predsjedničkih izbora je ubjedljiv poraz kandidata DPS-a u Šavniku.

U toj Opštini je kandidat DPS-a, Milo Đukanović dobio 671 glas, Jakov Milatović 226, Andrija Mandić 412, Aleksa Bečić 67, Goran Danilović 11, Draginja Vuksanović Stanković 11 i Jovan Radulović jedan glas.

"Ono što treba sve da zabrine je činjenica da nadležni organi MUP-a, i pred niza prijava, zahtjeva i poziva upućenih od koalicije 'Za budućnost Šavnika', ali i od građana, nijesu preuzeli aktivnosti na utvrđivanju više stotina slućajeva prijava lažnog prebivališta. A da ne govorimo o procesuiranju vinovnaka istih radnji. Koalicija 'Za budućnost Šavnika' je prijavila preko 150 lica koja su lažno prijavala prebivalište na teritoriji naše opštine“, stoji u saopštenju.

Podsjetili su da su prije nekoliko mjeseci stupile na snagu Izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravka i da su organi Mup-a dužni da vrše provjeru prebivališta građana.

"Ni ta okolnost očigledno nije dovoljna da nadležni organi rade svoj posao na osnovu prijava koje im je podnijela naša koalicija. Poražavajuće ja da pojedini državni organi, očigledno još pod uticajem poraženog DPS-a režima, i dalje služe politici kriminala i korupcije, a na štetu slobodnih građana i njihovom pravu da u poštenoj i ravnopravnoj utakmici ostvaruju biračko pravo“, navodi se u saopštenju koalicije“Za budućnost Šavnika“.

Apelovali su na Ministarstvo unutrašnjih poslova da sve slučajeve „fiktivnog“ prebivališta provjere i vinovnike zakonski sankcionišu.

Bonus video: